Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προκλητική, προσβλητική και ανθελληνική πράξη της Κύπρου (μέσω Γεωργιάδη) – Ζητούν από την Ελλάδα 4 δισ.

Προκλητική, προσβλητική και ανθελληνική πράξη της Κύπρου (μέσω Γεωργιάδη) – Ζητούν από την Ελλάδα 4 δισ.

Πίσω από την αθώα…απαίτηση της Λαικής τράπεζας Κύπρου να διεκδικήσει από την Ελλάδα 4 δισεκ. ευρώ μέσω του διαιτητικού δικαστηρίου βρίσκεται ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Χ. Γεωργιάδης.
Η στάση της Κύπρου προς την Ελλάδα είναι προσβλητική, προκλητική και ανθελληνική και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει την γενικότερη της στάση έναντι της Ελλάδος.
Η Λαϊκή τράπεζα όχι προφανώς υποκινούμενη από τους ομολογιούχους ή καταθέτες αλλά εκτελώντας εντολές της κυπριακής κυβέρνησης με θρασύτατο τρόπο διεκδικεί από την Ελλάδα 4 δισεκ. ευρώ μέσω του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.
Οι κινήσεις της Κύπρου έχουν διττό στόχο.
Αποκαλύπτουν τα σχέδια της κυπριακής κυβέρνησης και πως αντιμετωπίζει την Ελλάδα και παράλληλα η κίνηση αυτή αποτελεί αντιπερισπασμό ή τρόπος αντιστάθμισης του 1 δισεκ. που θα κληθεί να καταβάλλει το κυπριακό κράτος στην Marfin Investment Group.
Θυμίζουμε ότι η MIG διεκδικεί και θα κερδίσει 1 δισεκ. ευρώ από το κυπριακό κράτος μέσω του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου.
Η κίνηση της Λαϊκής τράπεζας Κύπρου υποκρύπτει δάκτυλο Γεωργιάδη ο οποίος ούτως ή άλλως έχει επιδείξει χείριστη συμπεριφορά προς την Ελλάδα.
Πρόκειται για τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου ο οποίος όχι μόνο δεν στήριξε την Ελλάδα στα Eurogroup αλλά την υπέσκαπτε.
Εγείρεται μείζον θέμα λοιπόν για την ελληνική κυβέρνηση αν συνεχίζει να θεωρεί φίλη χώρα την Κύπρο ή θα πρέπει να την συγκαταλέξει μεταξύ των μη φιλικών χωρών όπως την Τουρκία.
Τα παιχνίδια Γεωργιάδη είναι επικίνδυνα καθώς «χρησιμοποιεί» την Λαϊκή τράπεζα για να επιτεθεί κατά της Ελλάδος κατά τρόπο ανθελληνικό και προσβλητικό.
Η Λαϊκή τράπεζα που διεκδικεί από την Ελλάδα 4 δισεκ. ευρώ από το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο κατηγορεί την Ελλάδα ότι λόγω του PSI+ υπέστη ζημίες από τα ελληνικά ομόλογα και ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να παράσχει ELA στις κυπριακές τράπεζες λόγω διακρατικών συμφωνιών.
Η ΤτΕ είχε αναφέρει ότι έλαβε εντολές από την ΕΕ και την ΕΚΤ να μην παράσχει ELA αλλά να ακολουθήσει την γραμμή της απόσχισης δραστηριοτήτων και πώλησης των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Το επιχείρημα αυτό είναι αληθές της ΤτΕ αλλά η Κυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι η διακρατική συμφωνία περιλαμβάνει ρήτρα που αναφέρει ότι οι κυπριακές τράπεζες θα πρέπει να τύχουν της ίδιας μεταχείρισης έναντι των ελληνικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Λόγω της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδος και Κύπρου…το προκλητικό κυπριακό αίτημα δεν βρίσκεται στον αέρα.
Αντιθέτως εδράζεται σε κάποια εύλογα νομικά επιχειρήματα.
Όμως η στρατηγική συμψηφισμού που επιχειρεί η Λαϊκή τράπεζα προς την Ελλάδα διεκδικώντας 4 δισεκ.….έναντι της MIG που διεκδικεί 1 δισεκ. είναι απαράδεκτη.
Η MIG θα κερδίσει το 1 δισεκ. από το Κυπριακό κράτος, η Λαϊκή τράπεζα δεν είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει το ελληνικό κράτος αν και η ελληνική πλευρά δεν θα πρέπει να υποτιμήσει τις νομικές παραμέτρους του ζητήματος.

Υποσημείωση

Η δολιότητα της κυπριακής πλευράς αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Κύπρος προσέφυγε στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο…την τελευταία ημέρα της προθεσμίας αποδεικνύοντας ότι σκόπιμα χρονοκαθυστερούσαν για να πιάσουν εξ’ απήνης την Ελληνική πλευρά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης