Τελευταία Νέα
Διεθνή

Liberation: Merkel και Hollande ζήτησαν να βοηθήσουν οι χώρες της ΕΕ στο προσφυγικό ανάλογα με τις δυνατότητές τους

Liberation: Merkel και Hollande ζήτησαν να βοηθήσουν οι  χώρες της ΕΕ  στο προσφυγικό ανάλογα με τις δυνατότητές τους
Διαφορετικό καθεστώς θα ισχύει για τους οικονομικούς μετανάστες που δεν θα έχουν μόνιμη ασυλία όπως οι πρόσφυγες
Ο Francois Hollande και η Angela Merkel ανακοίνωσαν την Πέμπτη τη συμφωνία τους για έναν μόνιμο και υποχρεωτικό μηχανισμό για την υποδοχή των προσφύγων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γράφει η Liberation.
H γαλλική εφημερίδα δημοσιεύει και τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελάριου από τη Βέρνη της Ελβετίας.
«Μίλησα το πρωί με τον πρόεδρο της Γαλλίας και η γαλλογερμανική θέση είναι ότι συμφωνήσαμε να υπακούσουμε τις ευρωπαϊκές αρχές βοηθώντας όσους έχουν ανάγκη προστασίας, αλλά μοιράζοντας το βάρος αναλογικά μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό σημαίνει αλληλεγγύη».
Η Merkel εξήγησε και στη συνέχεια ότι «η οικονομική δύναμη και το μέγεθος ενός κράτους παίζουν ρόλο, αλλά αν δεν βοηθήσουν όλα τα κράτη – πάντα στο ποσοστό που αναλογεί στο καθένα - δεν μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα.
Από την πλευρά του ο Hollande στάθηκε στις «κοινές προτάσεις για να οργανώσουμε την υποδοχή των προσφύγων» και «τις νόρμες που πρέπει να υιοθετήσουμε για να ενισχύσουμε το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου».
«Αυτή η γαλλογερμανική πρωτοβουλία θα εξασφαλίζει επίσης την επιστροφή των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους και θα υποστηρίζει τη συνεργασία με αυτές τις χώρες για τη μεταφορά τους» συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Το Παρίσι και το Βερολίνο θα υποβάλλουν αυτές τις προτάσεις στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 14 Σεπτεμβρίου, πριν από μία ευρωπαϊκή Σύνοδο που θα ακολουθήσει.
Για τους πρόσφυγες που προσπαθούν να έρθουν στην Ευρώπη οι τραγωδίες διαδέχονται τα δράματα…
«Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις αρχές του έτους και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δράσει αποφασιστικά σύμφωνα με τις αξίες της» συνέχισε ο Hollande.
«Αυτές οι γυναίκες, οι άνδρες και οι οικογένειές τους φεύγουν λόγω των πολέμων και των διώξεων που υφίστανται και έχουν ανάγκη από διεθνή προστασία.
Η συνθήκη της Γενεύης που συντάχθηκε αμέσως μετά τον πόλεμο υποχρεώνει όλα τα κράτη, η Ευρώπη πρέπει να τους προστατέψει γιατί είναι η τελευταία τους ελπίδα».
Η Merkel διευκρίνισε, πάντως, ότι «όσοι έρχονται για καθαρά οικονομικούς λόγους δεν θα πρέπει να απολαμβάνουν μία διαρκή προστασία και οφείλουν να εγκαταλείπουν τη χώρα».
Η επίσημη επίσκεψη της Καγκελάριου στην Ελβετία επικεντρώθηκε στο μεταναστευτικό, αλλά και στις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την ψηφοφορία του περασμένου έτους για τον περιορισμό της μετανάστευσης στην Ελβετία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης