Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η Ουγγαρία απαιτεί από την ΕΕ και την Ελλάδα να ενισχύσουν τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων

FT: Η Ουγγαρία απαιτεί από την ΕΕ και την Ελλάδα να ενισχύσουν τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων
Αλλιώς θα κλείσει τα σύνορά της με την Κροατία, όπως είχε κάνει πρόσφατα και με τη Σερβία
Η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τα σύνορά της με την Κροατία από τα μεσάνυχτα, κόβοντας έτσι μία δίοδο για τους μετανάστες προς την ΕΕ για δεύτερη φορά μέσα στον μήνα.
Οι Financial Times παραθέτουν και μία δήλωση του Ούγγρου υπουργού Εξωτερικών Peter Szijjarto, που λέει ότι η απόφαση λήφθηκε μετά την αποτυχία της Συνόδου Κορυφής να καταλήξει σε μία κοινή ομάδα δράσης που προάσπιζε τα εξωτερικά σύνορα της ζώνης του Σένγκεν.
Και ο υπουργός συμπλήρωσε ότι μετά από μία συνάντηση του ουγγρικού συμβουλίου ασφαλείας αποφασίστηκε «τα πράσινα σύνορα Ουγγαρίας – Κροατίας», δηλαδή, όλα τα σημεία διέλευσης, θα κλείσουν από τα μεσάνυχτα.
Η Βουδαπέστη έκανε το ίδιο και τον περασμένο μήνα στα σύνορά της με τη Σερβία, που είναι η βασική οδός διέλευσης μεταναστών προς την ΕΕ, όταν τοποθέτησε έναν αγκαθωτό φράχτη κατά μήκος της συνοριακής γραμμής.
Αυτό έκανε πολύ πιο δύσκολες τις συνθήκες για τους μετανάστες που ήθελαν να διασχίσουν τα σύνορα, επιβραδύνοντας τις ροές τους.
Έτσι, οι πρόσφυγες άρχισαν να πηγαίνουν από τη Σερβία στην Κροατία και δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώνονταν μετά στη συνοριακή γραμμή Κροατίας – Ουγγαρίας για να περάσουν στην κεντρική Ευρώπη.
Η Ουγγαρία που έχει δει 380.000 μετανάστες να διασχίζουν τα σύνορά της, κατασκεύασε πλέον έναν νέο αγκαθωτό φράχτη στα σύνορα με την Κροατία.
Αλλά, η Ουγγαρία αφήνει ένα παραθυράκι να μην κλείσει εντελώς τα σύνορα με την Κροατία, αν τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφωνήσουν με την Ελλάδα να ενισχύσουν τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.
Όσο για τους μετανάστες, πλέον θα είναι αναγκασμένοι να πάνε από την Κροατία στη Σλοβενία, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν από εκεί να μεταβούν στην Αυστρία και τη Γερμανία.
Υπάρχει, ωστόσο, ο φόβος να εγκλωβιστούν αρκετοί στην Κροατία και να περνούν τις νύχτες στην ύπαιθρο σε όλο και πιο χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης