Τελευταία Νέα
Διεθνή

Independent: Η ελληνική κρίση χρέους διακυβεύει πολύ περισσότερο το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου, απ' ό,τι της Ελλάδας

Independent: Η ελληνική κρίση χρέους διακυβεύει πολύ περισσότερο το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου, απ' ό,τι της Ελλάδας
Η ελληνική κρίση δεν αφορά τη δημοσιονομική ανευθυνότητα μιας χώρας, αλλά θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της Ευρώπης, σημειώνεται
Ποιος χρειάζεται τους ευρωσκεπτικιστές, όταν οι υπέρμαχοι της Ε.Ε. έχουν προκαλέσει αυτό το χάος, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Independent στο κύριο άρθρο της.
Όπως σημειώνεται, ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker ανακήρυξε το ελληνικό δημοψήφισμα ως μια επιλογή μεταξύ της παραμονής ή εξόδου από την Ε.Ε., υπαινισσόμενος ότι μια αρνητική ψήφος θα ανάγκαζε την Ελλάδα, όχι μόνο να φύγει από τη ζώνη του ευρώ, αλλά θα οδηγούσε αναπόφευκτα στην έξοδο της χώρας από την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ελλάδα και όχι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε επομένως να αποτελέσει την πρώτη χώρα που θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θεωρητικά, ένα Grexit δεν θα είχε τους ίδιους κινδύνους για την Ε.Ε. έναντι ενός Brexit.
Η Ελλάδα είναι πολύ μικρότερη και φτωχότερη.
Δεν είναι στο κέντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος όπως είναι η Βρετανία, ή δεν κατέχει την επιρροή ως εμπορικής, διπλωματικής και στρατιωτικής δύναμης.
Παρ' όλα αυτά, μια έξοδος της Ελλάδας θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα, την Ε.Ε. και παγκοσμίως.
Θα ήταν καταστροφική για τους Έλληνες, όποια και αν είναι η ιδεολογία εναντίον της λιτότητας που έχει η αριστερά και η αντιευρωπαϊκή ιδεολογία της δεξιάς.
Εγκαταλειμμένη στους δικούς της πολιτικούς δαίμονες και τη διοικητική της ανικανότητα, θα αντιμετώπιζε ένα μίζερο μέλλον.
Θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος του μισού κύκλου του πολιτικού εξτρεμισμού και των αναταραχών που ήδη πλησιάζουν την ανατολική Μεσόγειο από τα Βαλκάνια μέχρι τη Λιβύη.
Μια αποχώρηση της Ελλάδας θα σηματοδοτούσε επίσης το πρώτο «ξήλωμα» στη διαδικασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ολοκλήρωσης που ξεκίνησε πριν από 60 χρόνια.
Με βάση πρακτικούς όρους, η απώλεια της Ελλάδας δεν θα κατέστρεφε την Ε.Ε. ή το ευρωπαϊκό ιδεώδες, αλλά συμβολικά θα έλεγε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ή ακόμη και η ευρωπαϊκή συνεργασία θα μπορούσαν να τεθούν σε αντίστροφη τροχιά.
Αυτό είναι κάτι που το έχουν κατανοήσει πολύ καλά το UKIP και οι Συντηρητικοί Ευρωσκεπτικιστές στη Βρετανία, αλλά και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία.
Η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος έχουν επίγνωση των ευρύτερων συνεπειών ενός Grexit.
Έχουν φθάσει στον γκρεμό. Υπάρχουν διάφοροι περίπλοκοι λόγοι: η απειρία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η γραφειοκρατική ακαμψία του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, η αδιόρθωτη ανικανότητα και διαφθορά όλων των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων και η υπερβολική μανία των γερμανών φορολογουμένων που δεν επιθυμούν να επιδοτούν τους «αχάριστους» Έλληνες.
Ένας ακόμη κρίσιμος παράγοντας ήταν η απροθυμία των κυβερνήσεων της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας και αρκετών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, λόγω εκλογών, να επιβραβεύσουν κάθε αγώνα που αποκλίνει από τις δικές τους οδυνηρές, αλλά σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένες, θεραπείες για την ανάκαμψη των οικονομιών τους.
Ο κ. Juncker ίσως να εκφράστηκε χθες αδέξια, όμως έχει δίκιο.
Αναφορές που υπάρχουν υποδηλώνουν ότι πολλοί Έλληνες ξέρουν ότι έχει δίκιο.
Το θέμα του ελληνικού δημοψηφίσματος είναι απλό: από τους Έλληνες ζητείται να ψηφίσουν αν θέλουν να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ και την Ε.Ε.
Υπάρχει κάθε λόγος να πιστέψει κανείς ότι θα ψηφίσουν «ναι», εξαγριώνοντας τους ευρωσκεπτικιστές, που πιστεύουν ότι «δημοκρατία» και «Ευρώπη» είναι ασύμβατες έννοιες.
Αν το κάνουν αυτό, το οικονομικό χάος με το οποίο έρχεται αντιμέτωπη η Ελλάδα και η Ευρώπη θα παραμείνει αμετάβλητο.
Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο μέλλον.
Αν όντως ψηφίσουν «ναι», οι Έλληνες θα αξίζουν περισσότερα εύσημα για τη διάσωση της χώρας τους από ένα ακόμη πιο καταστροφικό μέλλον, αλλά και τη διάσωση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης