Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παράταση του ελληνικού προγράμματος έως τον Μάρτιο του 2016 πρότεινε στον Τσίπρα ο Juncker - Απορρίφθηκε λόγω των όρων

Παράταση του ελληνικού προγράμματος έως τον Μάρτιο του 2016 πρότεινε στον Τσίπρα ο Juncker - Απορρίφθηκε λόγω των όρων
Το θυελλώδες παρασκήνιο της συνάντησης Τσίπρα - Juncker την προηγούμενη Τετάρτη
Παράταση του υπάρχοντος προγράμματος βοήθειας έως τον Μάρτιο του 2016 περιελάμβανε η πρόταση του J.C. Juncker προς τον Αλ. Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της επεισοδιακής συνάντησης της προηγούμενης εβδομάδας.
Επικαλούμενη τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Wall Street Journal αποκαλύπτει ότι οι πιστωτές της Ελλάδα εξετάζουν το ενδεχόμενο παράτασης του ελληνικού προγράμματος έως τον Μάρτιο του 2016.
Μάλιστα, αποκαλύπτουν πως το σχέδιο τέθηκε στην τριμερή συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας μεταξύ του Αλ. Τσίπρα και των J.C. Juncker – J. Dijsselbloem.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής το σχέδιο προσκρούει στους όρους που θα συνοδεύουν την παράταση.
Όπως εξηγεί η Wall Street Journal, το ευρωπαϊκό μέρος του προγράμματος διάσωσης ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου.
Όμως το μεγάλο χρηματοδοτικό κενό εγείρει ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο αποπληρωμής των χρεών της Ελλάδας προς την ΕΚΤ.
«Αυτό που προσφέραμε σηματοδοτεί την κάλυψη κάθε κενού έως τον Μάρτιο του 2016» αναφέρουν οι ευρωπαϊκές πηγές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ευρωζώνη προσέφερε την παράταση του προγράμματος και επιπλέον χρηματοδότηση, υπό την προϋπόθεση η Ελλάδα να εφαρμόσει ορισμένες δυσάρεστες μεταρρυθμίσεις, όπως η μείωση των συντάξεων και η αύξηση των φόρων.
Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός απέρριψε τους εν λόγω όρους ως απαράδεκτους.
«Κάθε μία ημέρα συνέχισης των εκροών κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες σημαίνει λιγότερα χρήματα από τον ESM» αναφέρουν οι Ευρωπαίοι, εκφράζοντας φόβους για την κωλυσιεργία στην υπογραφή της συμφωνίας.
Όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι μετά τον Μάρτιο, οι ίδιες πηγές διατείνουν πως η Ελλάδα δεν επιθυμεί ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.


Τι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Απομένουν 3 εβδομάδες έως την λήξη της 4μηνης παράτασης του μνημονίου έως τις 30 Ιουνίου του 2015 και παρά τις σχεδόν καθημερινές διαπραγματεύσεις, συναντήσεις, επαφές, τηλεδιασκέψεις συμφωνία ακόμη δεν έχει υπάρξει.
Μάλιστα πολλοί βλέπουν χάος, ρήξη και καταστροφή.
Η συμφωνία είναι μονόδρομος και φαίνεται ότι ορισμένοι πιο ψύχραιμοι μεταξύ της Ελλάδος και της ΕΕ αρχίζουν να συγκλίνουν προς μια ιδέα που θα μπορούσε να αποτελέσει βάση συμφωνίας και να άρει τις διαφωνίες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το βασικό πρόβλημα της διαφωνίας Ελλάδος και δανειστών είναι ότι ζητείται από την Ελλάδα να λάβει ακραία σκληρά μέτρα λιτότητας μόνο για την 5η αξιολόγηση του υφιστάμενου μνημονίου.
Προφανώς μόνο παράφρονες πολιτικοί θα αποδεχόντουσαν μια τέτοια ρήτρα και ορθά η κυβέρνηση δεν αποδέχεται.
Το νέο σενάριο που εξετάζεται είναι το εξής.
Να υπάρξει μερικώς τροποποίηση της πρότασης Juncker το οποίο από ένα πολύ σκληρό μνημόνιο θα μετεξελισσόταν σε ένα σκληρό μνημόνιο, η Ελλάδα να αποδεχθεί τις μεταρρυθμίσεις αλλά με ορίζοντα 9 έως 12 μηνών.
Δηλαδή να υπάρξει μια συμφωνία με παράταση του μνημονίου 9 έως 12 μήνες και οι μεταρρυθμίσεις να αφορούν αυτό το διάστημα όπου θα βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα.
Η χρηματοδότηση της Ελλάδος να μην στηριχθεί σε νέο δάνειο αλλά στις υφιστάμενες πηγές οι οποίες είναι
1)Τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ που κατέχει ο ESM
2)Τα 7,2 δισεκ., της τελευταία δόσης του δεύτερου προγράμματος
3)Τα 1,92 δισεκ. από τα κέρδη των ομολόγων
4)Αύξηση του προγράμματος Juncker από 2 σε 5 δισεκ με εμπροσθοβαρή χαρακτηριστικά
5)Αύξηση των εντόκων από 14,9 σε 17 με 18 δισεκ..
6)Στις πηγές δεν περιλαμβάνονται τα όποια πρωτογενή πλεονάσματα επιτυγχάνει η Ελλάδα.
Συνολικά η Ελλάδα θα μπορούσε να συγκεντρώσει 28 δισεκ. χωρίς να δανειστεί ούτε 1 ευρώ σε νέο δάνειο αλλά θα αξιοποιήσει τις παλαιές πηγές εσόδων.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα στο διάστημα Σεπτεμβρίου του 2014 με Ιούνιο του 2015 έχει πληρώσει χωρίς να δανειστεί 17,5 δισεκ. ευρώ υποχρεώσεις.
Από αυτά τα 28 δισεκ. τα 8 θα απορροφηθούν άμεσα για να πληρωθεί το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου και περίπου 6,7 δισεκ. τα δύο ομόλογα της Ελλάδος που κατέχει η ΕΚΤ και λήγουν 20 Ιουλίου και 20 Αυγούστου.
Άρα η Ελλάδα θα έχει πληρώσει τις υποχρεώσεις της και θα διαθέτει περίπου 20 δισεκ. δυνητικά κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της.
Έναντι όλων αυτών η Ελλάδα θα αποδεχόταν να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο το οποίο όμως θα αφορούσε όχι ένα δίμηνο ή ένα τετράμηνο αλλά 9 έως 12 μήνες.
Πρακτικά η συμφωνία θα μπορούσε να φθάσει έως τον Μάρτιο ή τον Ιούνιο του 2016.
Να σημειωθεί ότι στα μέσα του 2016 λήγει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Με πολιτικούς όρους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να διαχειριστεί το νέο μνημόνιο καθώς δεν θα λάμβανε νέο δάνειο ενώ η 9μηνη ή 12μηνη παράταση θα τις επέτρεπε την σταδιακή εφαρμογή του μνημονίου.
Είναι αληθές ότι δεν έχει κανένα νόημα η κυβέρνηση να υπογράψει μια πρόταση τύπου Juncker για 2 ή 4 μήνες αλλά να υπάρχει χρόνος και τρόπος υλοποίησης.

Η πρόταση για την αναδιάρθρωση χρέους δεν μπορεί να εξεταστεί σε αυτή την φάση....
Η πρόταση της Ελλάδος για αναδιάρθρωση του χρέους δεν μπορεί να εξεταστεί σε αυτή την φάση.
Όμως ο ESM μπορεί να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο στην χρηματοδότηση της Ελλάδος και στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος.
Εναλλακτικά ο ESM θα μπορούσε
Ο ESM με τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ τα οποία ανήκουν στην Ελλάδα γιατί εντάσσονται στο πρώτο και δεύτερο δάνειο θα μπορούσε να πληρώσει τα 1,53 δισεκ. ευρώ προς το ΔΝΤ και ταυτόχρονα ο ESM θα πληρώσει στις 20 Ιουλίου τα 3,49 δισεκ. και στις 20 Αυγούστου τα 3,18 δισεκ. ευρώ τα δύο ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.
Τα 1,53 δισεκ. προς το ΔΝΤ μπορούν να πληρωθούν συνολικά έως τις 30 Ιουνίου.

Με βάση τον σχεδιασμό
Α)O ESM θα μπορούσε να καλύψει όλες τις βραχυχρόνιες υποχρεώσεις της Ελλάδος ειδικά προς το ΔΝΤ τα 1,53 δισεκ. και τα 6,7 δισεκ. προς την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου και 20 Αυγούστου.
Β)Ο ESM κατόπιν πολιτικής απόφασης και σε βάθος χρόνου θα μπορούσε μετά την συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει χορηγήσει έως τώρα το ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Σε σύνολο 35 δισεκ. που είναι το συνολικό ποσό που έχει εγκριθεί για την Ελλάδα από το ΔΝΤ, μέχρι τώρα έχουν καταβληθεί 20 δισεκ. και απομένουν άλλα 15 δισεκ. ευρώ έως τα μέσα του 2016.
O ESM θα μπορούσε να αποπληρώσει τα 20 δισεκ. στο ΔΝΤ και τα υπόλοιπα 15 δισεκ. να τα καταβάλλει στην Ελλάδα υπό την μορφή νέου δανείου.
Γ)Ο ESM θα μπορούσε να αποπληρώσει και όλες τις υποχρεώσεις της Ελλάδος προς την ΕΚΤ που ανέρχονται σε 27 δισεκ.
Αν αφαιρεθούν τα 6,7 δισεκ. ελληνικά ομόλογα στις 20 Ιουλίου και 20 Αυγούστου του 2015 απομένουν περίπου 21 δισεκ.
Ο ESM θα μπορούσε να αποπληρώσει την ΕΚΤ και η Ελλάδα να συνάψει νέο δάνειο προφανώς με καλύτερους όρους από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης