Τελευταία Νέα
Πολιτική

El Mundo: Κώδωνα κινδύνου για την Ελλάδα κρούει εκ νέου η Ευρώπη – Εγκρίθηκε μόλις το 1/3 των απαιτούμενων μέτρων

El Mundo: Κώδωνα κινδύνου για την Ελλάδα κρούει εκ νέου η Ευρώπη – Εγκρίθηκε μόλις το 1/3 των απαιτούμενων μέτρων
Συνάντηση Juncker – Merkel για το ελληνικό πρόβλημα στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ στη Μαδρίτη
Νέος κώδωνας κινδύνου κρούει στις Βρυξέλλες, λόγω της Ελλάδας, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει εγκρίνει μέχρι τώρα το ένα τρίτο από τα υπεσχημένα 48 μέτρα του τελευταίου πακέτου διάσωσης και έχει προκαλέσει νέες ανησυχίες στην τρόικα, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα «El Mundo».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker, ο οποίος βρίσκεται από χθες το βράδυ στη Μαδρίτη, αναμένεται να ασχοληθεί με το πρόβλημα της Ελλάδας με άλλα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επωφελούμενος της ετήσιας συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που διοργανώνεται αυτή την εβδομάδα από τον ισπανό πρωθυπουργό Mariano Rajoy, στη Μαδρίτη.
Η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, όπως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, έχουν επιβεβαιώσει επίσης την παρουσία τους στη Σύνοδο του ΕΛΚ.
Πηγές στο Eurogroup ανέφεραν στις Βρυξέλλες ότι, αν και οι συμφωνίες καθόριζαν ότι η Ελλάδα έπρεπε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της «το φθινόπωρο», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται το ακριβές χρονοδιάγραμμα, ωστόσο η προσδοκία είναι ότι όλα θα έχουν προχωρήσει μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου και ότι είναι σημαντική η επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα τις επόμενες ώρες.
Πράγματι, οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν επιστρέψει στην ελληνική πρωτεύουσα προκειμένου να συζητήσουν για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη.
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, σημειώνεται στο δημοσίευμα, έχει εγκρίνει περί τα 15 μέτρα για τη βελτίωση των εσόδων του κράτους, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια και στα 62 για εκείνους που έχουν εργαστεί περισσότερο από 40 χρόνια.
Επίσης, έχουν εγκριθεί μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Ωστόσο, παραμένει ακόμη εκκρεμές το δεύτερο πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και την αύξηση του ΦΠΑ, μεταξύ άλλων μέτρων που είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλή.
Όπως σημειώνει η «El Mundo», αυτή η εβδομάδα θα είναι καθοριστική, μετά την επίσκεψη των εκπροσώπων των πιστωτών στην Αθήνα, για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ύστερα από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
Το EuroWorking Group έχει ως αποστολή να συμβουλεύσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) αν θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ στις 27 Οκτωβρίου.
«Ωστόσο, η εκταμίευση παραμένει στον αέρα», τονίζεται.
Αν δεν υπάρξει τήρηση των συμφωνιών, δεν θα υπάρξουν εκταμιεύσεις κεφαλαίων ούτε συμφωνία για το ελληνικό χρέος και ακόμη χειρότερα, δεν θα υπάρξει η ζωτική ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στα τέλη του Δεκεμβρίου, προκειμένου να αποφευχθεί ένα πιθανό κούρεμα στις καταθέσεις των Ελλήνων.
Μεταξύ των μέτρων που ακόμη δεν έχουν εγκριθεί είναι η εφαρμογή ΦΠΑ 6% στα σχολεία και τα ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης και 13% για τα ιδιωτικά σχολεία όλων των επιπέδων.
Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ακόμη, σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο Efe, ότι θα παρουσιάσει στους πιστωτές στα τέλη αυτής της εβδομάδας εναλλακτικά μέτρα προκειμένου να αποφύγει την εφαρμογή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Αυτή η αύξηση στην ιδιωτική εκπαίδευση έπρεπε να περιλαμβάνεται στο πρώτο πακέτο μέτρων που ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή το ελληνικό κοινοβούλιο, όμως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αποφάσισε να αναβάλλει την ψήφισή της και τώρα, ενημέρωσε ότι θα προτείνει εναλλακτικά μέτρα προκειμένου να αποφύγει την εφαρμογή της.
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα, τα εναλλακτικά μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να αντισταθμιστεί η αύξηση των εσόδων από την υιοθέτηση μικρότερων συντελεστών ΦΠΑ, θα ανακοινωθούν στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης