Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα σενάρια για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία – Κίνδυνος να επαναληφθεί το φαινόμενο της Πορτογαλίας

Τα σενάρια για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία – Κίνδυνος να επαναληφθεί το φαινόμενο της Πορτογαλίας
Κανένα κόμμα δεν φαίνεται, βάσει των δημοσκοπήσεων, να επιτυγχάνει την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών
Αβέβαιο παραμένει το πολιτικό μέλλον της Ισπανίας, μόλις λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής, 20 Δεκεμβρίου, με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου να επισημαίνουν τον κίνδυνο επανάληψης του φαινομένου της Πορτογαλίας, όπου το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους έμεινε τελικά εκτός εξουσίας, μετά τον συνασπισμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Αν και οι ισπανοί επενδυτές εκτιμούν ότι στην Ισπανία θα καταγραφεί κάτι πιο παραδοσιακό και εθιμοτυπικό, ωστόσο θα μπορούσαν να εκπλαγούν.
Κανένα κόμμα, το συντηρητικό νυν κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (Partido Popular), το Σοσιαλιστικό (PSOE), οι Ciudadanos («Πολίτες») ή οι ριζοσπάστες Podemos («Μπορούμε»), δεν αναμένεται να επιτύχει την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών στο Κοινοβούλιο.
Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Λαϊκό Κόμμα φέρεται να συγκεντρώνει 120-128 έδρες, ενώ οι Σοσιαλιστές θα μπορούσαν να ελέγχουν 77-89 έδρες.
Εν τω μεταξύ, οι Ciudadanos θα μπορούσαν να λάβουν μέχρι 66 έδρες, κάτι που σημαίνει ότι το Λαϊκό Κόμμα θα μπορούσε να συνεχίσει να κυβερνά με την υποστήριξη των Ciudadanos.
Όμως, δεν μπορεί να αποκλειστεί να υπάρξουν και λιγότερα σταθερά αποτελέσματα.
Ο Albert Rivera, επικεφαλής των Ciudadanos, ίσως να μην έχει την ευκαιρία να… λάμψει ως ο μικρότερος εταίρος του Λαϊκού Κόμματος, αλλά θα μπορούσε να υποστηρίξει τους Σοσιαλιστές, ακόμη κα αν δεν εισέλθει στο κυβερνητικό σχήμα.
Αν οι Ciudadanos αναδειχθούν δεύτερη πολιτική δύναμη της Ισπανίας, κάτι άλλωστε που έχουν καταδείξει ορισμένες δημοσκοπήσεις, ο Rivera θα μπορούσε θεωρητικά να γίνει πρωθυπουργός με τη βοήθεια των Σοσιαλιστών.
Το πρόβλημα είναι ότι παρ' όλα αυτά δεν θα είχαν αρκετές ψήφους για την πλειοψηφία και έτσι θα έπρεπε να λάβουν τη στήριξη του Podemos, το οποίο φαίνεται να λαμβάνει μέχρι 49 έδρες.
Αυτό θα μπορούσε να σημάνει μια επανάληψη του τι συνέβη στην Πορτογαλία, όπου οι τρεις «χαμένοι» των εκλογών συνασπίστηκαν για να διώξουν από την εξουσία το κυβερνών κόμμα, που στις εκλογές ήλθε πρώτο.
Αυτή η τριμερής ισορροπία στην Ισπανία φαίνεται ασταθής, διότι τα τρία κόμματα δεν συμφωνούν σε αρκετά ζητήματα.
Οι Ciudadanos επιθυμούν να βελτιώσουν τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, όταν τα άλλα δύο κόμματα, PSOE και Podemos, θέλουν να αναστείλουν τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις.
Τουλάχιστον όλοι φαίνεται να είναι προσηλωμένοι στη μείωση του ισπανικού χρέους, όμως είναι πιθανόν ότι κάποια στιγμή θα προκύψουν πρόωρες εκλογές.
Μέχρι τώρα, οι αγορές δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα, με την απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου να είναι μόλις στο 1,73%, κάτω κατά 23 μονάδες βάσης από το πρόσφατο υψηλό στις αρχές του Νοεμβρίου.
Όμως, ας σημειωθεί ότι οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων σημείωσαν άλμα 55 μονάδων βάσης μεταξύ των αρχών του Οκτωβρίου και των αρχών του Νοεμβρίου, πριν υποχωρήσουν.
Ύστερα από ένα έτος όπου οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές αποδείχθηκαν λανθασμένες, οι επενδυτές δεν θα έπρεπε να λαμβάνουν τίποτα ως δεδομένο…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης