Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πως θα πάρουν τραπεζική ενημερότητα οι καταχρεωμένοι καναλάρχες; Θα είναι το τέλος της... τηλεοπτικής δημοκρατίας;

Πως θα πάρουν τραπεζική ενημερότητα οι καταχρεωμένοι καναλάρχες; Θα είναι το τέλος της... τηλεοπτικής δημοκρατίας;
"Δρακόντειες" απαιτήσεις και προδιαγραφές θέτει το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, απειλώντας να αλλάξει εκ βάθρων το τηλεοπτικό σκηνικό
Όρους και διατάξεις που ενδέχεται να αλλάξουν μια κι έξω το τηλεοπτικό «μωσαϊκό» της χώρας που εδώ και 26 χρόνια - από το τέλος του… βρώμικου 1989 - επικρατεί μια άναρχη κατάσταση, με την είσοδο της ιδιωτικής τηλεόρασης στα πράγματα περιέχει το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ο κυριότερος σκόπελος και κεντρικό ερώτημα είναι το πώς οι καταχρεωμένοι καναλάρχες - που χρωστούν συνολικά περί το 1 δισ. ευρώ – θα μπορέσουν να πάρουν τραπεζική ενημερότητα, ώστε να μπορέσουν να «μπούν» στο νέο διαγωνισμό!
Όλα σχεδόν τα μεγάλα κανάλια είναι χρεωμένα, με την εισηγμένη Τηλέτυπος (Mega) σε απολύτως ασφυκτική θέση καθώς η πλευρά της οικογένειας Βαρδινογιάννη ρίχνει όλο το βάρος στο Star, ενώ παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και στα υπόλοιπα κανάλια!
Πως θα λάβουν τραπεζική ενημερότητα λοιπόν οι καναλάρχες; Θα κλείσουν; Πρόκειται για κοσμογονικές εξελίξεις, που απειλούν πλέον για τα καλά να αλλάξουν το status quo σε μια κεντρική… εξουσία της χώρας, που για πολλούς είχε τα… ηνία στη διαμόρφωση (πολιτικής) γνώμης και κουλτούρας!
Επίσης, με την παράγραφο 1 του άρθρου 4 καθορίζεται το ελάχιστο καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο που θα έχουν οι υποψήφιοι για τη συμμετοχή στη διαδικασία αδειών εθνικής εμβέλειας στα 8 εκατ. ευρώ!
Επιπλέον υπάρχουν πολύ αυστηρά κριτήρια για την προέλευση των οικονομικών μέσων του υποψηφίου της άδειας και των 10 μεγαλύτερων μετόχων του!
Επίσης, το νέο νομοσχέδιο θέτει… πλαφόν (τουλάχιστον) 400 εργαζομένων, βάζοντας τον πήχη πολύ ψηλά!
Επίσης γίνονται και πολύ αυστηροί οι νόμοι και οι απαιτήσεις ποιότητας, κάτι που ασφαλώς αναμένεται με ενδιαφέρον, αν σκεφτεί κανείς τι κατάσταση επικράτησε την τελευταία 25ετία στην Ελλάδα.
Βεβαίως, κάποιοι, ίσως και σωστά, βλέπουν πίσω από το… δρακόντειο αυτό νόμο για τα κανάλια το να αλλάξουν τα… οφίτσια και να ελεγχεί το σκηνικό από τη νέα κυβέρνηση, με ότι συνεπάγεται αυτό για το νέο κατεστημένο!
Για 25 χρόνια τα κανάλια έμπαιναν… μέσα οικονομικά και όμως οι ιδιοκτήτες τους συνέχιζαν να τα διατηρούν, καθώς είχαν άλλες, παράπλευρες και πολλαπλές ωφέλειες, οικονομικές, πολιτικές, εργολαβικές, ασυλίας κ.ο.κ.
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει ένα τέλος στην ασύδοτη και απολύτως άναρχη λειτουργία της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, καθώς τα τελευταία 25 χρόνια έγιναν… όργια κυριολεκτικά, αλλάζοντας εκ βάθρων και την κουλτούρα όλης της κοινωνίας.
Όλα αυτά τα χρόνια, εφαρμόζονταν το μοντέλο των «προσωρινών αδειών».
Βεβαίως, υπάρχει μια… ύστατη λύση για τους καναλάρχες, αν και εφόσον δεν μπορέσουν να περάσουν τις «εξετάσεις» του νέου νομοσχεδίου.
Να βάλουν το κανάλι τους υπό την ομπρέλα μιας από τις δύο συνδρομητικές τηλεοπτικές πλατφόρμες, είτε του ΟΤΕ TV είτε της Nova που ανήκει στη Forthnet.
Αυτό όμως, θα άλλαζε εντελώς τη φυσιολογία των μεγάλων καναλιών, καθώς δε θα μπορούσαν να κρατήσουν το ίδιο πολυπληθές προσωπικό, ενώ και η επιρροή – παρέμβασή τους στην κοινωνία θα μειώνονταν κατακόρυφα, καθώς η διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης δε συγκρίνεται με το «ελεύθερο» σήμα σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας.
Αυτό, νομοτελειακά θα άλλαζε και τα διαφημιστικά έσοδα και νομοτελειακά θα έρερνε συρρίκνωση προσωπικού και επενδύσεων.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης