Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ελλάκτωρ: Γιατί έχασε οδικό έργο στη Ρουμανία 1,2 δισ ευρώ - Τί υποστηρίζει το ρουμανικό δημόσιο

Ελλάκτωρ: Γιατί έχασε οδικό έργο στη Ρουμανία 1,2 δισ ευρώ - Τί υποστηρίζει το ρουμανικό δημόσιο
O ανάδοχος του έργου ζήτησε αλλαγές σε ορισμένες ρήτρες της σύμβασης παραχώρησης
Οδικό έργο στην Ρουμανία, συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δις ευρώ έχασε ο ΄Όμιλος Ελλάκτωρ σε κοινοπραξία με τις εταιρίες Vinci και Strabag.
Το έργο αφορά στη Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του τμήματος Comarnic - Brasov του αυτοκινητοδρόμου Βουκουρέστι – Brasov στη Ρουμανία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Ρουμανίας, που εκπροσωπείται από την C.N.A.D.N.R. – Εθνική Εταιρεία Αυτοκινητοδρόμων και Εθνικών Οδών Ρουμανίας, η ακύρωση του έργου οφείλεται σε τρεις λόγους:
Ο πρώτος είναι ότι λόγω του υψηλού κόστους του έργου θα είχε επιπτώσεις στην αύξηση του ελλείμματος της χώρας, γεγονός που θα παρέκλινε των στόχων που έχουν τεθεί από Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Παγκόσμια Τράπεζα για το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.
Ο δεύτερος λόγος είναι ο Ελλάκτωρ μαζί με τις άλλες εταιρίες που συμμετείχαν στην κοινοπραξία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (ΕΤΕπ, IFC, κ.λπ.) στη χρηματοδότηση του έργου παραχώρησης.
Από την άλλη πλευρά αν η κατασκευή του έργου βασιζόταν μόνο σε χρηματοδότηση ιδιωτών, τότε το κόστος του έργου θα αυξανόταν κατά πολύ.
Και τρίτος λόγος ήταν ότι ο ανάδοχος του έργου ζήτησε αλλαγές σε ορισμένες ρήτρες της σύμβασης παραχώρησης.
«Η αποδοχή των εν λόγω αλλαγών θα σήμαινε ακόμα και τροποποίηση της διαδικασίας ανάθεσης αλλά και τις συνθήκες που οδήγησαν στην υποβολή των προσφορών", υποστηρίζει η CNADNR.
Από την πλευρά πάντως η Ελλάκτωρ υποστηρίζει ότι ενώ εύλογα αναμενόταν η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης για το έργο, η CNADNR αποφάσισε να ακυρώσει τον διαγωνισμό, για λόγους οι οποίοι κείνται εκτός της σφαίρας ευθύνης της αναδόχου κοινοπραξίας, με ταυτόχρονη απαλλαγή της τελευταίας από οποιαδήποτε ευθύνη και υποχρέωση, σχετιζόμενη με τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό.
Κατόπιν αυτού, η σύμπραξη εταιρειών ήδη εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον της εν λόγω απόφασης, με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτει, σημειώνει η Ελλάκτωρ.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάκτωρ συμμετείχε στο έργο μέσω της εταιρείας Ακτωρ Παραχωρήσεις, η οποία διέθετε ποσοστό 25% στη σχετική κοινοπραξία, ενώ από 37,5% διέθεταν οι όμιλοι Vinci Concessions και Strabag AG.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 4 Οκτωβρίου του 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης