Τελευταία Νέα
Πολιτική

Π. Σκουρλέτης στην «El Mundo»: Αν πέσει η Ελλάδα, θα καταρρεύσει και η Ευρωζώνη

Π. Σκουρλέτης στην «El Mundo»: Αν πέσει η Ελλάδα, θα καταρρεύσει και η Ευρωζώνη
Αν εξέλθει η χώρα της Ευρωζώνης, θα ακολουθήσουν εν συνεχεία άλλες χώρες, τόνισε ο υπουργός Εργασίας
Απορρίπτει το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, σε περίπτωση που στο δημοψήφισμα της Κυριακής, 5 Ιουλίου, υπερισχύσει το «όχι», ενώ εμφανίζεται αισιόδοξος ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους.
Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Mundo» και ερωτηθείς σχετικά με το δημοψήφισμα και αν κινδυνεύει η χώρα με έξοδο από το ευρώ, ο κ. Σκουρλέτης σημειώνει ότι αν οι Έλληνες ψηφίσουν «όχι», αυτό θα είναι ένα «όχι» ενάντια στη λιτότητα που καταστρέφει και σκοτώνει την Ευρώπη.
Τονίζει ότι ένα «όχι» δεν θα έχει ως αποτέλεσμα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά εκείνο που «θα προκαλέσει, είναι να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και οι πιστωτές και οι θεσμοί να επιστρέψουν στο τραπέζι περισσότερο ώριμοι».
«Η νίκη του "όχι" στο ελληνικό δημοψήφισμα θα σηματοδοτήσει την ήττα της Ευρώπης, που θέλει τη λιτότητα», σημειώνει.
Κληθείς να σχολιάσει τι θα κάνει η κυβέρνηση αν κερδίσει το «όχι» και η Ευρώπη αποφασίσει να διώξει την Ελλάδα από το ευρώ, ο κ. Σκουρλέτης σημειώνει:
«Δεν νομίζω ότι επειδή θα κερδίσει το "όχι" πρόκειται να το κάνουν αυτό.
»Αν το έκαναν, δεν θα ήταν μια κλοτσιά προς την Ελλάδα, αλλά προς τη δημοκρατία και τους εργαζομένους όλης της Ευρώπης.
»Αν το έκαναν, αν έδιωχναν την Ελλάδα από το ευρώ, θα ήμασταν ενώπιον μιας Ευρώπης εντελώς διαφορετική από εκεί που συνέλαβε την ιδέα της ίδρυσης της Ε.Ε.».
Ο κ. Σκουρλέτης κάνει λόγο για «πόλεμο μέσα την Ευρώπη μεταξύ πραγματικά διαφορετικών αντιλήψεων: από τη μια πλευρά, αυτό που παίζεται είναι η ηγεμονία της εξαιρετικά νεοφιλελεύθερης άποψης και της γερμανοκεντρικής αντίληψης της Ευρώπης.
»Όμως, παράλληλα, είναι σε σοβαρό κίνδυνο η συνοχή στην Ευρώπη και αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο ομάδες της άκρας δεξιάς να καθίστανται κάθε φορά περισσότερο ισχυρές.
»Πρόκειται για έναν κίνδυνο πάρα πολύ μεγάλο», σημειώνει.
Σε περίπτωση που κερδίσει το «ναι» στο δημοψήφισμα, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα έχει πρόβλημα, προσθέτοντας ότι «θα σεβόμασταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αυτό είναι αυτονόητο, όμως σαφώς θα υποδήλωνε ότι το πολιτικό φάσμα στην Ελλάδα έχει αλλάξει ριζικά και ότι θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη».
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση διατρέχει κίνδυνο αν υπερισχύσει το «ναι» στο δημοψήφισμα, επισημαίνει ότι «είναι ο κίνδυνος που διατρέχει κάποιος όταν αναλαμβάνει τις αξίες της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης».
Ο κ. Σκουρλέτης επιτέθηκε εναντίον του προέδρου της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, σημειώνοντας ότι «έκανε ορισμένες εκπληκτικές δηλώσεις ζητώντας από τους Έλληνες να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα "ναι" στη συμφωνία που θέλουν να μας επιβάλουν».
«Πρόκειται για απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, που συνιστούν απόλυτη ανάμειξη στα ελληνικά θέματα», επισημαίνει και προσθέτει ότι «οι δηλώσεις Juncker είναι προκλητικές».
«Ποτέ άλλοτε δεν έχουν συμπεριφερθεί σε μια χώρα όπως τώρα.
Το μόνο που δεν έκανε ο κ. Juncker είναι να απαιτήσει να του επιτρέψουν να ψηφίσει προσωπικά στο δημοψήφισμα της Κυριακής…»
«Αυτό που καταδεικνύει σαφώς αυτή η συμπεριφορά είναι η αντίληψη που έχουν για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη λειτουργία της δημοκρατίας», επισημαίνει και συμπληρώνει ότι «σήμερα παρεμβαίνουν στα εσωτερικά θέματα της Ελλάδας και αύριο θα το κάνουν σε αυτά της Ισπανίας, της Ιταλίας».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι οι κατηγορίες για ανευθυνότητα της ελληνικής κυβέρνησης, είναι για να εμποδίσουν την άνοδο άλλων αριστερών δυνάμεων στον ευρωπαϊκό Νότο, επισημαίνοντας ότι «φοβούνται την άνοδο δυνάμεων όπως το Podemos και θέλουν να τους σταματήσουν όπως μπορούν».
«Ο τρόπος για να το πετύχουν είναι να μας… βυθίσουν, ώστε να πετύχουν με αυτό τον τρόπο το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα να μην αποτελέσει σημείο αναφοράς για άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε μια κατάσταση παρόμοια με τη δική μας», υπογραμμίζει.
Ερωτηθείς πώς θα τελειώσει αυτό, διότι η Ελλάδα διατρέχει τον κίνδυνο να εξέλθει τελικά της ζώνης του ευρώ, ο υπουργός Εργασίας απαντά ότι «εμείς δεν θέλουμε η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ.
»Εμείς αντιλαμβανόμαστε το μέλλον της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη και επίσης, αν η πόρτα ανοίξει για την έξοδο της Ελλάδας, θα ανοίξει επίσης για να φύγουν και άλλες χώρες, να μην έχετε καμία αμφιβολία επ' αυτού».
Όσον αφορά το κλείσιμο των τραπεζών και μέχρι πότε θα διατηρηθεί αυτή η κατάσταση, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει ότι «έχουμε επίγνωση ποια είναι η κατάσταση, δεν αγνοούμε ότι σε αυτό το μεγάλο παιχνίδι που λαμβάνει χώρα είμαστε ο αδύναμος κρίκος, ωστόσο έχουμε εμπιστοσύνη στην αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών λαών και πιστεύουμε ότι τελικά οι ακραίες φωνές που επικρατούν στις διαπραγματεύσεις, θα παύσουν».
Πρόσθεσε δε, ότι πιστεύει και ελπίζει ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία.
Σχετικά με τις συντάξεις, σημείωσε ότι αυτές, όπως και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα πληρωθούν στις συνήθεις ημερομηνίες, ενώ ερωτηθείς από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε «από δικά μας χρήματα. Η Ελλάδα ποτέ δεν χρησιμοποίησε ένα σεντ από τα χρήματα που προέρχονταν από τα δάνεια για να πληρώσουν τις συντάξεις ή τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων» και υπενθύμισε ότι από τον περασμένο Αύγουστο, η Ελλάδα έχει πληρώσει 7 δισ. στους πιστωτές.
Στην παρατήρηση ότι πολλοί κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση ότι ενεργεί με τρόπο ανεύθυνο, ο κ. Σκουρλέτης σημειώνει ότι «δεν υπάρχει πιο ανεύθυνη πολιτική από αυτή που μας έφερε σε αυτή την κατάσταση, που έχει καταστρέψει την ελληνική οικονομία, που έχει προκαλέσει στη χώρα μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση και που μας έχει καταστήσει απόλυτους πρωταθλητές στην ανεργία, αυτό είναι το πραγματικά ανεύθυνο…».
Ερωτηθείς για τις απώλειες στα χρηματιστήρια και ότι αποτελεί ένα δείγμα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αφήσει την Ελλάδα να πέσει, διότι θα συρόταν και η ίδια στην καταστροφή, ο κ. Σκουρλέτης σημειώνει ότι «σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, όπως η δική μας, αν χάσεις ένα κομμάτι, τότε καταρρέουν όλα».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης