Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ο φόβος της φοροεπιδρομής στις ιδιωτικές επιχειρήσεις προβληματίζει τα ισχυρά blue chips του FTSE που υστερούν

Ο φόβος της φοροεπιδρομής στις ιδιωτικές επιχειρήσεις προβληματίζει τα ισχυρά blue chips του FTSE που υστερούν
Τα μη τραπεζικά blue chips δείχνουν τον προβληματισμό τους για τη δύσκολη επόμενη ημέρα της πραγματικής οικονομίας
Ασχέτως με τις διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τις δηλώσεις διεθνών αξιωματούχων κορυφής ότι ίσως δεν έχουμε συμφωνία σήμερα, η αντίδραση ορισμένων blue chips ακόμη και στα υψηλά της αγοράς, είναι κατώτερη του αναμενόμενου.
Ύστερα από ένα τόσο μνημειώδες λιώσιμο που έχει προηγηθεί, οδηγώντας πολλούς τίτλους σε απώλειες από 20% έως 30% την περασμένη εβδομάδα, θα περίμενε κανείς σαφώς καλύτερη κίνηση από ορισμένες μετοχές.
Φαίνεται λοιπόν πως υπάρχει προβληματισμός για την επόμενη ημέρα, καθώς –ακόμη και με συμφωνία– η φορολογική «επιδρομή» θα είναι εξαιρετικά δυσμενής για το χώρο της ανάπτυξης και της ενθάρρυνσης επενδύσεων.
Η φορολόγηση των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων ασφαλώς δεν είναι μέτρο που ενθαρρύνει την ανάπτυξη επενδύσεων, αντιθέτως, τα μέτρα που φαίνεται να προτείνει η κυβέρνηση θα «πνίξουν» περαιτέρω την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Τη διατήρηση λοιπόν του πελατειακού συστήματος θα την πληρώσει –για άλλη μια φορά– ο ιδιωτικός τομέας, αυτός δηλαδή που υπάρχει ακόμη!
Η κυβέρνηση λοιπόν εγγυάται με έμφαση την πληρωμή μισθών και συντάξεων, με παράλληλη «επιδρομή» αν όχι… πλιάτσικο στις πιο δυνατές και κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις.
Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ παρ’ ότι έφτασαν να κερδίζουν 5,47% και 5,56% αρχικά, πλέον έχουν γυρίσει σε πτωτική τροχιά.
Βεβαίως, στον ΟΤΕ υπάρχει το θέμα του «παγώματος» της εθελουσίας εξόδου μετά από απόφαση Στρατούλη, κάτι που έρχεται να προβληματίσει για τις επόμενες κινήσεις.
Εξαιρετικά μικρά είναι τα κέρδη και της Coca Cola HBC που ενισχύεται μόλις κατά 1,60%, παρ’ ότι κέρδιζε 5,72%, ενώ μικρά είναι τα κέρδη οι Μυτιληναίος (+2,54%) και Motor Oil (+3,30%).
Μικρά –για το μέγεθος του θετικού… νέου– είναι τα κέρδη και των ΔΕΗ που ενισχύεται κατά 5,73% παρ’ ότι προέρχεται από λιώσιμο 24% το 6ήμερο, ενώ η Jumbo που χάνει 31% το 6ήμερο, κερδίζει μόλις 4,14%.
Η Aegean Airlines ενισχύεται σε ποσοστό 5,45%, ενώ χάνει 20,63% το περασμένο 6ήμερο.
Πάντα, βεβαίως, τα χαρτιά της πραγματικής οικονομίας είναι πιο αμυντικά και συντηρητικά, τόσο στις ανόδους όσο και στις καθόδους της αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης