Τελευταία Νέα
old

Προπομπός συμφωνίας - Έκτακτο Eurogroup 24/6 - Δεν ικανοποιούνται πλήρως από την ελληνική πρόταση ΔΝΤ, Γερμανία

Προπομπός συμφωνίας - Έκτακτο Eurogroup 24/6 - Δεν ικανοποιούνται πλήρως από την ελληνική πρόταση ΔΝΤ, Γερμανία
Juncker: Στόχος η επίτευξη συμφωνίας εντός της εβδομάδας - Μerkel: Χωρίς βάση για συμφωνία μετά το Eurogroup

(upd26)Σε νέο, έκτακτο Eurogroup την Τετάρτη 24 Ιουνίου στις 20:00, οριστικοποιείται η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, μετά τα σημαντικά βήματα σύγκλισης και προόδου που καταγράφηκαν στον μαραθώνιο επαφών που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
Στόχος όλων των πλευρών είναι πλέον να οριστικοποιηθεί η συμφωνία την Τετάρτη, σε επίπεδο Eurogroup, προκειμένου να ακολουθήσει η πολιτική έγκριση της συμφωνίας στην τακτική Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης 25 και της Παρασκευής 26 Ιουνίου.
Όπως προέκυψε από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών το βράδυ της Δευτέρας, η Ελλάδα δεν ζητά τρίτο πρόγραμμα, ενώ η επιπλέον χρηματοδότηση θα είναι ενταγμένη στο δεύτερο πρόγραμμα.
Οι Ευρωπαίοι διέψευσαν τα σενάρια περί παράτασης του ελληνικού χρέους, ενώ μετέθεσαν για αργότερα τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.
Ωστόσο τελευταίες πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας καταδεικνύουν πως παρά τα θετικά βήματα σύγκλισης, εξακολουθούν να διαπιστώνονται σημαντικές διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών.
Οι πληροφορίες θέλουν Γερμανία και ΔΝΤ να μην ικανοποιούνται πλήρως από τις ελληνικές προτάσεις που κατατέθηκαν τη Δευτέρα.

MNI: Διαφωνεί το ΔΝΤ στις αυξήσεις φόρων
Ενστάσεις στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα περί «φρένου» της Ουάσιγκτον στη συμφωνία.
Επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ αναφέρει ότι το ΔΝΤ αντιτίθεται σε μία σειρά προτεινόμενων μέτρων, όπως η αύξηση της εταιρικής φορολόγησης, η αναπροσαρμογή των δεικτών του ΦΠΑ αλλά και τα μέτρα για την αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος.
«Υπάρχει διαφορετική προσέγγιση μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ επί της ελληνικής συμφωνίας» αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος.
Όπως επαναλαμβάνει χαρακτηριστικά, το ΔΝΤ απορρίπτει την εμμονή στην επιβολή νέων φόρων και την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης για περαιτέρω μειώσεις των δημοσίων δαπανών.
Πάντως, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εμφανίζεται καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι οι διαφορές θα γεφυρωθούν, ενώ προσθέτει ότι η εξάμηνη παράταση είναι το πλέον πιθανό σενάριο για την Ελλάδα.

WSJ: Παραμένουν οι διαφορές Ελλάδας - δανειστών - Δεν ικανοποιούνται απολύτως Γερμανία, ΔΝΤ από την ελληνική πρόταση
Μεγάλες είναι οι διαφορές που εξακολουθούν να χωρίζουν την Ελλάδα και τους δανειστές, παρά τη θετική αποδοχή, από την πλευρά των θεσμών, της νέας ελληνικής πρότασης.
Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά της η Wall Street Journal, παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, γεγονός που καταδεικνύει πως οι επικείμενες διαβουλεύσεις θα είναι πολύ δύσκολες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Wall Street Journal, οι δανειστές έχουν ήδη ξεκινήσει να αναλύουν διεξοδικά κάθε πτυχή των δημοσιονομικών προτάσεων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Τετάρτης.
To Εurogroup της Τετάρτης είναι εκείνο που θα καθορίσει εάν η Ελλάδα κατορθώσει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση την ύστατη στιγμή, μια ανάσα δηλαδή πριν τα τέλη Ιουνίου.
Παρά τη διαφαινόμενη σύγκλιση που προέκυψε μετά τον μαραθώνιο επαφών και διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα, σημαντικές διαφορές εξακολουθούν να χωρίζουν την Ελλάδα και τους πιο απαιτητικούς δανειστές της, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τη Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι διαφορές αυτές καταδεικνύουν πως οι επόμενες ώρες θα στιγματιστούν από εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσδοκούν πως στο Eurogroup της Τετάρτης είναι εφικτή μια συμφωνία.
Εάν δεν βρεθεί λύση την Τετάρτη, τότε η τελευταία ευκαιρία για συμφωνία θα είναι την Πέμπτη και την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της τακτικής Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.
Χωρίς συμφωνία, είναι εξαιρετικά πιθανό η ΕΚΤ να σταματήσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, γεγονός που θα οδηγήσει μοιραία στην επιβολή capital controls στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το ΔΝΤ δεν ικανοποιείται πλήρως από τις οικονομικές προτάσεις που παρουσίασε η ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.
Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει σημαντικές αυξήσεις φόρων, γεγονός που βρίσκει αντίθετο το ΔΝΤ, καθώς η ελληνική οικονομία έχει ήδη γονατίσει από τις συνεχείς φοροεπιδρομές.

Νέα συνεδρίαση του Εurogroup την Τετάρτη 24/6, οριστικοποιείται η συμφωνία - Στις 25-26/6 η πολιτική έγκριση
Νέα συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Τετάρτη 24 Ιουνίου προανήγγειλαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, κατά τις συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησαν το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιουνίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών χαρακτήρισε θετικές τις νέες ελληνικές προτάσεις που κατατέθηκαν στους δανειστές και συμφώνησαν πως πρέπει να συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup την Τετάρτη, για την τελική αποτίμηση των ελληνικών σχεδίων, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.
Το Eurogroup συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Ιουνίου για να αξιολογήσει τις ελληνικές προτάσεις.
Η συνεδρίαση της Δευτέρας διήρκησε μόλις μια ώρα, καθώς οι Ευρωπαίοι ζήτησαν πρόσθετο χρόνο για τη διεξοδική εξέταση των προτάσεων της Ελλάδας.
Ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους οι θεσμοί είναι 48 ώρες.
Στόχος είναι η τελική συμφωνία για την Ελλάδα να οριστικοποιηθεί στο Eurogroup της Τετάρτης, για να ακολουθήσει η πολιτική έγκρισή της την Πέμπτη και την Παρασκευή, 25 και 26 Ιουνίου, στην τακτική Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Μerkel: Ανεξάρτητη η ΕΚΤ - Η Ελλάδα δεν θέλει τρίτο πρόγραμμα - Ενταγμένη στο δεύτερο πρόγραμμα επιπλέον χρηματοδότηση
Σημείο εκκίνησης χαρακτήρισε τις νέες ελληνικές προτάσεις η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας, αμέσως μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.
Οι νέες ελληνικές προτάσεις αποτελούν σοβαρό σημείο εκκίνησης, αλλά απαιτείται σκληρή δουλειά τώρα, διεμήνυσε η Γερμανίδα Καγκελάριος.
Τώρα θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά, με στόχο την Τετάρτη να συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup για να υπάρξει συμφωνία, διεμήνυσε.
Βασιστήκαμε στη συμφωνία του Φεβρουαρίου, τόνισε, αποκαλύπτοντας τα όσα συζητήθηκαν στην έκτακτη Σύνοδο της Δευτέρας.
Πιέζει ο χρόνος, προειδοποίησε η Καγκελάριος, για να τονίσει πως όλοι επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
Σύμφωνα με τη Μerkel, υπάρχει πρόοδος αλλά πρέπει να γίνουν πάρα πολλά ακόμη.
Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι δεσμευμένοι να φθάσουμε σε συμφωνία για την Ελλάδα, τόνισε επίσης, για να σημειώσει πως "περιμένουμε να υπάρξει αποδοχή της συμφωνίας από την ελληνική βουλή".
Δεν μπήκαμε σήμερα σε λεπτομέρειες, διεμήνυσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, για να διαβεβαιώσει πως "αντιμετωπίζουμε σοβαρά το ζήτημα της χρηματοδότησης της Ελλάδας".
Θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ, επανέλαβε η Merkel, για να σημειώσει πως "ήρθε η ώρα για να υπάρξει συμφωνία".
Δεν μπορεί να δοθεί νέα χρηματοδότηση στην Ελλάδα, τόνισε επίσης, για να προσθέσει πως η όποια χρηματοδότηση της Ελλάδας θα πρέπει να ενσωματωθεί στο δεύτερο πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Δεν συζητήσαμε για τρίτο πρόγραμμα, γιατί η Ελλάδα δεν θέλει τρίτο πρόγραμμα, ανέφερε επίσης.
Ερωτηθείσα για τη στάση της ΕΚΤ απέναντι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η Καγκελάριος αρνήθηκε να απαντήσει, τονίζοντας μόνο πως η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη.
Συνεχίζοντας η Merkel ανέφερε πως πρέπει να δουλέψουμε πολύ "και όλοι οι συμβαλλόμενοι μας υποσχέθηκαν ότι αυτό θα κάνουμε".
Μιλάμε για τη χρηματοδότηση και όχι για το χρέος, κατέστησε σαφές η Καγκελάριος, για να προσθέσει πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.
Δεν μιλήσαμε για τρίτο πρόγραμμα, μιλήσαμε μόνο για την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος, επανέλαβε, για να επισημάνει πως δεν μιλήσαμε για σενάρια ή για χρονικά όρια.

Hollande: Προχωράμε προς συμφωνία με την Ελλάδα - Σε δεύτερο επίπεδο η συζήτηση για το ελληνικό χρέος 
«Προχωράμε προς συμφωνία» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Francois Hollande, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, διευκρινίζοντας όμως ότι «απομένει ακόμα δουλειά να γίνει».
Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ακόμα, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της νέας ελληνικής πρότασης, ότι «υπάρχουν οι βάσεις για μια συμφωνία με την Ελλάδα σήμερα» και ότι η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε μια πρόταση που έλαβε θετική υποδοχή από τους θεσμούς.
Όπως τόνισε «πρέπει να γίνουν τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη».
Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε εξάλλου ότι το ζητούμενο είναι μια «θετική και βιώσιμη λύση» και ότι επιδιώκει σταθεροποίηση στην Ευρώπη και αυτό «για να μην επανερχόμαστε με το ίδιο ζήτημα που δηλητηριάζει την Ευρώπη και φέρνει τους Έλληνες σε μια όλο και πιο δυσχερή κατάσταση».
Ο ίδιος σημείωσε ότι η Γαλλία στηρίζει αυτή τη διαδικασία και ότι έχει συμβάλλει, όπως και η Γερμανία και οι άλλοι εταίροι, προκειμένου να υπάρξει αυτή η εξέλιξη.
«Το θέμα είναι να ξεπεράσουμε αυτή την ανασφάλεια και αβεβαιότητα» είπε ακόμα και υπογράμμισε ότι «νομίζω προς είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρξει μια λύση, και όσο πιο σύντομα γιατί τώρα πια έχουμε στη διάθεσή μας τις βάσεις για μια τέτοια συμφωνία».
Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη να διευκρινιστούν τα δημοσιονομικά στοιχεία προκειμένου να υπάρξει ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει και χρηματοδότηση γιατί, όπως τόνισε, «δεν μπορούμε πάλι σε λίγους μήνες να έχουμε το θέμα της Ελλάδας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
Έτσι, είπε, θα πρέπει στο επόμενο Eurogroup, να μπορέσουμε να έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις που θα είναι αποτέλεσμα των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.

Juncker: Δεν είναι ώρα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - Όχι σε παράταση - Καμία συζήτηση για capital controls 
Ως σημαντικό βήμα από την ελληνική πλευρά χαρακτήρισε τη νέα ελληνική πρόταση ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής και εξέφρασε αισιοδοξία ότι την Τετάρτη θα έχουμε συμφωνία.
Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν είναι η ώρα να γίνει κουβέντα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ όπως είπε κατά τη Σύνοδο δεν τέθηκε το θέμα capital controls.
Επίσης σημείωσε ότι οι ελληνικές προτάσεις έχουν κάποιο χαρακτήρα ύφεσης και ότι οι θεσμοί θα το εξετάσουν. 
Ωστόσο είπε, ακόμα και αν επιβληθούν ο αντίκτυπος τους στην οικονομία θα είναι περιθωριακός.
Ακόμα είπε ότι θέλει ο ελληνικός λαός να καταλάβει ότι η Κομισιόν προσφέρει 35 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια και τέλος είπε ότι το ελληνικό ζήτημα θα επανεξεταστεί στο Eurogroup της Τετάρτης 24 Ιουνίου, πριν από την προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής.
Ταυτόχρονα διέψευσε τις πληροφορίες πως η Ελλάδα έχει αποδεχθεί παράταση του υφιστάμενου προγράμματός της. 
"Δεν υπάρχουν παρατάσεις, όπως στο ποδόσφαιρο", ήταν το ακριβές μήνυμα του προέδρου της Κομισιόν. 

Τusk: Ουσιαστικό βήμα η νέα ελληνική πρόταση - Ο Τσίπρας μας διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα έχει διάθεση για συνεργασία
Ουσιαστικό βήμα χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, D. Tusk, τη νέα ελληνική πρόταση που κατατέθηκε στους δανειστές.
Όλα τα μέρη θέλουν μία λύση, διεμήνυσε ο Tusk, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.
Θα ήθελα να δώσω ένα νέο δυναμισμό στις διαπραγματεύσεις, σημείωσε επίσης. 
Ο Αλέξης Τσίπρας παρείχε διαβεβαιώσεις πως η Ελλάδα έχει διάθεση για συνεργασία, τόνισε επίσης ο Tusk.

Dijsselbloem: Χρειάζεται σκληρή δουλειά τις επόμενες ώρες για να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα
Αυστηρό μήνυμα πως απαιτείται σκληρή δουλειά τις αμέσως επόμενες ώρες, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, απέστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
Χρειάζεται σκληρή δουλειά τις επόμενες ώρες για να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup, μιλώντας με τους δημοσιογράφους, εξερχόμενος του κτηρίου που πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της έκτακτης Συνόδου Κορυφής το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιουνίου.

Lagarde: Πολύς δρόμος για να έρθει συμφωνία με την Ελλάδα στις επόμενες 48 ώρες
«Υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης, ελπίζουμε σε θετική έκβαση σύντομα», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, μετά τη Σύνοδο Κορυφής και σημείωσε ότι υπάρχει πολλή δουλειά τις επόμενες 48 ώρες για να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα.
«Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει με την Ελλάδα», δήλωσε κατά την αποχώρησή της.

Ο πυρετός ζυμώσεων της Δευτέρας 22 Ιουνίου που ανοίγει τον δρόμο για συμφωνία
Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Ιουνίου αποτελεί προπομπό της πολιτικής συμφωνίας που χρειάζεται η Ελλάδα και η οποία θα επιτευχθεί όπως όλα δείχνουν κατά την τακτική Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης 25/6 και της Παρασκευής 26/6.
Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας 22 Ιουνίου ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 23:30 το βράδυ μετά από σχεδόν τρεις ώρες εργασιών.
Το Eurogroup συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας για λιγότερο από μια ώρα, ζητώντας χρόνο για την αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων.



Embedded image permalink

Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών πριν την έναρξη της έκτακτης Συνόδου

Merkel: Μετά το Eurogroup δεν υπάρχει βάση για συμφωνία - Συμβουλευτικός ο ρόλος της Συνόδου Κορυφής
Μετά το Eurogroup δεν υπάρχει βάση για συμφωνία, διεμήνυσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel, προσερχόμενη στο κτήριο των εργασιών που θα πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα η Σύνοδος Κορυφής.
Μετά το Eurogroup δεν υπάρχει βάση για συμφωνία και για τον λόγο αυτόν ο ρόλος της Συνόδου Κορυφής θα είναι συμβουλευτικός, τόνισε η Merkel.
Σήμερα θα συζητήσουμε συμβουλευτικά για την Ελλάδα, διεμήνυσε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Embedded image permalink

Hollande: Στην έκτακτη Σύνοδο δεν θα υπάρξει επίσημη απόφαση, αλλά θα ανοίξει ο δρόμος για συμφωνία
Βήματα προόδου εκ μέρους της ελληνικής πλευράς αναγνώρισε με τη σειρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande και προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε ότι «απόψε δεν θα υπάρξει επίσημη απόφαση, αλλά θα ανοίξει ο δρόμος για συμφωνία».
Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος «η κυβέρνηση ανέλαβε τις ευθύνες της», έφερε πιο «ισχυρές προτάσεις» πρέπει «να τις εξετάσουμε ξανά».
Επίσης τόνισε ότι απομένουν τεχνικά ζητήματα και ότι «χρειάζονται ακόμα διευκρινίσεις και δουλειά» αλλά εξέφρασε αισιοδοξία ότι «θα φτάσουμε σε συμφωνία τις επόμενες ημέρες».

Embedded image permalink

Tusk: Ο χρόνος πιέζει τους πάντες - Απομένει μια εβδομάδα - Όχι σε πολιτικά παιχνίδια
Hχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, να σταματήσουν τα πολιτικά παιχνίδια, απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, D. Tusk.
Λίγη ώρα πριν την έναρξη των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής και μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, ο Tusk τόνισε χαρακτηριστικά πως ο χρόνος πιέζει τους πάντες, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους, καθώς απομένει μόλις μια εβδομάδα μέχρι την επίσημη λήξη του ελληνικού προγράμματος.
Είναι δική μου ευθύνη ο σεβασμός όλων των Ευρωπαίων φορολογουμένων, τόνισε, για να συμπληρώσει πως είναι πραγματική η τελευταία πρόταση της Ελλάδας και πλέον πρέπει να αξιολογηθεί από τους θεσμούς.
Σύμφωνα με τον Tusk, συνέβησαν πολλά υποσχόμενα το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει πολιτικό παιχνίδι, καθώς τα παιχνίδια δεν οδηγούν πουθενά.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για το τι θα γίνει στο χειρότερο δυνατό σενάριο, σημείωσε, για να προσθέσει πως "έχουμε κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδας".

Donald Tusk

Schulz: Αν υπάρχει διάθεση τις επόμενες μέρες θα έχουμε συμφωνία
Για σημαντικές κινήσεις και από την ελληνική πλευρά και από την πλευρά των δανειστών έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής και προεξόφλησε την επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες ημέρες.
Προϋπόθεση, όμως, όπως είπε είναι η Ελλάδα να δεχθεί αυτή τη χείρα βοηθείας, που κατά τον ίδιο έχει τείνει η πλευρά των δανειστών.
«Αν υπάρχει διάθεση τις επόμενες ημέρες θα έχουμε συμφωνία», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.


Renzi: Η Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, όμως και η Ευρώπη έχει ηθικό χρέος απέναντί της
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όμως και η Ευρώπη έχει ηθικό χρέος απέναντι σε μια σπουδαία χώρα, όπως η Ελλάδα, τόνισε ο Matteo Renzi, πρωθυπουργός της Ιταλίας, από τις Βρυξέλλες, όπoυ βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών.
Ο ίδιος τόνισε ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, αλλά «στο τι είδους Ευρώπη θέλουμε».

Bettel (πρωθ. Λουξεμβούργου): Ασύμφορο για όλους το Grexit - Δεν είναι λύση η μείωση του ελληνικού χρέους

Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν ένα γεγονός ασύμφορο για όλες τις πλευρές, τόνισε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Xavier Bettel, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Bettel διεμήνυσε πως τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων, καθώς «βρισκόμαστε όχι στο παρά πέντε, αλλά στο παρά ένα».
Στη συνέχεια τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα συμφωνία, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η μείωση του ελληνικού χρέους δεν είναι λύση για το πρόβλημα.
«Δεν είναι λύση του προβλήματος, να ξεχάσουμε το ελληνικό χρέος», υποστήριξε συγκεκριμένα, ενώ κάλεσε την Ελλάδα «να κάνει σταθερά βήματα, που θα οδηγήσουν σε συμφωνία».
Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει τη νέα ελληνική πρόταση, καθώς όπως είπε δεν έχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες για αυτή.

Michel (πρωθ. Βελγίου): Πρέπει να υπάρξει βιώσιμη συμφωνία για την Ελλάδα έως τα τέλη της εβδομάδας
«Πρέπει να υπάρξει βιώσιμη συμφωνία για την Ελλάδα έως τα τέλη της εβδομάδας» δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Charles Michel.
Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων, καθώς πλέον υπάρχουν προτάσεις πάνω στο τραπέζι, ενώ σχολίασε πως η Σύνοδος πρέπει να δώσει ισχυρή ώθηση για να υπάρξει η πολυπόθητη συμφωνία.
«Θεσμοί και Eurogroup πρέπει να εξετάσουν λεπτομερώς τις ελληνικές προτάσεις, ώστε να πιστοποιήσουν πως η λύση που θα βρεθεί θα χαρακτηρίζεται από αξιοπιστία, βιωσιμότητα και ρεαλισμό», επεσήμανε ο βέλγος πρωθυπουργός.
Σημειώνεται, επίσης, ότι ο Michel αρνήθηκε να σχολιάσει τη νέα ελληνική πρόταση, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει στο τραπέζι της Συνόδου.

Sipila (πρωθ. Φινλανδίας): Δεν περιμένω πολλά από την έκτακτη Σύνοδο
Δεν περιμένω πολλά από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται για την Ελλάδα, διεμήνυσε, εισερχόμενος στο κτήριο που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος, ο νέος πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Juha Sipila.
Eιδικότερα, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το τι περιμένει από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας ο Φινλανδός πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά "όχι πολλά, όχι πολλά".

Roivas (πρωθ. Εσθονίας): Εφικτή η συμφωνία για την Ελλάδα, όμως τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται
«Εκτιμώ ότι η επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα είναι εφικτή» δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, Taavi Roivas, προειδοποιώντας παράλληλα πως τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται.
Παράλληλα τόνισε πως περιμένει εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά ότι θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.
«Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν», τόνισε ο Roivas.

Προπαρασκευαστικές εργασίες στις Βρυξέλλες - Συνάντηση Tusk, Lagarde, Draghi, Dijsselbloem και Juncker
Προπαρασκευαστικές εργασίες για την Ελλάδα σημειώθηκαν όλο το απόγευμα της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.
Στις εργασίες συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, ο διοικητής της ΕΚΤ, Μario Draghi, ο πρόεδρος της Κομισιόν, J.C. Juncker και ο επικεφαλής του Eurogroup, Jerοen Dijsselbloem.

European Commission President Jean-Claude Juncker (4thL), International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde (6thL), European Central Bank President Mario Draghi (7thL), Eurogroup President and Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem (9thL), European Council President Donald Tusk (10thL) and advisors meet ahead of an emrrgency leaders summit on Greece at the European Council in Brussels, June 22, 2015. AFP PHOTO / POOL / Emmanuel DunandEMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images

Τον Donald Tusk συνάντησε ο Αλέξης Τσίπρας - Πυρετώδεις οι διεργασίες ενόψει της Συνόδου
Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.
Παρόντες στη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Tusk ήταν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης. 

Embedded image permalink

Dombrovskis (Κομισιόν): Μια επέκταση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης ενδεχομένως να είναι απαραίτητη
«Μια επέκταση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης ενδεχομένως να είναι απαραίτηση», επεσήμανε σήμερα, Δευτέρα, σε νέες του δηλώσεις, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, χαιρετίζοντας, παράλληλα, τη νέα ελληνική πρόταση.
Ακόμα, ο ευρωπαίος αξιωματούχος σχολίασε πως το Eurogroup υποδέχτηκε θετικά, αν και με κάποια επιφύλαξη την πρόταση.
Ειδικότερα, ο κ. Dombrovskis φέρεται να δήλωσε πως σε γενικές γραμμές, η νέα ελληνική πρόταση είναι σύμφωνη με όσα ζητούν οι θεσμοί, καθώς περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και στο πεδίο του ΦΠΑ και στο συνταξιοδοτικό.

Rutte (πρωθ. Ολλανδίας): Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πολύ αφηρημένες
«Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πολύ αφηρημένες», σχολίασε σήμερα, Δευτέρα 22 Ιουνίου, ο Mark Rutte, πρωθυπουργός της Ολλανδίας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, ο κ. Rutte σχολίασε ότι θέλει να δει την αξιολόγηση των τεχνικών κλιμακίων, προτού σχηματίσει άποψη για το αν επίκειται συμφωνία, με βάση την πρόταση.
Παράλληλα, δήλωσε ευχαριστημένος που το ζήτημα εξετάζεται σε τόσο υψηλό πολιτικό επίπεδο.

Dutch Prime Minister Mark Rutte waves upon his arrival for an emergency Eurogroup finance ministers’ meeting on Greece at the European Council in Brussels, on June 22, 2015. AFP PHOTO / THIERRY CHARLIERTHIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν τις εξελίξεις οι ΗΠΑ - Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Lew
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν τις εξελίξεις που αφορούν στο ελληνικό ζήτημα, με αιχμή το μπαράζ επαφών στις Βρυξέλλες, οι ΗΠΑ.
Όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα καλό κλίμα.
Στο μεταξύ, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, στις 19:00 ο Αλ. Τσίπρας θα έχει κρίσιμη συνάντηση με τον Μ. Draghi.

Juncker: Στόχος η επίτευξη συμφωνίας εντός της εβδομάδας
Αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα έως το τέλος της εβδομάδας, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, J.C. Juncker.
Μιλώντας στο Bloomberg, ο κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι είναι αισιόδοξος πως έως το τέλος της εβδομάδας θα έχει υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα.
Πάντως, διευκρίνισε ότι η αναζήτηση λύσης για το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι εύκολη.
«Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας» εξήγησε, ενώ υπογράμμισε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει αξιόπιστη.

Τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης επανέλαβε ο Τσίπρας
Τις «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής κυβέρνησης επανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη συνάντηση με τον επικεφαλής της Κομισιόν, J. C. Juncker και στην 6μερή για την Ελλάδα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα ζητεί μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία που θα περιλαμβάνει χαμηλά πλεονάσματα, αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τη δίκαιη αναδιανομή των φορολογικών βαρών.
Στόχος της συμφωνίας είναι να μην έχει αυξημένο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, να μην περιλαμβάνει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, που θα επιλύει το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας, πρόσθεσε.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν γνωρίζει αν θα έχουμε σήμερα συμφωνία».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι έχει υπάρξει πρόοδος, όμως δεν έχουμε φθάσει ακόμα εκεί (σ.σ. σε συμφωνία).
Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 14:30 η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου D. Tusk, τον πρόεδρο της Κομισιόν, J. C. Juncker, τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, C. Lagarde, τον διοικητή της ΕΚΤ, Μ. Draghi και τον επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem.
Lagarde, Dijsselbloem και Draghi πλέον βρίσκονται στη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία ξεκίνησε λίγο πριν τις 14:00.

Εστάλη η... σωστή ελληνική πρόταση στους πιστωτές - Ελάχιστες οι διαφορές

Νωρίτερα υπήρξε σύγχυση για την νέα ελληνική πρόταση που εστάλη στους πιστωτές, λόγω των διαρροών ότι η ελληνική κυβέρνηση έστειλε χτες λάθος πρόταση χτες το βράδυ.
Ωστόσο, όπως διέρρευσε η Ελλάδα έστειλε τελικά τη σωστή πρόταση, με τις διαφορές να είναι ελάχιστες.
Η επιβεβαίωση για τη θετική πρόταση της Ελλάδας ήρθε και από τον εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος ανέφερε ότι η νέα ελληνική πρόταση αποτελεί μια καλή βάση για να υπάρξει πρόοδος.
Ο ίδιος δήλωσε πως «θέση της Κομισιόν είναι πως το έγγραφο που απέστειλε ο έλληνας πρωθυπουργός αποτελεί μια καλή βάση για να υπάρξει πρόοδος στη Σύνοδο Κορυφής».
Σύμφωνα με πληροφορίες του www.bankingnews.gr, η κυβέρνηση πρότεινε μέτρα (δείτε εδώ αναλυτικά) που οδηγούν σε εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ στο ασφαλιστικό σύστημα και τα οποία προβλέπουν αύξηση εισφορών για εργαζομένους και εργοδότες της τάξης του 2%.
Επίσης, προτείνει την επιβολή έκτακτης εισφοράς 12% στις επιχειρήσεις με ετήσια κέρδη άνω των 500.000 ευρώ, μειώνοντας το αρχικό όριο του 1 εκατ. ευρώ στα κέρδη.
Η έκτακτη εισφορά θα είναι και για το 2015 και για το 2016.
Επίσης, αύξηση των συντελεστών θα υπάρξει και στην εισφορά αλληλεγγύης για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ από 1,4% σήμερα στο 2% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ.
Ως αντάλλαγμα των σκληρών αυτών δημοσιονομικών μέτρων η Ελλάδα διεκδικεί την άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Πιο κοντά στη συμφωνία Ελλάδα - πιστωτές

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο «μαραθώνιος» επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του επιτελείου του με τους δανειστές, από τον οποίο θα κριθεί εάν είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας και η αποφυγή των εφιαλτικών σεναρίων για την Ελλάδα.
Το μπαράζ επαφών και συναντήσεων που πραγματοποιούνται, τόσο σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών (Eurogroup), όσο και σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών (Σύνοδος Κορυφής) θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του www.bankingnews.gr, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν νέα σχέδια για εξάμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, με την ελληνική πλευρά ωστόσο να επιμένει για οριστική λύση, χωρίς μεταβατικά στάδια.

Συναντήσεις με Juncker, Lagarde, Draghi, Dijsselbloem, Τusk

Οι επαφές του πρωθυπουργού ξεκίνησαν με προπαρασκευαστικές συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να επιχειρηθεί η γεφύρωση του συνόλου των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και θεσμών και να επιτευχθεί συμφωνία.
Από την έκβαση των συναντήσεων αυτών θα διαφανεί κατά πόσο είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου D. Tusk.
Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν:
- ο πρόεδρος της Κομισιόν J. C. Juncker.
- η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ C. Lagarde.
- ο διοικητής της ΕΚΤ Μ. Draghi. 
- ο επικεφαλής του Eurogroup J. Dijsselbloem.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Αλ. Τσίπρας θα συμμετέχει στην άτυπη συνάντηση των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης, με θέμα την Ελλάδα, επιβεβαιώνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Nέα πρόταση των δανειστών - Εξάμηνη παράταση, με εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. και επιστροφή των 10,9 δισ. του EFSF - Aργότερα η λύση για το χρέος

Το σενάριο της εξάμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος επαναφέρουν οι δανειστές, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει οριστική λύση για συμφωνία.
"Οι δανειστές στοχεύουν σε συμφωνία με την Ελλάδα που να περιλαμβάνει εξάμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος", αποκαλύπτει ο βρετανικός Guardian, μια μέρα μετά τις αποκαλύψεις γερμανικών ΜΜΕ πως οι δανειστές εξετάζουν το σενάριο της τρίμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Guardian, η τελευταία πρόταση των δανειστών για συμφωνία έχει ως εξής:
- Εξάμηνη παράταση του προγράμματος.
- Εκταμίευση κεφαλαίων 18,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
- Δέσμευση για ελάφρυνση χρέους αργότερα.
Η χορήγηση κεφαλαίων ύψους 18,1 δισ. ευρώ αφορά στην εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ από το υφιστάμενο πρόγραμμα της Ελλάδας, αλλά και στην επιστροφή των 10,9 δισ. ευρώ που επεστράφησαν στον EFSF από το ΤΧΣ και τα οποία προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μιλούν στον Guardian τονίζουν πως η Ευρωζώνη θα δεσμευθεί σε αυτό, αλλά αργότερα χρονικά, με αυστηρούς όρους και χωρίς να συμπεριλαμβάνεται στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τη Guardian, που επικαλείται ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές, όλα θα κριθούν από το πόσο έτοιμος είναι ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας να προβεί σε σημαντικές παραχωρήσεις.
Οι παραχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να εστιάζουν σε:
- δημοσιονομικούς στόχους
- μειώσεις συντάξεων
- αυξήσεις φόρων
Όπως προσθέτει η Guardian, ο χρόνος εξαντλείται για την Ελλάδα, καθώς μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να αποπληρωθεί η ενοποιημένη δόση των 1,53 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, για να αποπληρωθεί το ΔΝΤ η ΕΚΤ θα πρέπει να εγκρίνει το ελληνικό αίτημα για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Πυρετός στις Βρυξέλλες ενόψει του Eurogroup και της Συνόδου της Δευτέρας - Συνεδρίασαν οι εκπρόσωποι των θεσμών

Πυρετός διεργασιών δεν επικρατεί μόνο στην Αθήνα, αλλά και στις Βρυξέλλες, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup και της ακόμη πιο κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας.
Τελευταίες πληροφορίες που διαρρέουν από τους διαδρόμους των Βρυξελλών αναφέρουν πως το απόγευμα της Κυριακής συνεδρίασαν στη βελγική πρωτεύουσα οι εκπρόσωποι των τριών θεσμών.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των τριών θεσμών συνεδρίασαν, προκειμένου να εξεταστεί εάν είναι εφικτή και σε τεχνικό επίπεδο η δυνατότητα συμφωνίας.

Tα ανοιχτά ζητήματα για τα οποία δίνει μάχη η ελληνική κυβέρνηση - Τα σενάρια για ΦΠΑ και συντάξεις

Την ύστατη μάχη για να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης δίνει η ελληνική κυβέρνηση, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.
Μια μέρα πριν τη μεγάλη μάχη, η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε πρόταση στους δανειστές, με στόχο αυτή να είναι και η τελική πρόταση που θα ανοίξει τον δρόμο για συμφωνία.
Την ελληνική πρόταση παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε A. Merkel, Fr.Hollande, J. C. Juncker, με τους οποίους είχε τηλεφωνική επικοινωνία το μεσημέρι της Κυριακής 21 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το χάσμα για τον ΦΠΑ παραμένει.
Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει για τη θέσπιση τριών συντελεστών (6,5%, 13% και 23%), με στόχο να παραμείνουν στο μεσαίο συντελεστή 13% εστίαση και ΔΕΗ.
Σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται θετική για την άμεση κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, χωρίς ωστόσο να θιγούν ώριμα δικαιώματα.
Η Ελλάδα διατηρεί τις κόκκινες γραμμές της, αποφασισμένη να μην δεχθεί καμία περικοπή στο ΕΚΑΣ.

Βαρουφάκης: Είμαι αισιόδοξος, πάντα είμαι αισιόδοξος

Πάμε για συμφωνία, δήλωσε το απόγευμα της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το πέρας της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου αλλά και κατ' ιδίαν σύσκεψης που είχε με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρας.
"Είμαι αισιόδοξος, πάντα είμαι αισιόδοξος.
Από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος, πάμε σε συμφωνία", τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρουφάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους και με το βλέμμα στην αυριανή ημέρα, ενόψει του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας.
Η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα της Κυριακής.
Είχε ξεκίνησει στις 11:00 το πρωί με στόχο να εξετάσει την νέα αντιπρόταση της Ελλάδος και να αποφευχθεί η ρήξη, στα πλαίσια μιας πολιτικής συμφωνίας. 

Επικοινωνία με Merkel, Hollande, Juncker είχε το μεσημέρι της Κυριακής ο Αλ. Τσίπρας

Την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος, παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας στη Γερμανίδα Καγκελάριο, Α. Μerkel, στον Γάλλο πρόεδρο Fr. Hollande καθώς και στον πρόεδρο της Κομισιόν, J. C. Juncker.
O Aλ. Τσίπρας είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες και με τους τρεις ηγέτες την Κυριακή 21 Ιουνίου, επιμένοντας πως η Ελλάδα επιδιώκει συμφωνία για οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος.

Κυβερνητική πηγή: Η Ελλάδα λέει ναι σε παράταση υπό σαφείς προϋποθέσεις - Απαραίτητη η αναφορά στο χρέος

Θετική σε παράταση του ελληνικού προγράμματος, υπό σαφείς ωστόσο προϋποθέσεις, εμφανίζεται η κυβέρνηση, όπως διαβεβαίωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή, μετά το τέλος της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως τόνισε η κυβερνητική πηγή, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης υπό σαφείς προϋποθέσεις.
Κατά την ίδια πηγή, η Ελλάδα θεωρεί το ενδεχόμενο της παράτασης "ως μια μίνι συμφωνία και άρα θα πρέπει να υπάρχουν δεσμεύσεις, αλλά δεν μπορούμε να την αποκλείσουμε".
Για να προκύψει συμφωνία, διαμηνύει σε όλους τους τόνους η κυβερνητική πηγή, θα πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά στην ανάγκη για ελάφρυνση χρέους.
Όπως επεσήμανε ο ίδιος αξιωματούχος, υπάρχουν αντιπροτάσεις και βελτιώσεις, στο πλαίσιο πάντα των βασικών αρχών που έχει θέσει η κυβέρνηση για μια καλή και έντιμη συμφωνία.
"Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του Αλ. Τσίπρα που έγιναν πριν και κατά τη διάρκεια του κυβερνητικού συμβουλίου δείχνουν ότι μπήκαμε πλέον σε σοβαρή συζήτηση", κατέληξε η ίδια πηγή.

Το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο για τρίμηνη παράταση 

Το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο όπως αποκαλύπτει η Γερμανική εφημερίδα FAZ, προβλέπει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για 3 μήνες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2015 με χρηματοδότηση 6 δισεκ. αλλά και πρόβλεψη για νέο δάνειο και τελική συμφωνία μετά τον Σεπτέμβριο,  αν μέσα στους 3 μήνες η Ελλάδα φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις της.
Ταυτόχρονα, στο ελληνικό επιτελείo οι διεργασίες είναι συνεχ

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης