Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποδοχη 30 χιλ. προσφύγων και «φιλοξενία» επιπλέον 20 χιλ. δέχτηκε η Ελλάδα στη Σύνοδο - Ενισχύεται η Frontex

Υποδοχη 30 χιλ. προσφύγων και «φιλοξενία» επιπλέον 20 χιλ. δέχτηκε η Ελλάδα στη Σύνοδο - Ενισχύεται η Frontex
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη στενής συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ της τουρκικής ακτοφυλακής και των ελληνικών λιμενικών αρχών
(upd3)Σημαντικές αποφάσεις ελήφθησαν στη σύνοδο για το προσφυγικό.
Η Ελλάδα δεσμεύεται να αποκτήσει δυνατότητα υποδοχής 30.000 προσφύγων, ενώ θα υπάρξει πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου και φιλοξενία σε οικογένειες για επιπλέον 20.000 πρόσφυγες.
Ο Αλέξης Τσίπρας πήγαινε στη Σύνοδο με κόκκινη γραμμή να μη γίνει το στρατόπεδο στην Αθήνα με 50.000 πρόσφυγες και τελικά υπήρξε μια μέση λύση με υποχωρήσεις.
Ικανοποίηση για την πρόθεση της Ελλάδας να αυξήσει την ικανότητα υποδοχής προσφύγων με 30.000 θέσεις έως το τέλος του έτους, εκφράζουν με κοινή δήλωσή τους οι ηγέτες των χωρών που παραβρέθηκαν στη χθεσινή μίνι-Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Σχετικά με τη δημιουργία επιπλέον 20.000 θέσεων υποδοχής στην Ελλάδα, στη δήλωση της Συνόδου επισημαίνεται ότι η ΕΕ δεσμεύεται να υποστηρίξει την Ελλάδα και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με την παροχή επιδοτήσεων ενοικίου καθώς και με προγράμματα υποδοχής σε οικογένειες.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι αναμένεται χρηματοδοτική στήριξη για την Ελλάδα και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η δήλωση της Συνόδου επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία για την οριστικοποίηση και την εφαρμογή του σχέδιου δράσης ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και την ανάγκη να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας και ο οδικός χάρτης για την απελευθέρωση των θεωρήσεων.
Εξάλλου, η δήλωση επισημαίνει την ανάγκη να αναβαθμιστεί το πρόγραμμα κοινών θαλάσσιων επιχειρήσεων Ποσειδώνας, με την παρουσία της Frontex στο Αιγαίο.
Η σημαντική ενίσχυση της Frontex θα βοηθήσει την Ελλάδα στην καταγραφή των προσφύγων και στη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, η δήλωση της Συνόδου επισημαίνει την ανάγκη άμεσων διμερών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αναφορικά με τη φύλαξη των συνόρων και συγκεκριμένα την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.
Η Ελλάδα, η ΠΓΔΜ και η Αλβανία θα ενισχύσουν την διαχείριση των εξωτερικών χερσαίων συνόρων.
Η Frontex θα πρέπει να συνδράμει την Ελλάδα στην καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών που δεν έχουν ακόμη εγγραφεί.
Τέλος, επισημαίνεται η ανάγκη ενισχυμένης εμπλοκής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στα σύνορα Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Υπήρχαν τρεις παράλογες προτάσεις που απερρίφθησαν, δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της Συνόδου:

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι απορρίφθηκαν τρεις παράλογες, όπως τις χαρακτήρισε, προτάσεις σε σχέση με την προσφυγική κρίση εξέφρασε λίγο μετά το τέλος της σημερινής άτυπης «μίνι-Συνόδου Κορυφής» στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η πρώτη παράλογη πρόταση ήταν αυτή που επί της ουσίας αφορούσε τη δημιουργία «μιας πόλης» 50.000 προσφύγων στο εσωτερικό της Ελλάδας.
Η πρόταση αυτή θα ερχόταν συμπληρωματικά, όπως είπε ο πρωθυπουργός, στις ήδη ανειλημμένες δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς, να δημιουργήσει κέντρα υποδοχής 7.000 ατόμων στα νησιά και άλλες 20.000 θέσεις στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα.
Στο σύνολό τους, εξήγησε ο πρωθυπουργός, αποτελούν θέσεις προσωρινής φιλοξενίας μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης.
Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως τελικά, αντί για τη δημιουργία μιας «κωμόπολης» 50.000 προσφύγων, έγινε αποδεκτή η ελληνική πρόταση για την προώθηση μιας διαδικασίας επιδότησης του ενοικίου 20.000 προσφύγων για το διάστημα που θα παραμένουν στην Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε οτι η πρόταση αυτή αποτελεί μια ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, θα έχει ως αποτέλεσμα την ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό της χώρας.
Η δεύτερη παράλογη πρόταση που απερρίφθη αφορούσε τη δυνατότητα μιας χώρας να μην επιτρέπει τη διελευση προσφύγων που προέρχονται από άλλη χώρα στο έδαφός της. Αν συνέβαινε αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα το σταμάτημα της ροής και τη δημιουργία ενός φαινομένου ντόμινο, που θα κατέληγε στην επιβάρυνση κυρίως της Ελλάδας.
Αντί αυτής της επιλογής, προκρίθηκε η ενημέρωση της χώρας διέλευσης για τον αριθμό των προσφύγων που την αφορούν.
Η τρίτη παράλογη πρόταση που απερρίφθη ήταν αυτή που αφορούσε τη δυνατότητα να υπάρχει μια νέα επιχείρηση της Frontex στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με στόχο να αποτρέπει και να ελέγχει τις προσφυγικές ροές προς την ΠΓΔΜ.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόρριψή της εν λόγω πρότασης, επισημαίνοντας οτι η φύλαξη των συνόρων είναι αποκλειστικά εθνική αρμοδιότητα.
Η μοναδική ανάμειξη της Frontex, διευκρίνσηε ο πρωθυπουργός, θα αφορά την ταυτοποίηση περιπτώσεων προσφύγων οι οποίοι δε θα έχουν ήδη ταυτοποιηθεί στα κέντρα υποδοχής στα νησιά. Αυτές οι περιπτώσεις θα είναι ελάχιστες, εκτίμησε ο ίδιος, γιατί οι περισσότεροι πρόσφυγες στα νησιά επιζητούν την καταγραφή τους.
Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι κοινή είναι η διαπίστωση πως η Τουρκία διαδραματίζει πρωταρχικής σημασίας ρόλο σε ό,τι αφορά τις ροές των προφύγων.
Η συνεννόηση με την Τουρκία είναι αυτή που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για τη μείωση των ροών των προσφύγων, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης υπήρξε κατανόηση έναντι της Ελλάδας, αρχής γενομένης από το γεγονός ότι ο έλεγχος των προσφυγικών ροών δεν μπορεί να γίνει στη μέση του διαδρόμου, αλλά στην είσοδό του.
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη στενής συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ της τουρκικής ακτοφυλακής και των ελληνικών λιμενικών αρχών, τονίζοντας ωστόσο ότι η κάθε χώρα πρέπει να εχει την ευθύνη φύλαξης των δικών της χωρικών υδάτων.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρξουν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συγκεκριμένες προτάσεις προς την Τουρκία, κάτι που όπως είπε δημιουργεί την ελπίδα για μια αποφασιστική αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.
Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης η ΕΕ κινήθηκε μεν με αργά βήματα αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση.
Το προσφυγικό πρόβλημα, είπε, είναι κάτι που μας ξεπερνά και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συντονισμένα από την Ευρώπη.
Στην αντίθετη περίπτωση διακυβεύεται η ίδια η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Θα πρέπει να πρυτανεύσει η κοινή λογική, η λογική της αλληλεγγύης, του επιμερισμού της ευθύνης και της συνυπευθυνότητας.

Juncker: Συμφωνήσαμε σε 17 σημεία για ένα σχέδιο που θα προστατεύει τους πρόσφυγες

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που ακολούθησε, μαζί με την γερμανίδα καγκελάριο, A. Merkel και τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ, A. Guterres, ο κ. Juncker ανέφερε «θα αυξήσουμε τη δυνατότητα αποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα και στα δυτικά Βαλκάνια σε 100.000».
Από τον αριθμό αυτό, όπως είπε, οι 30.000 θα πάνε στην Ελλάδα.
Ο ίδιος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η πολιτική επαναπροώθησης των προσφύγων πρέπει να σταματήσει», αλλά και ότι οι πρόσφυγες που δεν ταυτοποιούνται δεν θα έχουν δικαιώματα στην Ευρώπη.
Όπως είπε, "συμφωνήσαμε σε 17 σημεία για ένα σχέδιο που θα προστατεύει τους πρόσφυγες από το κρύο και τη βροχή".
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του υπογράμμισε ότι "η Ευρώπη δεν έχει χτιστεί σε βάρος άλλων, αλλά με τη βοήθεια του ενός προς τον άλλο".
Ο ίδιος μίλησε και για αύξηση των συνοριακών ελέγχων με την τοποθέτηση 400 συνοριαφυλάκων στη Σλοβενία.
Αναλυτικά, ο κ. Juncker είπε «τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε διαπιστώσει ότι οι προκλήσεις για το προσφυγικό στα Δυτικά Βαλκάνια, δεν μπορούν να λυθούν μόνο με εθνικές δράσεις.
Μόνο μια κοινή ευρωπαική πολιτική στους συνοριακούς σταθμούς που θα βασίζεται στη συνεργασία μπορεί αν επιτύχει.
Και αυτό, πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, λόγω της επείγουσας κατάστασης που δημιουργείται στο διάδρομο των δυτικών Βαλκανίων.
Σήμερα οι ηγέτες που μετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής, συμφώνησαν να κάνουν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της συνεργασίας και να υπάρξει καθοδήγηση μεταξύ των χωρών κατά μήκος του διαδρόμου ώστε να υπάρξει επίλυση του προβλήματος.
Οι πρόσφυγες πρέπει να αντιμετωπίζονται ανθρώπινα κατά μήκος αυτού του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων, ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική τραγωδία στην Ευρώπη».

Merkel: Η Ελλάδα θα δημιουργήσει νέα hot spots για να δεχθεί 30.000 πρόσφυγες

Την ικανοποίησή της για τη θετική κατάληξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος A. Merkel υπογραμμίζοντας τη συμφωνία των 17 σημείων που επετεύχθη απόψε.
«Για το προσφυγικό συμφωνήθηκαν βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως η διασφάλιση του καλύτερου συντονισμού και πληροφόρησης μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών, αλλά και μεσοπρόθεσμα, με τη δέσμευση της Ελλάδας να δημιουργήσει νέα hot spots και να αυξήσει τον αριθμό των προσφύγων που θα δεχθεί και θα φτάσει τους 30.000» υποστήριξε η γερμανίδα καγκελάριος..
Τόνισε ακόμη ότι «είναι ιδιαίτερα καθοριστικής σημασία η ταυτοποίηση των μεταναστών στις χώρες εισόδου και η επιστροφή τους στις χώρες τους εάν αποδειχθεί ότι δεν χρειάζονται διεθνή προστασία ώστε να λαμβάνουν άσυλο στις ευρωπαϊκές χώρες», υπογράμμισε.
Εξίσου σημαντική είναι και «η συνεργασία με την Τουρκία, χώρα από την οποία περνά το μεγαλύτερο ποσοστό των προσφύγων για να φτάσει στην Ευρώπη», τόνισε η Καγκελάριος, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα για την ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΕ.
Η A. Merkel είχε τόνισε, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής την ανάγκη να ληφθούν έκτακτα μέτρα για το προσφυγικό καθώς όπως υπογράμμισε «οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτη μέτρα.
Θέλουμε να μειώσουμε τον πόνο των προσφύγων αλλά πρέπει να μπει μια τάξη».

Τα 17 σημεία

1. Ανταλλαγή πληροφοριών και ορισμός σημείων επαφής επικοινωνίας που θα διευκολύνουν την ανταλλαγή πληροφοριών αλλά και τον συντονισμό τους έτσι ώστε μέσα στις επόμενες  24 ώρες να υπάρχουν αυτά τα σημεία επαφής ώστε να  επιτευχθεί η σταδιακή, ελεγχόμενη και ομαλή κυκλοφορία των προσφύγων  κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων.

2. Συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να γίνει χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Οι άμεσες προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην παροχή προσωρινής στέγασης καθώς και για την οργάνωση ταχεία και αποτελεσματική επιστροφή των μεταναστών που δεν προκρίνονται για άσυλο.

3. Δέσμευση για την αύξηση της ικανότητας των χωρών μας για την παροχή προσωρινής στέγης, τροφής, υγείας, ύδρευσης και αποχέτευσης σε όσους τη χρειάζονται.
Σε περίπτωση που αυτά υπολείπονται, θα δεσμευτούν να κάνουν τις ανάγκες  σαφές προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, ενδεχομένως, να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ.
Επαρκείς εγκαταστάσεις προσωρινής στέγης θα πρέπει να εξασφαλίζεται κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων.
Χαιρετίζουμε την πρόθεση Ελλάδας να αυξήσει την ικανότητα υποδοχής σε 50.000 θέσεις, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας πριν από το τέλος του έτους.

4. Δέσμευση για συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες (UNHCR).
Αίτημα για άμεση ενίσχυση της Ύπατης Αρμοστείας όσον αφορά την ικανότητα υποδοχής και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

5. Άμεση επικοινωνία με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είναι έτοιμες να υποστηρίξουν οικονομικά τις προσπάθειες για την παροχή καταφυγίου. Δεσμευόμαστε να συνεργαστεί με αυτά τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ενεργούν με συντονισμένο τρόπο.
Χαιρετίζουμε την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συγκαλέσει μια συνάντηση συντονισμού με αυτά τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέσα σε μια εβδομάδα.

Διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από κοινού

6. Να εξασφαλιστεί η πλήρη ικανότητα να εγγράφονται οι αφίξεις, με τη μεγαλύτερη χρήση των βιομετρικών δεδομένων, ιδίως τα δακτυλικά αποτυπώματα.
Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως στο σημείο πρώτης εισόδου στην ΕΕ.
Εγγραφή δεν αντικαθιστά την υποχρέωση των κρατών μελών της υποχρεωτική καταχώριση σύμφωνα με τους κοινούς κανόνες ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου της ΕΕ.

7 . Άμεση ανταλλαγή πληροφοριών των κρατών μελών για το μέγεθος και την κίνηση των ροών μέσω των χωρών, ιδίως τον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, και όταν ζητηθεί για όλες φτάνουν πρόσφυγες και μετανάστες στο έδαφός μας.

8. Συνεργασία με τους οργανισμούς της ΕΕ, ιδίως την Frontex και την EASO για να γίνει άμεσα η ανταλλαγή πληροφοριών.
Οι εν λόγω οργανισμοί της ΕΕ καλούνται να παράσχουν τεχνική βοήθεια σε αυτή την προσπάθεια και να συμβουλεύει σχετικά με τις πληροφορίες που πρέπει να ανταλλάσσονται.

9. Δέσμευση να ενισχυθούν οι εθνικές και συλλογικά συντονισμένες προσπάθειές μας για την ταχεία επιστροφή των μεταναστών που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας.
Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως στο σημείο πρώτης εισόδου στην ΕΕ.
Η Frontex και η EASO καλούνται να παράσχουν τεχνική βοήθεια.

10. Συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Frontex ώστε να εντείνουν την συνεργασία για επανεισδοχή μεταναστών στις τρίτες χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, το Ιράκ και το Πακιστάν.

Δευτερογενείς μετακινήσεις

11. Δέσμευση ώστε να μην διευκολύνεται η κυκλοφορία των προσφύγων ή μεταναστών στα σύνορα μιας άλλης χώρας, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της εν λόγω χώρας.
Μια πολιτική μεταφοράς προσφύγων προς τις γειτονικές χώρες δεν είναι αποδεκτή. Αυτό πρέπει να ισχύει σε όλες τις χώρες κατά μήκος της διαδρομής.

Διαχείριση των Συνόρων

12. Δέσμευση για άμεση αύξηση της προσπάθειας  για τη διαχείριση των συνόρων μας και αύξηση του συντονισμού των ενεργειών μας όσον αφορά τη διαχείριση των συνόρων.
Πλήρης εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας, ιδίως όσον αφορά τη συνεργασία μεταξύ των ακτοφυλακών, της διαχείρισης των συνόρων και της επανεισδοχής.
Αναβάθμιση της κοινής επιχείρησης Poseidon στην Ελλάδα, της παρουσία της Frontex ιδιαίτερα στο Αιγαίο, και σημαντική ενίσχυση της Frontex ώστε να στήριξει την Ελλάδα στην καταγραφή και τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων
 Ενίσχυση της υποστήριξης της Frontex στα σύνορα μεταξύ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.
- Άμεση διμερή μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σχετικά με τα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ
- Η δημιουργία ενός νέου λειτουργία του Frontex στα εξωτερικά χερσαία σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα, την πΓΔΜ και την Αλβανία,  που θα επικεντρωθεί σε ελέγχους εξόδου, αλλά επίσης και για την καταχώρηση των προσφύγων και των μεταναστών, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη εγγραφεί στην Ελλάδα.
- Αύξηση της παρουσίας  της Ύπατης Αρμοστείας στα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ
- Συνεργασία με τον Frontex για τον εντοπισμό παράνομων διελεύσεων των συνόρων και την καταγραφή υποστήριξης και δακτυλικών αποτυπωμάτων στην Κροατία.
Αποστολή μέσα σε μια εβδομάδα 400 συνοριοφυλάκων αλλά  και του απαραίτητου εξοπλισμό μέσω διμερούς στήριξης και, επιπλέον, η ενεργοποίηση στην Σλοβενία της ομάδας ταχείας επέμβασης στα σύνορα (RABIT)

13.  Επιβεβαίωση της αρχής ότι μια χώρα μπορεί να αρνηθεί την είσοδο στους υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι, όταν προσέρχονται στα σημεία διέλευσης των συνόρων, δεν επιβεβαιώνουν την επιθυμία να υποβάλουν αίτηση για διεθνή προστασία.

Αντιμετώπιση λαθρεμπορίου

14. Δέσμευση για την ενίσχυση της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας ώστε να επιταχύνουν τις ενέργειές της παράνομης διακίνησης μεταναστών.
Συμμετοχή της Europol και της Interpol για τη στήριξη της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ανθρώπων.
Πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των προσφύγων και των μεταναστών

15. Δέσμευση να γίνει χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων επικοινωνίας για την ενημέρωση πρόσφυγες και μετανάστες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Η Ύπατη Αρμοστεία να  στηρίξει σε αυτό το θέμα.

Παρακολούθηση

16. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρακολουθεί την υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών σε εβδομαδιαία βάση, σε συνεργασία με τα εθνικά σημεία επαφής.

17. Καταγραφή των δεσμεύσεων από τις χώρες που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής σε εβδομαδιαία βάση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών.

Οι ενστάσεις της ελληνικής πλευράς

Με αγκάθια, αλλά και ενστάσεις από την ελληνική πλευρά κύλησε η συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.
Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά απέρριπτε την πρόταση για αξιοποίηση της Frontex στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε επιπλέον προβλήματα στη διαχείριση των προσφυγικών ροών στο εσωτερικό της χώρας, ενώ ο  Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του εξέφρασε την άποψη ότι θα έπρεπε να μετέχει και η Τουρκία στη σημερινή μίνι-Σύνοδο για το προσφυγικό.
Σχετικά με τον αριθμό των προσφύγων που θα μπορεί να υποδέχεται στα λεγόμενα hotspots, η Ελλάδα δήλωνε υπό όρους, διατεθειμένη να ενισχύσει τις υποδομές της για να υπερβεί η ικανότητα υποδοχής της τους 20.000 πρόσφυγες, αντί των 50.000 που προτείνει η ΕΕ.
Ως προς τους όρους της ελληνικής πλευράς, αυτοί αφορούν την αύξηση της χρηματοδότησης από την ΕΕ, την πρόοδο στο σύστημα μετεγκατάστασης και τη δημιουργία αποκεντρωμένων υποδομών, μακριά από το πρότυπο του στρατοπέδου.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, στο πλευρό της Ελλάδας βρίσκεται ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες, Α. Guterres.
Πάντως, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος νωρίτερα στη Σύνοδο, ζήτησε να υπάρξει μια ενιαία ευρωπαική λύση για το προσφυγικό, ενώ έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε η Τουρκία.   
Σημειώνεται ότι από τη Σύνοδο Κορυφής που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν J.C Juncker, την Κυριακή 25 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες για τη προσφυγική κρίση με στόχο τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων άμεσα, απουσίαζε ο Γάλλος Πρόεδρος, F. Hollande και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Renzi.

(πρώτη ενημέρωση 26 Οκτωβρίου 2015, 02:35)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης