Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Εντυπωσιακά κέρδη τον Οκτώβριο για το Χ.Α. – Ράλι έως +113% στις τράπεζες, έως +25% στον FTSE 25

Εντυπωσιακά κέρδη τον Οκτώβριο για το Χ.Α. – Ράλι έως +113% στις τράπεζες, έως +25% στον FTSE 25
Εντυπωσιακή αντίδραση έχει λάβει χώρα στο Χ.Α. κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, με αιχμή τις τράπεζες
Αιφνιδιάζοντας αναλυτές, χρηματιστές αλλά και αρκετούς εκ των εμπλεκομένων η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έχει εντυπωσιακές επιδόσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 συνεδριάσεων του Οκτωβρίου.
Η διαφοροποίηση κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος σε σχέση με το Σεπτέμβριο έρχεται από το απρόσμενο ξέσπασμα του τραπεζικού κλάδου των και των warrants.
Γιατί, τα υπόλοιπα blue chips, τόσο κατά τη διάρκεια του… αιματηρού Αυγούστου, όσο και κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου αλλά και του Οκτωβρίου, εξακολουθούν να έχουν αξιόπιστη, σταθερή και ανθεκτική εικόνα, με διόλου ευκαταφρόνητες μάλιστα επιδόσεις.
Το τραπεζικό story ιντριγκάρει τους αγοραστές που έχουν ανακάμψει αυτές τις ημέρες και μετά την Εθνική πήραν τη σκυτάλη και οι υπόλοιπες τράπεζες.
Ο κυρίαρχος καταλύτης για την αλλαγή ρότας είναι ασφαλώς το γεγονός ότι – όπως λένε οι πληροφορίες - οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών θα είναι επιτυχείς.
Παρ’ ότι είναι νωρίς για συμπεράσματα και απαιτείται ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή στους υπέρμετρους… ενθουσιασμούς, αν τυχόν και υπάρξει διάσωση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, δηλαδή με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, αυτό θα είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είχε προεξοφληθεί όλο το τελευταίο διάστημα η ολική χρεοκοπία του τραπεζικού κλάδου, εν μέσω σεναρίων συγχώνευσης των τεσσάρων μεγάλων σε δύο, με ότι συνεπάγεται αυτό, ενώ το «λιώσιμο» που βίωσαν στο ταμπλό του Χ.Α. ήταν άνευ προηγουμένου.

Επιδόσεις δεικτών

Η 1η Οκτωβρίου ήταν ιδιαίτερα πτωτική για την αγορά και κυρίως για τις τράπεζες με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί εκείνη την ημέρα σε ποσοστό 9,83%!
Εκείνη την ημέρα ήταν που η Εθνική κύλησε στα ιστορικά χαμηλά των 0,35 ευρώ, εν μέσω δυσμενών σεναρίων και… δεδομένο τότε το «σκότωμα» (θυσίασμα) της Finansbank!
Την 1η Οκτωβρίου ο Γενικός Δείκτης είχε κλείσει στις 654,20 μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης είχε κατέλθει στις 176,14 μονάδες και ο FTSE 25 στις 189,77 μονάδες.
Έκτοτε και στις 15 συνεδριάσεις που έχουν μεσολαβήσει ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 10,50%, ο FTSE 25 κερδίζει 14,76%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει ράλι +80,61%.

Επιδόσεις τραπεζών και blue chips

Στην κορυφή των αποδόσεων είναι η Εθνική που ενισχύεται αυτές τις 15 συνεδριάσεις σε ποσοστό 112,5%, η Eurobank κερδίζει 70%, η Alpha Bank +57,45% και Πειραιώς +40,28%.
Στο χώρο του FTSE 25 μετά τον εξαιρετικό Σεπτέμβριο όπου υπήρξαν κέρδη από 15% έως 40%, αρκετά blue chips έχουν εκ νέου θετική συμπεριφορά.
Ξεχωρίζουν τίτλοι όπως Ελλάκτωρ +25%, ΔΕΗ +18%, ΟΤΕ +16,40%, Μέτκα +15%, Coca Cola HBC +12%, ΓΕΚ Τέρνα +13%, ΕΧΑΕ +11,60%, Μυτιληναίος +10,70%, Jumbo +9,66% κ.ο.κ.
Στο μεσαίο χώρο στις τελευταίες 15 ξεχωρίζουν μετοχές όπως MIG +27,54%, Frigoglass +21%, Fourlis +16,50%, Άνεμος +16,15% και Σωλ. Κορίνθου +14%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης