Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η κυβέρνηση υπογράφει πλήρες μνημόνιο αρκεί να υπάρξει δέσμευση αναδιάρθρωσης του χρέους μαζί με τρίτο δάνειο

Η κυβέρνηση υπογράφει πλήρες μνημόνιο αρκεί να υπάρξει δέσμευση αναδιάρθρωσης του χρέους μαζί με τρίτο δάνειο
Η Ελλάδα θα αποδεχθεί τα σκληρά μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις αρκεί η ΕΕ και συνολικά οι δανειστές να αποδεχθούν αναδιάρθρωση χρέους.
Η κυβέρνηση υπογράφει συμφωνία – μνημόνιο πιθανότατα μεταξύ 12 με 16 Ιουνίου με δέσμευση από τους δανειστές ότι στο τρίτο δάνειο – μνημόνιο που θα συμφωνηθεί σε επόμενη φάση θα ενταχθεί πλάνο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατά την παρουσίαση της πορείας των διαπραγματεύσεων στην Βουλή στις 5 Ιουνίου έθεσε σε νέα βάση τους στόχους της.
Μπορεί για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης να ανέφερε ότι δεν θα δεχθεί μέτρα υφεσιακά και να χρησιμοποίησε ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός ηλεκτρισμένες λέξεις όπως «ότι οι δανειστές θέλουν να ταπεινώσουν την Ελλάδα» ωστόσο είναι σαφές ότι έθεσε το πλαίσιο της συμφωνίας.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμη να υπογράψει μνημόνιο με την δέσμευση της ΕΕ και συνολικά των δανειστών ότι στο τρίτο πρόγραμμα που θα υπογράψει η Ελλάδα θα ενταχθεί και το πλάνο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Είναι αλήθεια σε κάποιο βαθμό ότι ομάδα της Γερμανικής πολιτικής ελίτ θα ήθελε να εκδικηθεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να την απομονώσει πολιτικά και ιδεολογικά ώστε άλλα κόμματα αμφισβητίες να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους ή να περιθωριοποιηθούν στις χώρες που δρουν.
Από την άλλη πλευρά οι επίσημοι θεσμικοί παράγοντες της Ευρώπης θέλουν λύση και περισσότερο ο Draghi της ΕΚΤ που υλοποιεί πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έως 1 τρισεκ. ευρώ και αν υπάρξει σοκ και χάος με την Ελλάδα θα υποχρεωθεί να αυξήσει κατακόρυφα τις αγορές ομολόγων ακυρώνοντας την στρατηγική των πολιτικών λιτότητας.
Ο Juncker κατέθεσε την ευρωπαϊκή πρόταση που η ελληνική πλευρά απέρριψε.
Η Ελλάδα κατέθεσε την δική της πρόταση που οι θεσμοί απέρριψαν.
Πρακτικά θα αναζητηθούν μέσες λύσεις ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα.
Η συνάντηση Juncker με Τσίπρα στις 9 ή 10 Ιουνίου, η νέα 5μερής στις 8 Ιουνίου αποτελούμενη από Merkel Γερμανία, Hollande Γαλλία, Juncker Κομισιόν, Draghi EKT και Lagarde ΔΝΤ καταδεικνύουν ότι υπάρχει πολιτική βούληση να γεφυρωθεί το χάσμα και να βρεθεί λύση – συμβιβασμός.
Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε νέα δεδομένα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ουσιαστικά είναι έτοιμη να υπογράψει το μνημόνιο αν οι δανειστές αποδεχθούν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Η Ελλάδα θα αποδεχθεί τα σκληρά μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις αρκεί η ΕΕ και συνολικά οι δανειστές να αποδεχθούν αναδιάρθρωση χρέους.
H αναδιάρθρωση χρέους θέλει χρόνο για να μελετηθεί και εγκριθεί.
Χρονικά θα μπορούσε να ενταχθεί στις διαπραγματεύσεις Ελλάδος με δανειστές για το τρίτο δανεικό πρόγραμμα.
Με την συμφωνία που έρχεται ουσιαστικά θα υπάρξει 4μηνη παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης και ακολούθως θα υπάρξει διαπραγμάτευση για το νέο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδος, το τρίτο μνημόνιο.
Στο τρίτο μνημόνιο θα μπορούσε να ενταχθεί το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Οι αναφορές ότι η συμφωνία πρέπει να υπάρξει έως τις 14 Ιουνίου ημέρα Κυριακή για να προλάβει η Γερμανική βουλή να εγκρίνει την συμφωνία είναι μεν ρεαλιστικές και για τον λόγο αυτό δίδεται το εύρος για συμφωνία μεταξύ 12 και 16 Ιουνίου.

Το σχέδιο της αναδιάρθρωσης του χρέους

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους περιλαμβάνει
1)Μεταφορά των 27 δισεκ. της ΕΚΤ στον ESM ώστε η ΕΚΤ να μην κατέχει καθόλου χρέος.
2) Οι υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ ύψους 30,1 με 31 δισ, κατά 50% θα αποπληρωθούν από τα κέρδη που θα επιστραφούν από τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες συνολικά 9 δισεκ.
3)Τα διμερή δάνεια θα παραταθούν είτε με την μορφή perpetual bond είτε με ομόλογα που θα είναι συνδεδεμένα με την ανάπτυξη.
4) Τα δάνεια του EFSF, το 50% θα φέρει διπλάσιο επιτόκιο από το σημερινό (5% από 2,5%) και το υπόλοιπο 50% θα διαγραφεί με haircut 50%.

Η δομή του ελληνικού χρέους

1)Χρέος που δάνεισαν  άμεσα τα κράτη της ΕΕ στην Ελλάδα, ύψους 53,9 δισεκ. ευρώ
2)Χρέος μέσω των δανείων του ΔΝΤ στην Ελλάδα στα 30,1 δισεκ. ευρώ.
3)Χρέος μέσω δανείων του  EFSF στην Ελλάδα στα 139,9 δισεκ. ευρώ.
4)Ομόλογα έκδοσης Ελλάδος που κατέχουν ξένοι ιδιώτες περίπου 20 δισεκ. σε ευρώ και άλλα νομίσματα και swaps.
5)Ομόλογα έκδοσης Ελλάδος που κατέχει η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες ύψους 29 δισεκ.
6)Χρέος μέσω εντόκων  γραμματίων  ελληνικού δημοσίου περίπου 14,9 δισεκ. που κατέχουν ελληνικές και ξένες τράπεζες.
7) Δάνεια που είχε συνάψει το ελληνικό κράτος με τράπεζες και την ΤτΕ 9 δισεκ.
8)Repos περίπου 3,1 δισεκ. ευρώ

Το εναλλακτικό plan B - O ESM θα αποπληρώσει τα 30-31 δισ στο ΔΝΤ

Plan B με αποχώρηση του ΔΝΤ και αύξηση της συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα από τον ESM – EFSF έχει εξεταστεί από ευρωπαίους αξιωματούχους.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές η ΕΕ έχει εξετάσει στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και σε χρονική φάση που ίσως να συμπίπτει με την σύναψη του τρίτου δανειακού προγράμματος της Ελλάδος ο ESM να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα ύψους περίπου 30-31 δισεκ. ευρώ.
Το ΔΝΤ θα μπορούσε να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα ως παρατηρητής ή εποπτεύων μηχανισμός.
Εν συνεχεία ο ESM θα κάλυπτε το κενό των 30-31 δισεκ..
Το σχέδιο αυτό έχει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα.
Οι όροι δανεισμού της Ελλάδος από το ΔΝΤ και την ΕΕ διαφέρουν.
Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν άλλα επιτόκια και άλλες περιόδους λήξεων σε αντίθεση με τα δάνεια που έχουν συναφθεί από την ΕΕ (διακρατικά και ESM) τα οποία έχουν μεγάλη περίοδο χάριτος.
Τα δάνεια του ΔΝΤ ήδη έχουν ξεκινήσει να αποπληρώνονται – είχαν εμπροσθοβαρή χαρακτηριστικά - και προφανώς θα ήταν μεγάλη βοήθεια προς την Ελλάδα αν μπορούσαν να αντικατασταθούν με δάνεια του ESM και να ενσωματωθούν στους όρους δανεισμού του ESM.
Μεγάλο μέρος των μεσοβραχυχρόνιων υποχρεώσεων της Ελλάδος θα μετατίθονταν για 5 με 6 χρόνια και η Ελλάδα θα αποκτούσε πολύ μεγαλύτερη ευελιξία.
Π.χ. αν τα δάνεια του ΔΝΤ είχαν μεταφερθεί στον ESM η Ελλάδα δεν θα χρειαζόταν να πληρώσει 1,53 δισεκ. μόνο για τον Ιούνιο του 2015.
Η ΕΕ αλλά και η ελληνική πλευρά θα ήθελαν να βρεθεί φόρμουλα ώστε να αποπληρωθεί το ΔΝΤ και να αντικατασταθούν τα δάνεια του Ταμείου από τον ESM τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης.
Σε μια τέτοια περίπτωση οι υποχρεώσεις της Ελλάδος προς το ΔΝΤ θα μηδενίζονταν και θα αυξάνονταν στα 170 δισεκ. ευρώ οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδος προς τον ESM.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης