Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Τα σενάρια των επόμενων ημερών για τον Τσίπρα, καθώς διευρύνεται το χάσμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Bloomberg: Τα σενάρια των επόμενων ημερών για τον Τσίπρα, καθώς διευρύνεται το χάσμα στον ΣΥΡΙΖΑ
Πώς η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα θα επηρεάσει την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης
Στα σενάρια των επόμενων ημερών για τον Τσίπρα, μετά τη ρήξη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ λόγω του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, αλλά και στο ενδεχόμενο νέων εκλογών αναφέρεται δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου Bloomberg.
Όπως σημειώνεται, ο Αλέξης Τσίπρας έπρεπε να στηριχθεί στις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκειμένου να περάσει τη συμφωνία, συγκεντρώνοντας τη στήριξη μόλις 118 βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού.
Πλέον, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει ο έλληνας πρωθυπουργός ψήφο εμπιστοσύνης μόλις υπογραφεί το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και η χώρα αποπληρώσει τα 3,2 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 20 Αυγούστου.
Μια ήττα θα μπορούσε να προκαλέσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το νωρίτερο τον Σεπτέμβριο, οι οποίες ενώ θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης, θα μπορούσαν επίσης να δώσουν ισχυρή εντολή στον Τσίπρα να εφαρμόσει μέτρα τα οποία έρχονται σε αντίθεση με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με το οποίο εξελέγη τον Ιανουάριο.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Όσον αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης, σημειώνεται ότι το νωρίτερο που θα μπορούσε να λάβει χώρα είναι στις 23 Αυγούστου, αν και όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να παραμένει αναποφάσιστος για το αν η ψήφος εμπιστοσύνης αποτελεί την καλύτερη στρατηγική για να προχωρήσει.
Ενδεχομένως να μην προχωρήσει σε αυτή την κίνηση αν η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε περισσότερες ενέργειες για να διασφαλίσει την απελευθέρωση των κεφαλαίων του προγράμματος προς τη χώρα.
Πάντως, όπως σημειώνεται, αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν τα προαπαιτούμενα και τη συμφωνία, δεν θα επιδείξουν την ίδια στάση σε περίπτωση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ

Η ψηφοφορία της Παρασκευής κατέδειξε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τη ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς 44 από τους 149 βουλευτές του κόμματος καταψήφισαν τη συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Μία ημέρα πριν από την ψηφοφορία, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας κίνησης με στόχο την ανατροπή του προγράμματος διάσωσης, ενώ ο διάδοχός του στο υπουργείο Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτη, αναφέρθηκε στην πιθανότητα οι δύο «φατρίες» στον ΣΥΡΙΖΑ να κατέβουν χωριστά στο ενδεχόμενο εκλογών τον Σεπτέμβριο.
Πάντως, όπως επισημαίνει το Bloomberg, σε περίπτωση που οι εκλογές γίνουν Σεπτέμβριο θα ήταν πολύ δύσκολο οι αντιφρονούντες στον ΣΥΡΙΖΑ να οργανωθούν ως νέο κόμμα, ενώ θα ήταν πιο εύκολο για τον Τσίπρα να τους βγάλει από τις εκλογικές λίστες του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο.

Θα κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης ο Τσίπρας;

Για να κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας μια τέτοια ψηφοφορία, θα χρειαστεί τη στήριξη τουλάχιστον 120 βουλευτών και την πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών.
Το πρώτο είναι πιθανό να συμβεί, καθώς κάποιοι από τους αντιφρονούντες στον ΣΥΡΙΖΑ έχει διαφανεί ότι θα επιστρέψουν στο… μαντρί, ενώ το δεύτερο θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνον αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι αντιφρονούντες μέσα στο κόμμα, δεν λάβουν μέρος στην ψηφοφορία.
Όμως, όπως σημειώνεται, το πιο σημαντικό ερώτημα είναι αν ο ίδιος ο Τσίπρας θέλει πράγματι να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης και να παραμείνει κολλημένος σε έναν συνασπισμό που χωλαίνει.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αριστείδη Χατζή, ακόμη και αν ο Τσίπρας λάβει τις ελάχιστες απαιτούμενες 151 ψήφους, το πιθανότερο είναι ότι θα πει ότι οτιδήποτε λιγότερο από την απόλυτη πλειοψηφία καθιστά την θέση του ανυποστήρικτη, κάτι που θα το χρησιμοποιήσει για να προκηρύξει εκλογές.

Τι θα συμβεί αν δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης

Αν ο Τσίπρας δεν καταφέρει να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης ή λάβει μόνον 151 ψήφους, το πιθανότερο είναι ότι θα δηλώσει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στους ηγέτες των υπολοίπων κομμάτων.
Αν δεν καταστεί εφικτό να σχηματιστεί κυβέρνηση, θα διερευνήσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας και αν και αυτή η προσπάθεια δεν στεφθεί από επιτυχία, θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.
Οι πιθανότερες ημερομηνίες που θα μπορούσαν να διεξαχθούν το νωρίτερο εκλογές είναι τις 20ής και 27ης Σεπτεμβρίου, ωστόσο θα μπορούσαν να καθυστερήσουν έως τον Οκτώβριο αν χρειαστεί να εφαρμοστούν εν τω μεταξύ μέτρα για να απελευθερωθούν κεφάλαια από το πρόγραμμα διάσωσης.

Οι εκλογές θα ενισχύσουν τη θέση του Τσίπρα;

Ο έλληνας πρωθυπουργός παραμένει δημοφιλής μεταξύ των ελλήνων ψηφοφόρων, ωστόσο μετά τη ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν υπάρξει δημοσκοπήσεις που να δείχνουν τι ποσοστό θα λάμβανε ένα νέο κόμμα από τους αντιφρονούντες, κάτι που σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Νίκο Μαραντζίδη, θα μπορούσε να είναι καθοριστικό για το πόσο ενδυναμωμένος ή αποδυναμωμένος θα μπορούσε να βγει ο Τσίπρας από ενδεχόμενες νέες εκλογές.
Όσο νωρίτερα γίνουν οι εκλογές, τόσο μεγαλύτερη υποστήριξη θα κερδίσει ο Τσίπρας, σύμφωνα με τον κ. Μαραντζίδη, προσθέτοντας ότι «ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ του αυτό το διάστημα».

Πώς θα επηρεάσουν την εφαρμογή του προγράμματος και την πρώτη αξιολόγηση τον Οκτώβριο οι εκλογές

Οι εκλογές στην Ελλάδα έχουν εκτροχιάσει τα προγράμματα διάσωσης της χώρας στο παρελθόν, επομένως είναι πιθανόν να υπάρξουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος και σε ενδεχόμενες εκλογές τώρα.
Ωστόσο, μια εκλογική αναμέτρηση νωρίς θα επιτρέψει στον Τσίπρα να κεφαλαιοποιήσει τη δημοφιλία του, πριν προχωρήσει στην εφαρμογή σειράς αυξήσεων φόρων, ενώ θα του δώσει ισχυρή εντολή να συνεχίσει το πρόγραμμα διάσωσης.
Αν συμβεί αυτό, μια νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας πριν αρχίσει η επόμενη αξιολόγηση και πριν χρειαστεί να περάσουν νέα μέτρα από τη Βουλή τον Οκτώβριο.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης