Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το προσφυγικό στο επίκεντρο - Σε Λέρο και Χίο την Τετάρτη 16/12 ο πρωθυπουργός πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Το προσφυγικό στο επίκεντρο - Σε Λέρο και Χίο την Τετάρτη 16/12 ο πρωθυπουργός πριν τη Σύνοδο Κορυφής
Υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη μορφή που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή
Στα hotspots της Λέρου και της Χίου θα βρεθεί την Τετάρτη 16/12 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μία μόλις ημέρα προτού μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής με θέμα το προσφυγικό (17/12), στο περιθώριο της οποίας θα έχει συνάντηση και με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ahmet Davutoglu.
Ο κ. Τσίπρας ενδέχεται αύριο Τρίτη να πραγματοποιήσει και την επίσκεψή του στη Δραπετσώνα, την οποία ακύρωσε σήμερα Δευτέρα λόγω του προβλήματος που τον ταλαιπωρούσε με τη μέση του.
Την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας θα παραστεί στη Βουλή για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, ενώ αναμένεται να κατατεθεί - αν όχι σήμερα το βράδυ - αύριο και το νομοσχέδιο με τις δράσεις από το παράλληλο πρόγραμμα του «ΣΥΡΙΖΑ».
Στο Μέγαρο Μαξίμου, το βάρος πέφτει στο προσφυγικό, καθώς παρά τη μείωση των προσφυγικών ροών το πρόβλημα διογκώνεται, καθώς υπάρχει άρνηση συνεργασίας των χωρών που οφείλουν να τηρήσουν την επανεισδοχή των μεταναστών, ενώ το πρόγραμμα προώθησης σε ευρωπαϊκές χώρες όσων δικαιούνται άσυλο δεν φαίνεται να αποφορτίζει την κατάσταση.
Ο Αλέξης Τσίπρας με την επίσκεψή του στα hotspots Λέρου και Χίου, επιθυμεί να κάνει γνωστό πως η Ελλάδα κάνει το χρέος της και, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της απέναντι στους Ευρωπαίους.
Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως βρίσκονται σε τελικό στάδιο και τα υπόλοιπα hotspots, ενώ αναζητείται λύση για τις περιοχές της Αττικής και της βορείου Ελλάδος, με το πρόβλημα της συγκέντρωσης στην Αθήνα να αποφορτίζεται με την προσωρινή παραμονή μεταναστών και προσφύγων στα κλειστά υπόστεγα του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη μορφή που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και για τη σχετική εισήγηση που θα κάνει η Κομισιόν.
Ενώ η κυβέρνηση στέκεται θετικά στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής, προβληματίζεται για τα όρια της δικαιοδοσίας της σε σχέση με τα εθνικά σύνορα και την εθνική κυριαρχία.
Στην ουσία, η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή μπορεί να δώσει λύσεις, αλλά όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, οφείλει να ενημερώνει για τη δράση της και τις αποστολές της, όταν αυτές διεξάγονται εντός των συνόρων ή των χωρικών υδάτων της Ελλάδος.
Επιπλέον, ένας ακόμα πονοκέφαλος για τον πρωθυπουργό και τους επιτελείς του είναι η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή να προχωρήσει σε συνεργασία με άλλες ακτοφυλακές χωρών, μη-μέλη της ΕΕ, όπως για παράδειγμα το ενδεχόμενο κοινών περιπολιών με την τουρκική ακτοφυλακή.
Αυτό σημαίνει ότι παρά την άρνηση της ελληνικής πλευράς για κοινές περιπολίες, αυτές μπορεί να έρθουν από «το παράθυρο» και υπό την ομπρέλα της κεντρικής διοίκησης, ενός θεσμοθετημένου ευρωπαϊκού οργάνου φύλαξης των συνόρων, έρευνας και διάσωσης.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης