Τελευταία Νέα
Οικονομία

Άθλος παραμένει η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στην Ελλάδα

Άθλος παραμένει η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στην Ελλάδα
Τα προβλήματα στις τεχνολογικές και ηλεκτρονικές υποδομές του υπουργείου Οικονομικών είναι τεράστια και κρίσιμα
Σε πλήρη αδυναμία βρίσκεται ο φορολογικός μηχανισμός της Ελλάδας, καθώς δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώσει ούτε την πιο απλή συναλλαγή, που είναι η ηλεκτρονική κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υποχρεώθηκε να δώσει παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων στο TAXISnet, που παρουσίασε σημαντικά προβλήματα λειτουργίας.
Είναι δυνατόν ένα ευρωπαϊκό κράτος να μην είναι σε θέση να έχει ένα αξιόπιστο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων;
Εύλογα λοιπόν κάποιος φορολογούμενος μπορεί να θέσει το απλό ερώτημα:
Σε αυτή τη χώρα τίποτα δεν έχει γίνει σωστά;
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σημαντικότερο πρόβλημα του… καλοπληρωμένου πληροφοριακού συστήματος της ΓΓΠΣ είναι ότι δεν μπορεί να δεχθεί πλήθος χρηστών την ίδια χρονική στιγμή υποβολής των δηλώσεων, καθώς σε αυτήν περίπτωση υπερφορτώνεται.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, άλλαξε τις ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων και επέλεξε την αποσύνδεση της ημερομηνίας υποβολής από την πληρωμή .
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ισχυρίζονται ότι το σύστημα έπεσε, διότι η ανάδοχος εταιρεία δεν δίνει τεχνική υποστήριξη στο ηλεκτρονικό σύστημα, επιδιώκοντας να χτίσει νέα συμβόλαια συντήρησης.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ως λύση την ανάθεση σύμβασης προληπτικής συντήρησης και διαρκούς υποστήριξης από την ανάδοχο εταιρεία.
Ωστόσο, η απευθείας ανάθεση δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία, η οποία αντιθέτως προβλέπει τη διεξαγωγή διαγωνισμού.
Το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά ότι οι συνεχείς αλλαγές στη νομοθεσία δεν εναρμονίζονται με το πληροφοριακό σύστημα το οποίο για να δεχθεί τις αλλαγές θα πρέπει να τίθεται εκτός λειτουργίας.
Τα προβλήματα στις τεχνολογικές και ηλεκτρονικές υποδομές του υπουργείου Οικονομικών είναι τεράστια και κρίσιμα, όπως ισχυρίζονται αρμόδιοι, και μάλιστα σε μία εποχή που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δίνει μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης