Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καταπέλτης ο Ν. Λογοθέτης (πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ ) για τη διόγκωση του ελλείμματος το 2009

Καταπέλτης ο Ν. Λογοθέτης (πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ ) για τη διόγκωση του ελλείμματος το 2009
Σύμφωνα με τον Ν. Λογοθέτη η διόγκωση του ελλείμματος το 2009 ήταν ένας τουλάχιστον λόγος που οδηγηθήκαμε στα μνημόνια
Δόλο και σκευωρία για τη διόγκωση του ελλείμματος το 2009 ώστε η χώρα να μπει στα μνημόνια και να μην βγει ποτέ στις αγορές κατήγγειλε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Νίκος Λογοθέτης, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα μνημόνια, αποδίδοντας βαρύτατες ευθύνες στον πρόεδρο της υπηρεσίας Ανδρέα Γεωργίου.
«Είπατε πολλές φορές ότι υπήρχε δόλος, σκοπιμότητα, πολιτική διάσταση στην διόγκωση των ελλειμμάτων το 2009 και το 2010 για να μπει και να μην βγει η χώρα από τα μνημόνια, θεωρείτε ότι λήφθηκε απόφαση πολιτική προς το τέλος του 2009 να μπει σε εποπτεία από το ΔΝΤ ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με κάποιο επίσημο τρόπο δανεισμού;» ρωτήθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Λαπαβίτσα.
«Δεν θεωρώ τίποτα.
Βλέποντας μέσω των στατιστικών στοιχείων να ανεβαίνουν τα spreads, να φτάνουμε σε πραγματική διόγκωση των ελλειμμάτων παραβιάζοντας τα μέχρι τότε απαραβίαστα κριτήρια της Eurostat, με επιστημονική τεκμηρίωση, υποθέτω ότι υπήρχε κάποιος δόλος, κάποια σκευωρία για να διογκωθεί το έλλειμμα.
Ο κυριότερος λόγος ήταν να μπούμε στα μνημόνια και να μην βγούμε ποτέ στις αγορές», απάντησε ο Ν. Λογοθέτης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο ίδιος ήταν καταπέλτης για τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, επιρρίπτοντας του προσωπικές ευθύνες για τη διόγκωση των ελλειμμάτων, ενώ όπως είπε οδηγούσε σε παραίτηση όποιον τον αμφισβητούσε.
Σύμφωνα με τον κ. Λογοθέτη «η διόγκωση του ελλείμματος το 2009 ήταν ένας τουλάχιστον λόγος που οδηγηθήκαμε στα μνημόνια» και ότι με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες να ξεφορτωθούν τα τοξικά ομόλογα τους.
Όπως ανέφερε: «Παραβιάστηκαν πολλά κριτήρια για την ένταξη των ΔΕΚΟ στα ελλείμματα.
Το έλλειμμα διογκώθηκε ακόμα περισσότερο με την δημοσιονομική μονοπρόσωπη λογική του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.
Δεν έπρεπε να περνάει πάνω από 10%.
Η αλχημεία που έγινε, καταρράκωσε την αξιοπιστία μας, οδήγησε τα spreads στα ύψη και δεν μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές.
Η διόγκωση των ελλειμμάτων νομιμοποίησε το πρώτο μνημόνιο και δικαιολόγησε το δεύτερο για την εφαρμογή επαχθών μέτρων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης