Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κι, όμως, γίνονται και περικοπές φόρων - Μειώσεις στο φόρο εισοδήματος στην Ιρλανδία για όσους κερδίζουν μέχρι 70 χιλ. ευρώ ετησίως

Κι, όμως, γίνονται και περικοπές φόρων - Μειώσεις στο φόρο εισοδήματος στην Ιρλανδία για όσους κερδίζουν μέχρι 70 χιλ. ευρώ ετησίως
Ο φορολογικός συντελεστής για μεσαία εισοδήματα θα πέσει για πρώτη φορά κάτω από το 50%
Τη στιγμή που στην Ελλάδα οι φόροι συνεχώς αυξάνονται, στην Ιρλανδία ετοιμάζονται να τους μειώσουν δραστικά, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Michael Noonan αποκάλυψε ότι θα πάρει «μέτρα ανακούφισης», ύψους 750 εκ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και μειώσεων στον φόρο εισοδήματος, προκειμένου να τονώσει την ιρλανδική οικονομία, παρά το γεγονός ότι ξεπέρασε όλες τις άλλες στην Ευρώπη την περασμένη χρονιά.
Ο Νοοnan ανακοίνωσε μία σειρά αλλαγών στη φορολογική κλίμακα, όπως την αύξηση του αφορολόγητου από τα 12 στα 13 χιλ. ευρώ και τη μείωση των τριών πιο χαμηλών φορολογικών συντελεστών.
Οι μειώσεις στον φόρο εισοδήματος θα βοηθήσουν ανθρώπους που κερδίζουν 70 χιλ. ευρώ το έτος και συγκεκριμένα ο φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί στο 49,5% για όσους έχουν ετήσια εισοδήματα κάτω των 70.044 ευρώ.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι είναι η πρώτη φορά από το 2009 όπου ο συντελεστής για τα μεσαία εισοδήματα έπεσε κάτω από το 50%.
Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα θα αυξηθεί, πάντως, ως αντιστάθμισμα για τις φορολογικές ελαφρύνσεις.
Η Ιρλανδία βγήκε από ένα τιμωρητικό πρόγραμμα προσαρμογής το 2013 και από τότε η οικονομία της επέστρεψε σε βιώσιμα επίπεδα, ωστόσο, ο Noonan εξακολουθεί να τονίζει την ανάγκη για μείωση του χρέους.
Την περασμένη χρονιά η Ιρλανδία ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην ευρωζώνη και οι αναλυτές προβλέπουν ότι το ίδιο θα συμβεί και φέτος.
Η ιρλανδική κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 6,2% για το 2015 και 4,3% για το 2016, ενώ ο Noonan υποστήριξε ότι το έλλειμμα θα μειωθεί σε 2,1% του ΑΕΠ το 2015, εντός του στόχου για 2,7%.
Το ΑΕΠ της Ιρλανδίας αυξήθηκε κατά 1,9% το προηγούμενο τρίμηνο και σε σχέση με ένα χρόνο πριν η οικονομία της αναπτύχθηκε κατά 7,3%, κάτι που συνιστά τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2007.
Η Ιρλανδία είναι μόνο μία από τις χώρες που θα μειώσουν φόρους μετά από χρόνια λιτότητας.
Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να ψηφίσει στον προϋπολογισμό της μειώσεις φόρων, ύψους 35 δισ. ευρώ από το 2016 ως το 2018, ενώ και η Ισπανία θα κάνει κάτι ανάλογο αν μειώσει το έλλειμμά της σε 2,8% για το 2016.
Άντε και στα δικά μας…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης