Τελευταία Νέα
Διεθνή

Juncker (Κομισιόν) Εάν καθυστερήσουμε κι άλλο θα δούμε οικογένειες να πεθαίνουν στα ποτάμια των Βαλκανίων

Juncker (Κομισιόν) Εάν καθυστερήσουμε κι άλλο θα δούμε οικογένειες να πεθαίνουν στα ποτάμια των Βαλκανίων
Οσοι δεν έχουν άμεση ανάγκη και δεν αναζητούν διεθνή προστασία δεν θα περνούν από τα ευρωπαϊκά σύνορα
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Juncker, σε συνέντευξή του σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag υποστήριξε ότι «κάθε μέρα που περνά μετράει και εάν καθυστερήσουμε περεταίρω θα δούμε οικογένειες να καταστρέφονται στα παγωμένα ποτάμια των Βαλκανίων».
Ο Jean-Claude Juncker σημείωσε ακόμη ότι «η πρόκληση για μας είναι να μειώσουμε τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη και να θέσουμε υπό έλεγχο τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ενώ πρέπει να κάνουμε σαφές ότι άνθρωποι που δεν έχουν άμεση ανάγκη και δεν αναζητούν διεθνή προστασία δεν θα περνούν από τα ευρωπαϊκά σύνορα».
O Juncker έκανε έκκληση, στους 13 ηγέτες που θα παραβρεθούν στη μίνι Σύνοδο Κορυφής να τηρήσουν τους κανόνες του παιγνιδιού για να μην τεθεί εν αμφιβόλω ο κανονισμός Σένγκεν.
Στην ίδια συνέντευξη κάλεσε τα κράτη - μέλη να κρατήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν σε ότι αφορά την χρηματοδότηση της προσφυγικής κρίσης.
«Λείπουν ακόμη 2,3 δις ευρώ από τους εθνικούς προϋπολογισμούς», σημείωσε ο Juncker που εξήγγειλε παράλληλα καλύτερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι όσοι έρχονται στα σύνορά μας αλλά δεν αναζητούν διεθνή προστασία, δεν θα έχουν δικαίωμα διέλευσης εντός της ΕΕ».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε για τυχόν κλιμάκωση της κρίσης σε περίπτωση αποτυχίας των προσπαθειών.
Στόχος του Juncker είναι η υιοθέτηση μιας δήλωσης που θα εκτονώσει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα όπου δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι πρόσφυγες περιπλανώνται, υπό εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες, από τη μια χώρα στην άλλη.
Με τη δήλωση αυτή εφόσον υιοθετηθεί οι ηγέτες των παραπάνω χωρών θα δεσμεύονται να μην στέλνουν τους πρόσφυγες από τα σύνορα μιας χώρας σε εκείνα της άλλης, αλλά να καταγράφονται στην πρώτη χώρα εισόδου, να υποβάλουν αίτημα ασύλου και από εκεί και πέρα να γίνεται η μετεγκατάστασή τους.
Ωστόσο, στην πράξη κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας, η οποία εδώ και μέρες ζητάει ανταλλάγματα για να συμφωνήσει σε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης, όπου η ίδια θα δεσμεύεται να επιβλέπει τα σύνορά της, ώστε να κλείσει η είσοδός τους προς την Ελλάδα και από εκεί στις ευρωπαϊκές χώρες.
Η Τουρκία ζητάει οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα, τα οποία είναι δύσκολο να ικανοποιηθούν άμεσα.
Από την άλλη εάν δεσμευθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να συγκρατούν τους πρόσφυγες στην πρώτη χώρα εισόδου η Ελλάδα θα έχει τεράστιο πρόβλημα, δεδομένου ότι χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας θα βρεθεί με ένα τεράστιο αριθμό προσφύγων, τον οποίο δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης