Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Focus στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας κάνει το smart money, προσβλέποντας στα νέα projects - Ποιες ξεχωρίζουν

Focus στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας κάνει το smart money, προσβλέποντας στα νέα projects - Ποιες ξεχωρίζουν
Υπάρχει μια μόνιμη και σχεδόν… αθόρυβη μεταστροφή του ενδιαφέροντος για μετοχές που δεν ανήκουν στην «κάστα» των τραπεζών

Μπορεί οι τράπεζες να είναι το μόνιμο… φετίχ και η απόλυτη επενδυτική «εμμονή» των κερδοσκοπικών και ταχύρυθμων κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α. όμως εδώ και καιρό λαμβάνει χώρα μια  μεταστροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος και προς μετοχές της πραγματικής οικονομίας.
Το εντυπωσιακό είναι ότι ασχέτως της πορείας των τραπεζικών μετοχών και παρά το μνημειώδες «λιώσιμο» που έλαβε χώρα στον κλάδο τους τελευταίους μήνες, τα μη τραπεζικά blue chips όχι μόνο κράτησαν, αλλά καταγράφουν καλές αποδόσεις εντός του 2015. Πολλά μη τραπεζικά blue chips κινούνται ανοδικά τόσο το 10μηνο του 2015, παρ’ ότι ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 13% και ο τραπεζικός άνω του -70%, όσο και μετά την επανέναρξη των συναλλαγών στις 3 Αυγούστου.
Είναι σαφές ότι το smart money έχει στραφεί για τα καλά σε μετοχές της πραγματικής οικονομίας που παραμένουν «ζωντανές» με καλή επιχειρηματική υπόσταση, σημαντικά έργα και διεθνοποιημένο προφίλ.
Κάποιες εξ αυτών ασφαλώς έχουν το βραχνά του υπερβολικά μεγάλου δανεισμού (όπως είναι οι ενεργειακές ή οι κατασκευαστικές) όμως παρ’ όλα αυτά, το focus από αρκετά χαρτοφυλάκια συνεχίζεται.
Κλάδοι όπως τουρισμός, ενέργεια, υποδομές, κατασκευές, real estate είναι στην κορυφή του ενδιαφέροντος ισχυρών επενδυτικών σχημάτων, διεθνών funds και διαχειριστών.
Παρ’ ότι η ελληνική οικονομία είναι και παραμένει στον… αέρα, όσο υπάρχει ο βραχνάς της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, εντούτοις το ενδιαφέρον για τέτοιες μετοχές συνεχίζεται. Οι ξένοι φαίνεται πως αρχίζουν και ποντάρουν στο ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων υποδομών, στα πακέτα ΕΣΠΑ κ.λπ.

Μετοχές που ξεχωρίζουν με έμφαση μέσα στη γενικότερη κρίση

Μετοχές που βρίσκονται λιγότερο ή περισσότερο στο focus των διεθνών διαχειριστών, για διαφορετικούς ασφαλώς λόγους ανά περίπτωση, είναι οι ΟΤΕ (+20,53% από 1η Οκτώβρη), Motor Oil (κέρδη άνω του 71% από την αρχή του 2015 και νέα υψηλά έξι ετών!), ΓΕΚ Τέρνα (+20% από 1η Οκτώβρη και νέα υψηλά 7,5 μηνών), ΔΕΗ (19,13% από 1/10), Ελλάκτωρ (+29,29% από 1η Οκτωβρίου), Μέτκα (+18,37%), ΕΧΑΕ (+17% από 1/10), Folli Follie (+11,82% το τελευταίο 5ήμερο) κ.α.
Καθόλου αδιάφορη πορεία δεν έχουν επίσης μετοχές όπως Coca Cola HBC (+41% από την αρχή του 2015), Ελληνικά Πετρέλαια (+47% το 2015), Aegean Airlines (+19% το τελευταίο 3μηνο), Lamda Development (+27,50% το 10μηνο του 2015), Τέρνα Ενεργειακή (+53% το 2015), Viohalco (+21% το 2015), Jumbo (+18% το τελευταίο 3μηνο) κ.ο.κ.
Ασχέτως με την πορεία δεικτών και τραπεζών λοιπόν, φαίνεται πως υπάρχει μια μόνιμη και σχεδόν… αθόρυβη μεταστροφή του ενδιαφέροντος για μετοχές που δεν ανήκουν στην «κάστα» των τραπεζών.
Μετοχές εταιρειών που θα συνεχίζουν να υφίστανται ότι κι αν γίνει στη χώρα, όποιο νόμισμα κι αν έρθει. Άλλωστε, αρκετές εξ αυτών φέρνουν την πλειονότητα των πωλήσεων και των κερδών τους από το εξωτερικό.

Πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015, 11:59 π.μ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης