Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θάνου: Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ίσως περισσότερο από ό,τι θα της αναλογούσε

Θάνου: Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ίσως περισσότερο από ό,τι θα της αναλογούσε
Με βάση το πληθυσμιακό ή, το οικονομικό μέγεθος της χώρας, αλλά ανάλογο με τη βαρύτητα της ιστορίας και του πολιτισμού της
Την έκθεση με τίτλο «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος – 19ος αιώνας» που φιλοξενείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, εγκαινίασε η Βασιλική Θάνου.
Στον χαιρετισμό της η υπηρεσιακή πρωθυπουργός επιχείρησε να παντρέψει το σήμερα με το χθες, ξετυλίγοντας το κουβάρι της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Η έκθεση είναι εξαιρετικά επίκαιρη, καθώς προβάλλει την Ελλάδα μέσα από τα μάτια των ξένων επισκεπτών με τις ωραιοποιήσεις και τις προκαταλήψεις του χθες, με έναν ενθουσιώδη φιλελληνισμό -λατρεία για τα αρχαία μάρμαρα- παρά την άγνοια για τις ζωές των τότε κατοίκων της Ελλάδας» ανέφερε αρχικά η Θάνου και συμπλήρωσε.
«Σε μια εποχή σαν τη σημερινή, που και πάλι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ίσως περισσότερο απ’ ό,τι θα της αναλογούσε με βάση το πληθυσμιακό ή οικονομικό μέγεθος της χώρας,  αλλά ανάλογο με τη βαρύτητα της ιστορίας και του πολιτισμού της, ακριβώς επειδή, χάρη και στους περιηγητές του παρελθόντος, έγινε κοινή συνείδηση στην Ευρώπη ότι ο ελληνικός πολιτισμός είναι και κληρονομιά ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Χάρη στους περιηγητές και τις γκραβούρες, τις ελαιογραφίες και τα κείμενα που δημιούργησαν, η Ευρώπη αλλά και η τότε τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, είχαν την ευκαιρία ή το ερέθισμα να ανακαλύψουν τις «κλασσικές» ρίζες τους.
Οι φιλέλληνες, στήριξαν τον ελληνικό απελευθερωτικό Αγώνα, οι Έλληνες διαμόρφωσαν εθνική συνείδηση, θεμελιωμένη και στην κληρονομιά που συμβολίζουν τα αρχαία μάρμαρα, τα σκορπισμένα παντού στην Αττική γη και όχι μόνο.
Χάρη σε αυτό το κύμα του ρομαντικού φιλελληνισμού, παρ’ όλες τις σκοτεινές πλευρές του, το μικρό και φτωχό ελληνικό κράτος που γεννήθηκε από την επανάσταση του 1821, έμαθε να αγαπάει τα υπέροχα ερείπια, να κάνει ανασκαφές, με τη στήριξη και των ξένων αρχαιολογικών εταιρειών, να στήνει μοναδικά στον κόσμο μουσεία, όπως και αυτό που συμπληρώνει σε λίγους μήνες τα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του.
Έτσι, έχουν σήμερα την ευκαιρία τα εκατομμύρια των σύγχρονων περιηγητών –των τουριστών όπως τους λέμε πλέον- να απολαύσουν σ’ αυτό το μουσείο, αλλά και σχεδόν παντού στην Ελλάδα, ένα ταξίδι στην κληρονομιά της ανθρωπότητας, πολύ πιο εύκολα, πολύ πιο άνετα και με πολύ περισσότερη γνώση διαθέσιμη, σε σύγκριση με τους πρωτοπόρους περιηγητές του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης