Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η εταιρία δορυφόρος των ΕΛΠΕ με τζίρο 808 εκατ με άγνωστο επενδυτή που ελέγχει το 52%

tags :
Η εταιρία δορυφόρος των ΕΛΠΕ με τζίρο 808 εκατ με άγνωστο επενδυτή που ελέγχει το 52%
Γιατί τα ΕΛΠΕ έχουν ακολουθήσει μια περίεργη στρατηγική όσον αφορά τα αποθέματα πετρελαίου;
Τη διατήρηση αποθεμάτων αργών πετρελαίων και προϊόντων πετρελαιοειδών, σύµφωνα µε την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί αποθεµάτων ασφαλείας 90 ηµερών, έχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια αλλά μέρος αυτής της υποχρέωσης έχει ανατεθεί στην εταιρία ΟTSM.
Τα ΕΛΠΕ στις οικονομικές τους καταστάσεις χαρακτηρίζουν την εταιρία συνδεδεμένη αλλά ουδέποτε έως σήμερα έδωσαν ουσιαστικές λεπτομέρειες. 
Στις οικονομικές καταστάσεις του 2012 αναφέρεται ότι «το 2011 ο Όμιλος συμμετείχε με 48%, μέσω της θυγατρικής του Hellenic Petroleum International A.G. στη σύσταση μίας νέας εταιρείας της DMEP HoldCo Ltd, μίας εταιρείας με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία με τη σειρά της κατέχει το 100% των μετοχών της «OTSM», Ανώνυμη Εταιρεία Διατήρησης Αποθεμάτων Ασφαλείας και Εμπορίας Αργού Πετρελαίου και Πετρελαιοειδών.
Η OTSM ιδρύθηκε βάσει του Ελληνικού δικαίου με πλήρη άδεια για την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και τήρησης αποθεμάτων αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών προϊόντων.
Ο Όμιλος μεταβίβασε μέρος της υποχρέωσής του για την τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας 90 ημερών στην OTSM, μειώνοντας έτσι το ύψος του τελικού της αποθέματος κατά περίπου 300 χιλιάδες ΜΤ, με αντίτιμο καθοριζόμενο στο πλαίσιο του υφιστάμενου νομικού πλαισίου».
Φυσικά ούτε το αντίτιμο αναφέρθηκε.
Όμως ανατρέχοντας στο ιδρυτικό της OTSM όπως αυτό αποτυπώνεται στο ΓΕΜΗ αναφέρεται ότι μοναδικός αρχικός μέτοχος της εταιρίας είναι η ΕΛΠΕ Διεθνής Συμβουλευτική.
Τόσο στο ΓΕΜΗ όσο και στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης ουδέποτε εμφανίστηκε ισολογισμός της εταιρίας.
Μετά από έρευνα του bankingnews προκύπτει ότι σήμερα η εταιρία DMEP HoldCo Ltd  με έδρα το Ηνωμένο Βασιλείο έχει ως μετόχους πέρα από την Hellenic Petroleum International A.G με 48% έχει και την  Bridge Opportunity Ltd αγνώστων λοιπών στοιχείων και ιδιοκτησίας με ποσοστό 52%.
Διαχειριστής της DMEP HoldCo Ltd είναι ο Κυπριακής Υπηκοότητας Λογιστής Ιωάννης Δοράτης ο οποίος εμφανίζεται μόνο το 2011 ως αναπληρωτής νόμιμος εκπρόσωπος της OTSM αλλά στη συνέχεια εξαφανίζεται από την εκπροσώπηση.
Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία η DMEP HoldCo Ltd στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει θυγατρική τη DMEP UK limited η οποία με τη σειρά της έχει θυγατρική την OTSM.
Οι τρεις εταιρίες συστήνουν όμιλο οποίος είχε το 2014 έσοδα 808,653 εκ ευρώ από 545,226 το 2013. Από το τζίρο του 2014 τα 719 εκ Ευρώ προήλθαν από πωλήσεις αργού πετρελαίου και άλλων προϊόντων πετρελαίου και τα υπόλοιπα 89 εκ Ευρώ περίπου από fees (αμοιβές) αντιπροσώπευσης και την συνεργατικής αποθήκευση (co storage).
Τα αντίστοιχα μεγέθη το 2013 ήταν 545 εκ Ευρώ και 86 εκ Ευρώ αντίστοιχα.
Τα καθαρά μετά από φόρους κέρδη σε συγκρίσιμη βάση το 2014 ήταν 992 χιλιάδες Ευρώ από ζημία 2,7 εκ Ευρώ περίπου το 2013.
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις η χρηματοδότηση της DMEP HoldCo Ltd γίνεται μέσω δανείου από τη Hellelic Petroleum International  ενώ  η OTSM έχει εκδώσει ομολογιακό 175 εκ ευρώ το Δεκέμβριο του 2011 για το οποίο υπάρχει εγγύηση από τις DMEP HoldCo Ltd και DMEP UK Ltd μέσω εμπράγματων βαρών σε ασφαλιστήρια συμβόλαια και τραπεζικούς λογαριασμούς.
Το ερώτημα που τίθεται είναι για ποιο λόγο έχει δημιουργηθεί το πλέγμα εταιριών που πραγματοποιεί τεράστιους τζίρους γύρω από τα Ελληνικά Πετρέλαια και δεν δραστηριοποιείται αποκλειστικά στο σκέλος της διατήρησης των υποχρεωτικών αποθεμάτων ενώ ταυτόχρονα τα ΕΛΠΕ είναι μέτοχος μειοψηφίας με 48% με άγνωστο τον τελικό επενδυτή του 52%.

Νίκος Καρούτζος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης