Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας για τη συμφωνία: Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά μέσα σε συνθήκες οικονομικού πολέμου

Τσίπρας για τη συμφωνία: Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά μέσα σε συνθήκες οικονομικού πολέμου
Τα τέσσερα σημεία που αποτελούν κέρδος για την ελληνική πλευρά
«Όλοι και όλες στη χώρα και στο εξωτερικό γνωρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματευτήκε σκληρά μέσα σε συνθήκες οικονομικού πολέμου», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας αναφορά και στα αποτελέσματα αυτής.
Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της ΔΕΘ, «σε ότι αφορά το ευρωπαϊκό πεδίο είναι πανθομολογούμενη αλήθεια ότι η Ευρώπη δεν είναι ίδια μετά την εφτάμηνη διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης μας και των δανειστών.
Η Ευρώπη ολόκληρη συγκλονίστηκε από τον σκληρό αγώνα ενός αποφασισμένου λαού.
Αυτό που έχουμε ήδη καταφέρει είναι να αναδείξουμε στο κέντρο της δημόσιας αντιπαράθεσης όχι απλώς το ελληνικό ζήτημα, αλλά τον ίδιο τον τρόπο διαχείρισης της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε το 2008 και συμπαρέσυρε ολόκληρο τον κόσμο.
Για πρώτη φορά στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία τίθεται υπό αμφισβήτηση το δόγμα της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης».
Μεταξύ άλλων, είπε «δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι πετύχαμε μια συμφωνία η οποία υπό συγκεκριμένους όρους μπορεί να δημιουργήσει μια νέα προοπτική για την ελληνική οικονομία.
Η συμφωνία αποτυπώνει τον συσχετισμό δύναμης.
Για πρώτη φορά όμως σε αυτό το συσχετισμό συμπεριλαμβάνονται και τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας στην Ελλάδα».
Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε τέσσερα σημεία της συμφωνίας που, όπως υποστήριξε, «αποτελούν πραγματικά και αδιαμφισβήτητα κέρδη για την ελληνική πλευρά».
Το πρώτο, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους.
Σημείωσε ότι «οι χαμηλότεροι δημοσιονομικοί στόχοι αντιστοιχούν σε μια εξοικονόμηση πόρων που μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη και την στήριξη του κοινωνικού κράτους της τάξης των 20 δις ευρώ σε βάθος τετραετίας».
Και συνέχισε λέγοντας ότι το δεύτερο σημείο αφορά την χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε από τον  ESM.
Όπως είπε, «ενώ το αρχικό σχέδιο των θεσμών υπό προέβλεπε χρηματοδότηση ύψους 5 δις Ευρώ για ένα πεντάμηνο με συνεχόμενες αξιολογήσεις, η νέα Συμφωνία εξασφαλίζει πόρους που μπορούν να φτάσουν και τα 83 δις Ευρώ για μια τριετία», εξέλιξη που τόνισε ότι «κλείνει μια και καλή την υπόθεση του Grexit, ενώ την ίδια στιγμή αποδυναμώνει δραστικά  το γερμανικό σχέδιο για παράταση της αβεβαιότητας και μειώνει τις δυνατότητες εκβιασμού από τη μεριά των  ευρωπαϊκών ελίτ για ακόμη πιο σκληρή λιτότητα».
Τρίτο θετικό σημείο της Συμφωνίας, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, αποτελεί η ολοκληρωτική θεσμική αναπλαισίωση που πετύχαμε με την επιλογή μας να αφήσουμε το προηγούμενο πρόγραμμα να λήξει.
Η νέα δανειακή σύμβαση, λοιπόν, έχει συναφθεί με τον ESM που αποτελεί διεθνή οργανισμό και όχι ανώνυμη εταιρεία όπως ήταν ο EFSF, ο προηγούμενος αντισυμβαλλόμενος της ελληνικής δημοκρατίας.
«Αυτό έχει πολύ συγκεκριμένες συνέπειες τόσο σε ότι αφορά το εφαρμοστέο δίκαιο, καθώς πλέον η σχέση μας με τους δανειστές διέπεται από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και όχι από το αγγλικό, όσο και σε ότι αφορά τις ασυλίες και τα προνόμια προστασίας της περιουσίας της ελληνικής δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος που επανέρχονται στο σύνηθες θεσμικό πλαίσιο ακυρώνοντας το αποικιοκρατικό αίσχος των προηγούμενων δανειακών συμβάσεων».
Για τα ανοιχτά ζητήματα της Συμφωνίας, πρώτη και κύρια μάχη είναι αυτή της αναδιάρθρωσης του χρέους, ενώ το δεύτερο μεγάλο θέμα που η επόμενη κυβέρνηση θα έχει μπροστά της θα είναι αυτό της διαχείρισης των κόκκινων δανείων
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος  να εφαρμόσει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του με ταυτόχρονη μέριμνα για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσων αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της ανοιχτής διαπραγμάτευσης θα καταθέσει και θα διεκδικήσει την εφαρμογή της πρότασης μας για τη δημιουργία φορέα που θα μεσολαβεί μεταξύ των εμπλεκόμενων τραπεζών και των οφειλετών.
Τα κύρια σημεία της πρότασης αυτής αφορούν την επιτάχυνση εφαρμογής του νόμου Κατσέλη, την υλοποίηση του νόμου για τις  υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις αλλαγές του Κώδικα δεοντολογίας των Τραπεζών αλλά και την ενεργοποίηση του θεσμού του ενήμερου δανειολήπτη.
Τρίτο επίδικο της Συμφωνίας αποτελεί η δημιουργία του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας, για το οποίο είπε πως «έχουμε εξασφαλίσει ότι το Ταμείο αυτό θα έχει διάρκεια ζωής ίση με αυτή του δανειακού προγράμματος έτσι ώστε να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία με τις μέγιστες δυνατές αποδόσεις».
Εξήγησε ότι η μεγάλη διαφορά του Ταμείου αυτού από το αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ είναι η δυνατότητα που δίνεται στο ελληνικό δημόσιο να συγκεντρώσει, να οργανώσει και να αξιοποιήσει τα διάφορα περιουσιακά του στοιχεία, χωρίς να είναι αναγκασμένο να τα ξεπουλήσει.
Σημείωσε δε, πως τα έσοδα από τη λειτουργία του Ταμείου αυτού μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά 50% για την αποπληρωμή του δανείου του ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κατά 25% για την απομείωση του χρέους και κατά 25% για την χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων.
Τέταρτο πεδίο διαπραγμάτευσης είναι το κρίσιμο και κεντρικό για τον ΣΥΡΙΖΑ θέμα των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
«Η Συμφωνία είναι απολύτως ανοιχτή και η μοναδική  δέσμευση που έχουμε αναλάβει είναι να ρυθμίσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε αρμονία με τις Ευρωπαϊκές καλές πρακτικές και σύμφωνα με τις αρχές της Διεθνούς Ένωσης Εργασίας», τόνισε.
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση μας θα προχωρήσει :
1. Στο διάλογο υπό την εποπτεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ώστε να υιοθετηθεί πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την συνδικαλιστική δράση και την προστασία από τις ομαδικές απολύσεις
2. Στην αναβάθμιση και αναστελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με στόχο την αποτελεσματική καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας
3. Στην πλήρη εφαρμογή της διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Εργασίας για την παρακολούθηση της εργατικής νομοθεσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης