Τελευταία Νέα
Διεθνή

Juncker και Dijsselbloem πίεζαν την Ελλάδα να ψηφίσει το bail in αλλά στις χώρες τους… απέτυχαν να το νομοθετήσουν

Juncker και Dijsselbloem πίεζαν την Ελλάδα να ψηφίσει το bail in αλλά στις χώρες τους… απέτυχαν να το νομοθετήσουν
Ήδη η Κομισιόν έχει ήδη απευθύνει την τελευταία ειδοποίηση στην Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Σουηδία, τη Ρουμανία και την Τσεχία για καθυστερήσεις στην εισαγωγή της οδηγίας BRRD
Μπορεί η Ελλάδα να «υποχρεώθηκε» μέσω των προαπαιτούμενων για την προηγούμενη δόση του πακέτου διάσωσης να εισάγει στην εθνική νομοθεσία την Οδηγία για την εξυγίανση των τραπεζών, ωστόσο δεν είναι λίγες οι χώρες που απέτυχαν να την εισάγουν.
Όπως έγινε γνωστό, ήδη η Κομισιόν έχει ήδη απευθύνει την τελευταία ειδοποίηση στην Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Σουηδία, τη Ρουμανία και την Τσεχία για καθυστερήσεις στην εισαγωγή του εν λόγω νόμου.
Εάν δεν νομοθετήσουν σχετικά άμεσα οι έξι χώρες αυτές, τότε η Κομισιόν θα παραπέμψει την υπόθεση στη δικαιοσύνη, με τις χώρες να κινδυνεύουν με βαρύτατα πρόστιμα.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η οδηγία BRRD (Banking Recovery and Resolution Directive) αποτελεί ένα νομοθέτημα που έχει ως σκοπό την καθιέρωση ενός ενιαίου πλαισίου για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, αναφορικά με τη διαχείριση των προβληματικών τραπεζών.
Με τις καθυστερήσεις από συγκεκριμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ολλανδία του Jeroen Dijsselbloem και το Λουξεμβούργο του Jean-Claude Juncker, δημιουργείται πλεονέκτημα σε κεφάλαια που αναζητούν «καταθετικό καταφύγιο».
Και αυτό διότι η οδηγία εισάγει μεταξύ άλλων και το εργαλείο του «bail in», το οποίο στην ουσία λέει πως όταν μία τράπεζα αντιμετωπίζει δυσκολίες, πριν ζητήσει λεφτά φορολογουμένων, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα των μετόχων της για να διασωθεί.
Οι πρώτοι που χάνουν, σύμφωνα με την BRRD, είναι οι μέτοχοι, έπειτα οι ομολογιούχοι και τελικά οι καταθέτες.
Μέχρι στιγμής όμως οι καταθέτες των εν λόγω χωρών έχουν πλεονέκτημα εξαιτίας της αδυναμίας των κυβερνήσεων να νομοθετήσουν…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης