Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας σε Juncker: Συμφωνία για βιώσιμο χρέος και θωράκιση της κοινωνικής συνοχής - Oρόσημο το Eurogroup στις 18/6

Τσίπρας σε Juncker: Συμφωνία για βιώσιμο χρέος και θωράκιση της κοινωνικής συνοχής - Oρόσημο το Eurogroup στις 18/6
Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να εργαστούν για την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής συμφωνίας

(upd5)Τον στόχο για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών έως το Εurogroup της 18ης Ιουνίου επιβεβαίωσαν κατά τη νέα συνάντησή τους, τη δεύτερη μέσα σε ένα 24ωρο, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
Η νέα συνάντηση των κ.κ. Τσίπρα και Juncker διήρκησε περί τις δύο ώρες (ξεκίνησε στις 15:00 ώρα Ελλάδος και ολοκληρώθηκε στις 17:00.

Μαξίμου: Ελλάδα και δανειστές εργάζονται για τη γεφύρωση των διαφορών
Ελλάδα και δανειστές εργάζονται για τη γεφύρωση των διαφορών, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, όπως επιβεβαιώνουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, J. C. Juncker.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ φιλικό κλίμα.
Εργαζόμαστε για τη γεφύρωση των διαφορών στα θέματα των δημοσιονομικών και της ομαλής χρηματοδότησης, καθώς και για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα διασφαλίζει ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο δημόσιο χρέος, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Ταυτόχρονα γνωστοποιούν πως ο πρωθυπουργός και η ελληνική αποστολή επιστρέφουν απόψε το βράδυ στην Αθήνα.

Κομισιόν: Juncker και Τσίπρας συμφώνησαν να συνεχίσουν να βρίσκονται σε στενή επαφή τις επόμενες μέρες
Σε συμφωνία να συνεχίσουν να βρίσκονται σε στενή επαφή και τις επόμενες μέρες κατέληξαν κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησής τους ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν, J. C. Juncker.
Juncker και Τσίπρας συμφώνησαν να συνεχίσουν να βρίσκονται σε στενή επαφή τις επόμενες μέρες, αναφέρει σε σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομισιόν.
Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Juncker, η συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα ήταν σημαντική, ενδιαφέρουσα και φιλική.

Τσίπρας: Η Ελλάδα ζητά μια συμφωνία που να διασφαλίζει ένα βιώσιμο χρέος και την κοινωνική συνοχή
Την ανάγκη να υπάρξει για την Ελλάδα μια συμφωνία που να διασφαλίζει ένα βιώσιμο χρέος και την κοινωνική συνοχή επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, σε σύντομες δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, J. C. Juncker.
Εργαζόμαστε με τους δανειστές για την επίτευξη συμφωνίας, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.

Τι προηγήθηκε της συνάντησης Τσίπρα - Juncker
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, προσερχόμενος, δήλωσε: «Με τον Τσίπρα έχουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις».
Κομβικό ρόλο στη διαπραγμάτευση έχουν αναλάβει πλέον ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Pierre Moscovici και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. 
Παράλληλα δεν υπάρχει καμία επικοινωνία μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group. 
Η χθεσινή συνάντηση μεταξύ των κ. Τσίπρα και Juncker υπήρξε «εγκάρδια» και «φιλική», με τους δύο άνδρες να συμφωνούν «να εργαστούν από κοινού προκειμένου να επιτύχουν μια κοινά αποδεκτή συμφωνία, όπως επίσης και αποδεκτή από όλες τις χώρες – μέλη του Eurogroup», όπως σημειώνουν πηγές στην Ε.Ε., τις οποίες επικαλούνται ισπανικά μέσα ενημέρωσης.
Σημειώνεται ότι πριν από τη συνάντηση αυτή, η Κομισιόν είχε απορρίψει την τελευταία αντιπρόταση που παρουσίασε η Αθήνα, κρίνοντάς τη ανεπαρκή και μη σύμφωνη με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο έλληνας πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, J.C. Juncker, την περασμένη εβδομάδα.
Μάλιστα, είχε ανακοινωθεί ότι ο κ. Juncker δεν επρόκειτο να συναντηθεί με τον έλληνα πρωθυπουργό μέχρι η Αθήνα να παρουσιάσει μια αποδεκτή πρόταση.



Embedded image permalink

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Ε.Ε. ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών έχουν αποκατασταθεί.
Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα μια συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία θα γίνει αποδεκτή από το Eurogroup.
Σημειώνεται ότι χθες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Λατινικής Αμερικής & Καραϊβικής, οι κ. Τσίπρας και Juncker είχαν μια πρώτη σύντομη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε καλό κλίμα, μετά την πρόσφατη ψύχρανση στις σχέσεις τους, επειδή η Αθήνα δεν είχε αποστείλει μέχρι την περασμένη Πέμπτη τις μεταρρυθμιστικές της προτάσεις, όπως είχε υποσχεθεί.
Οι δύο άνδρες θα επιχειρήσουν να κάνουν περαιτέρω βήμα προς μία συμφωνία με τους δανειστές - πιθανότατα με μερική εκταμίευση της δόσης, εννιάμηνη παράταση του προγράμματος έως τον Μάρτιο του 2016, λύση για το χρέος, αλλά χωρίς νέο δάνειο - μετά και τις τελευταίες εξελίξεις που υπήρξαν από τη τριμερή συνάντηση μεταξύ τoυ πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, της Γερμανίδας Καγκελαρίου A. Merkel και του Γάλλου προέδρου Fr. Hollande.
Στη χθεσινή συνάντηση υπήρξε μία ακόμη απόπειρα για την επίτευξη συμφωνίας.
Merkel, Hollande και Tσίπρας συμφώνησαν πως οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα πρέπει να ενταθούν, υποστήριξε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, στον απόηχο της συνάντησης των τριών ηγετών.
Με βάση τελευταίες πληροφορίες, η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel είναι έτοιμη να συναινέσει σε μερική συμφωνία με την Ελλάδα, με σταδιακή εκταμίευση της δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δεσμευθεί για την υλοποίηση μιας τουλάχιστον μεγάλης μεταρρύθμισης.
Όπως όλα δείχνουν, επόμενη ημερομηνία ορόσημο για το ελληνικό ζήτημα είναι το τακτικό Eurogroup της 18ης Ιουνίου.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα φέρεται να ζήτησε παράταση του προγράμματος κατά εννέα μήνες, δηλαδή μέχρι και τον Μάρτιο του 2016 - όταν ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα του ΔΝΤ - διεκδικώντας ταυτόχρονα η ελληνική πλευρά διεκδικεί την πληρωμή των ομολόγων των 6,7 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ, μέσω του ESM, πρόταση η οποία επίσης έχει γίνει γνωστή από καιρό.
«Η ελληνική πλευρά είναι αισιόδοξη και έχει κάνει ό,τι μπορούσε να κάνει», τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Πρώτη ενημέρωση: 09:47, Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης