Τελευταία Νέα
Κοινωνία

WSJ: Υπάρχει εναλλακτικό νόμισμα στην Ελλάδα και είναι το ΤΕΜ – Τοπική Εναλλακτική Μονάδα

WSJ: Υπάρχει εναλλακτικό νόμισμα στην Ελλάδα και είναι το ΤΕΜ – Τοπική Εναλλακτική Μονάδα
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 80 εναλλακτικά νομίσματα και τοπικά παζάρια που αναπτύχθηκαν μετά την κρίση
Για εναλλακτικά νομίσματα που ανθίζουν στην Ελλάδα εξαιτίας των capital controls που κάνουν δυσεύρετα τα ευρώ γράφει η Wall Street Journal.
Αναφέρει, μάλιστα, και ένα από αυτά τα εναλλακτικά νομίσματα, το οποίο αποκαλεί ΤΕΜ, που έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται δειλά, δειλά.
Στο λιμάνι του Βόλου το χρησιμοποιούν σήμερα πάνω από 1.000 χρήστες για συναλλαγές.
Το ΤΕΜ που προκύπτει από το ακρώνυμο στα ελληνικά της Τοπικής Εναλλακτικής Μονάδας επινοήθηκε το 2010, στις αρχές της ελληνικής κρίσης με συμμετοχή λιγότερων από δέκα μελών.
Τώρα το χρησιμοποιούν δεκάδες τοπικές επιχειρήσεις για να πωλούν αγαθά και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων κάποιων όπως του έτοιμου φαγητού, των κομμωτηρίων, των ιατρικών επισκέψεων, ακόμα και των ενοικιάσεων διαμερισμάτων.
Μία από τις πιο μεγάλες εναλλακτικές μονάδες πληρωμής που έχουν εγκαθιδρυθεί στην Ελλάδα, το ΤΕΜ έχει δώσει στην εποχή της μείωσης των μισθών και της αύξησης των φόρων έναν άλλον τρόπο συναλλαγής.
Αντί για τη χρήση του φυσικού χρήματος τα μέλη που έχουν κάνει εγκατάσταση σε έναν οn line λογαριασμό ξεκινούν αρχικά από το 0.
Μπορούν να κάνουν πληρωμές για αγαθά και υπηρεσίες με το ΤΕΜ και μετά να το χρησιμοποιήσουν για να αγοράσουν προϊόντα από άλλους.
Στο δίκτυο του web site οι χρήστες μπορούν να ποστάρουν προϊόντα που έχουν και άλλα που τους λείπουν.
Είναι μία τοπική βερσιόν για του τι η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει σε περίπτωση που αποτύγχανε η σύναψη της νέας συμφωνίας με τους δανειστές.
Πριν την παραίτησή του ο Γιάννης Βαρουφάκης είχε την ιδέα ενός παράλληλου νομίσματος βασισμένου στα IOU’s  σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν έμενε στο ευρώ.
Ο αριθμός αυτών των εναλλακτικών τοπικών νομισμάτων άρχισε να φαίνεται στην Ελλάδα το 2009.
Αυτή ήταν η χρονιά που το έλλειμμα εκτινάχθηκε στο 15% του ΑΕΠ και η όρεξη των επενδυτών για την ελληνικά ομόλογα κατέρρευσε.
Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για εναλλακτικά νομίσματα και τοπικά παζάρια, αλλά σύμφωνα με έναν οργανισμό στην Αθήνα τον Omicron Project υπάρχουν τώρα πάνω από 80 τέτοια προγράμματα, διπλάσια από το 2013.
Οσον αφορά το μέγεθός τους αριθμούν από μερικές δεκάδες μέχρι μερικές χιλιάδες μέλη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης