Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Mundo: Η Ελλάδα δημιουργεί ρήγματα στο Podemos – Αντιδράσεις για τη στήριξη στον Τσίπρα

El Mundo: Η Ελλάδα δημιουργεί ρήγματα στο Podemos – Αντιδράσεις για τη στήριξη στον Τσίπρα
Το Podemos ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής του, Pablo Iglesias, θα ταξιδέψει στην Αθήνα για να στηρίξει τον έλληνα πολιτικό στο κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας
Στις επιπτώσεις των εξελίξεων στην Ελλάδα στο Podemos αναφέρεται η ισπανική εφημερίδα «El Mundo» και ειδικότερα μετά την υπογραφή του τρίτου προγράμματος διάσωσης από τον Αλέξη Τσίπρα, κάτι που έχει προκαλέσει ρήγματα στο εσωτερικό του ισπανικού κόμματος.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, «η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς 3.069 χιλιόμετρα μακριά από την Ισπανία, όμως αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα έχει σοβαρές συνέπειες στην άλλη πλευρά της Μεσογείου».
Για να γίνει μόνο μια σύγκριση, αρκεί να ληφθεί υπόψη η περίπτωση του Podemos, του κόμματος του οποίου ηγείται ο Pablo Iglesias, το οποίο φαίνεται να πλήττεται από ένα ισχυρό κύμα εσωτερικών διαφορών μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, να αποδεχθεί τη νέα διάσωση της χώρας που επιβάλλει στην Αθήνα νέα, σκληρότερα μέτρα λιτότητας.
Αν και η επίσημη γραμμή του κόμματος που έχει θέσει ο Pablo Iglesias είναι να στηριχθεί ο Αλέξης Τσίπρας, οι φωνές που διαφωνούν με αυτή τη στήριξη στο εσωτερικό του κόμματος κάθε φορά αποκτούν μεγαλύτερη δυναμική.

mundo.jpg

Μάλιστα, την περασμένη Τρίτη, ο βουλευτής του Podemos στην Ανδαλουσία και γραμματέας Οργάνωσης του κόμματος στην εν λόγω περιφέρεια, Jesus Rodriguez, συμμετείχε σε μια συνάντηση με στελέχη της Λαϊκής Ενότητας, του κόμματος που προέκυψε από τη ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι θεωρούν προδοσία την υπογραφή του Τσίπρα στη συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα, όπου το 62,5% των Ελλήνων απέρριπτε την πρόταση των Βρυξελλών.
Σε δηλώσεις του στην «El Mundo», ο Jesus Rodriguez σημειώνει ότι «η γραμμή του Pablo είναι να υποστηρίξουμε τον Τσίπρα, όμως η πραγματικότητα είναι ότι αυτή είναι η δική του γνώμη, στο Podemos δεν υπήρξε μια συζήτηση πάνω στο θέμα, ούτε σχετικά με το ποια πρέπει να είναι η θέση του κόμματος», αποδίδοντας την έλλειψη συζήτησης στο εσωτερικό του κόμματος στη μικρή διεθνιστική παράδοση της ισπανικής αριστεράς.
Μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες και τη συμφωνία για το πρόγραμμα διάσωσης, στο ισπανικό Podemos υπήρξε αρχικά μια στιγμή βαριάς σιωπής, με τον Pablo Iglesias εν συνεχεία να προσφέρει τη στήριξή του στον Τσίπρα.
Λόγω πιστότητας προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ακύρωσε την παρουσία του σε μια συνάντηση που είχε οργανώσει για τον Οκτώβριο η Guardian, με τον Γιάνη Βαρουφάκης, τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, που μετατράπηκε σε πρωταθλητή εναντίον της λιτότητας.
Στο Podemos, ωστόσο, υπάρχουν πολλοί που συμμερίζονται την άποψη του γενικού γραμματέα του κόμματος.
«Δεν υπάρχει δικαιολογία για να στηριχθεί ο Τσίπρας σε αυτές τις εκλογές», ανέφερε ο Rodriguez από την πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα, όπου μίλησε στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Λαϊκής Ενότητας.
«Όσοι στηρίζουν τον Τσίπρα λέγοντας ότι είναι θέμα χρόνου ο Τσίπρας να αναλάβει εκ νέου την πρωθυπουργία και ότι μόνο μένει να περιμένουμε τη νίκη δυνάμεων όπως το Podemos σε άλλες χώρες, πρέπει να γνωρίζουν ότι η απόφαση του Τσίπρα δυσκολεύει τη νίκη μας».
Για να κερδίσει το Podemos είναι αναγκαία μια ρητορική και μια εναλλακτική πρακτική έναντι της μη εναλλακτικής που έχουν κατασκευάσει η Ε.Ε. και οι κυρίαρχες τάξεις, πρόσθεσε.
Στις δηλώσεις του προς την ισπανική εφημερίδα σχετικά με «έχουμε όλοι συγκλονιστεί από τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, την αποδοχή τους από τον Τσίπρα και του εκβιασμού που υπέστη».
Συμπληρώνει δε, ότι «όπως κι εγώ, στο Podemos υπάρχουν πολλά άτομα που πιστεύουν ότι η παράδοση στην οποία πρωταγωνίστησε ο Τσίπρας είναι ανυπόφορη, όμως μέχρι να κάνουμε μια συζήτηση στο κόμμα δεν μπορούμε να μιλάμε για διαφωνία».
Όπως σημειώνει η «El Mundo», λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις αυτές, ανακοινώθηκε από το Podemos ότι ο επικεφαλής του κόμματος, Pablo Iglesias, θα μεταβεί σήμερα στην Αθήνα προκειμένου να στηρίξει τον Τσίπρα κατά την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος την Παρασκευή.
Μάλιστα, κατά την ανακοίνωση το στέλεχος του κόμματος Carolina Bescansa, επισήμανε ότι αυτή η στήριξη είναι αποτέλεσμα συζήτησης στο κόμμα και ότι είναι η θέση του Podemos.
Ωστόσο, σύμφωνα με άλλο στέλεχος, την Ana Cabanillas, «με αυτό δεν θέλουμε να πούμε ότι δεν υπάρχουν άτομα που στηρίζουν άλλες προτάσεις», κάτι που χαρακτήρισε ως «έκφραση δημοκρατικής υγείας».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης