Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

RBS: Το σχέδιο 34 δισ. ευρώ του Juncker για την Ελλάδα δεν θα βάλει τέλος στο αδιέξοδο

RBS: Το σχέδιο 34 δισ. ευρώ του Juncker για την Ελλάδα δεν θα βάλει τέλος στο αδιέξοδο
Σύμφωνα με την RBS, η πιθανότητα ο Αλέξης Τσίπρας να αποδεχθεί μια συμφωνία, με πιθανές εκλογές εν συνεχεία, είναι στο 60%, ενώ στο 40% είναι η πιθανότητα να προχωρήσει σε εκλογές πριν από την υπογραφή μιας συμφωνίας
Με την Ελλάδα να μην παρουσιάζει σημάδια αποδοχής της πρότασης των διεθνών πιστωτών της, οι αναλυτές της Royal Bank of Scotland εκτιμούν ότι το σχέδιο του προέδρου της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, για την εκταμίευση 34 δισ. ευρώ θα είναι μεν ωφέλιμο μακροπρόθεσμα για τη χώρα, όμως δεν θα είναι αρκετό ώστε να μπει τέλος στο αδιέξοδο.
Όπως αναφέρεται, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, ανέφερε ότι ο έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε διαφορετικά τη θέση των πιστωτών στις συνομιλίες, ενώ υπήρξαν αναφορές ότι η Κομισιόν έχει προσφέρει στην Ελλάδα περί τα 34 δισ. ευρώ σε διαρθρωτικά κεφάλαια, ως απάντηση στις συνεχείς απαιτήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για ένα μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό πακέτο.
Η RBS σημειώνει ότι τα κεφάλαια των διαρθρωτικών ταμείων δεν δίνονται άνευ όρων και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εξοφληθούν οι πιστωτές και συμπληρώνει ότι θα πρέπει να υποβληθεί ένα κατάλληλο σχέδιο για τα κεφάλαια που πρέπει να απελευθερωθούν.
Στην Ελλάδα δόθηκαν 20 δισ. ευρώ διαρθρωτικών κεφαλαίων για την περίοδο 2014-2020, τα οποία μέχρι στιγμής έχει αποτύχει να απορροφήσει το σύνολο του ποσού που αφορά το 2015.
Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, για να αποφευχθεί το αδιέξοδο ο Juncker ήταν πρόθυμος να μειώσει την ελληνική συνεισφορά στο 0%.
Όπως σημειώνεται, ενώ το σχέδιο θα μπορούσε να είναι επωφελές για την οικονομία, φαίνεται ότι δεν προσφέρει παρά ελάχιστα για να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.
Κατά την άποψή μας, αναφέρει η Royal Bank of Scotland, τα κεφάλαια είναι μια «γλυκαντική ουσία» που η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να δώσει στην Ελλάδα ως αντιστάθμισμα για τις σκληρές και αντιλαϊκές απαιτήσεις (μείωση συντάξεων, αύξηση ΦΠΑ σε φάρμακα και λογαριασμούς ενέργειας κ.λπ.)
Τέλος, σύμφωνα με την RBS, η πιθανότητα ο Αλέξης Τσίπρας να αποδεχθεί μια συμφωνία, με πιθανές εκλογές εν συνεχεία, είναι στο 60%, ενώ στο 40% είναι η πιθανότητα να προχωρήσει σε εκλογές πριν από την υπογραφή μιας συμφωνίας.
Η Royal Bank of Scotland εκτιμά ότι η πιθανότητα τα γεγονότα να οδηγήσουν σε ένα Grexit είναι σχεδόν 50/50, ενώ η πιθανότητα ενός Grexit εκτιμάται γύρω στο 20%.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης