Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Στο -4,5% το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ισπανίας για το 2015 και στο -3,5% για το 2016

Κομισιόν: Στο -4,5% το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ισπανίας για το 2015 και στο -3,5% για το 2016
Dombrovskis: Η Ισπανία έχει κάνει μία αξιοσημείωτη στροφή και είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην ευρωζώνη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ισπανίας.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, λόγω των εκλογών του Δεκεμβρίου, η ισπανική κυβέρνηση είχε καταθέσει προσχέδιο προϋπολογισμού από τις 11 Σεπτεμβρίου, πολύ πριν την προθεσμία, έτσι ώστε να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή νωρίτερα και να συμπεριληφθεί στην εθνική κοινοβουλευτική διαδικασία.
Η Ισπανία έχει κληθεί από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης να διορθώσει το υπερβολικό έλλειμμά της μέχρι το 2016.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού η Ισπανία προσδοκά το έλλειμμα της κρατικής κυβέρνησης να μειωθεί στο 4,6% το 2015 και στο 2,8% του ΑΕΠ το 2016, σύμφωνα με τους στόχους που της έχουν τεθεί για περιορισμό του κάτω από το 5,8% του ΑΕΠ που ήταν το 2014.
Με δεδομένη την πρόωρη υποβολή του προϋπολογισμού η γνωμοδότηση της Κομισιόν βασίζεται σε μία ad hoc πρόβλεψη χωρίς τις οικονομικές εκτιμήσεις του φθινοπώρου που θα δοθούν τον Νοέμβριο.
Η Κομισιόν περιμένει, λοιπόν, το έλλειμμα προϋπολογισμού της Ισπανίας να μειωθεί σε 4,5% το 2015 και 3,5% το 2016, χωρίς να πιάσει τους στόχους για τη μείωση του υπερβολικού ελλείμματος μέχρι το 2016.
Γι’ αυτό η Κομισιόν περιμένει από τις ισπανικές αρχές την αυστηρή εφαρμογή του προϋπολογισμού του 2015 και να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να διασφαλίσουν πως ο προϋπολογισμός του 2016 θα είναι συμβατός με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Η Κομισιόν ζητά επίσης από την Ισπανία να παρουσιάσει ένα αναθεωρημένο προσχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο να περιλαμβάνει εξειδικευμένα περιφερειακά μέτρα, το συντομότερο δυνατό.
Οι οικονομικές προβλέψεις της Ισπανίας για το 2015 φαίνονται εύλογες, αν και ελαφρώς πάνω από το κεντρικό σενάριο της Κομισιόν.
Όσο για το μακροοικονομικό σενάριο για το 2016 φαίνεται αρκετά αισιόδοξο.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis δήλωσε από την πλευρά του ότι «εφαρμόζοντας αυτές τις αποφασιστικές πολιτικές η Ισπανία έχει κάνει μία αξιοσημείωτη στροφή και έχει γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ευρωζώνης» αποδίδοντας τα εύσημα στους Ίβηρες προτρέποντάς τους παράλληλα για περισσότερη προσπάθεια.
«Για να συνεχίσει και να παγιώσει την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας η Ισπανία πρέπει να παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής.
Ο Pier Moscovici ανέφερε ότι «η Κομισιόν υιοθέτησε το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ισπανίας και αυτό είναι μία πραγματική και αντικειμενική αξιολόγηση των δημοσιονομικών προοπτικών της χώρας, κάτι που θα διεξαχθεί από τις υπηρεσίες της Επιτροπής με πλήρη ανεξαρτησία και λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης