Τελευταία Νέα
Πολιτική

Juncker (Κομισιόν): Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να προστατευθεί το κεκτημένο της Schengen

tags :
Juncker (Κομισιόν): Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να προστατευθεί το κεκτημένο της Schengen
Η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε Ελλάδα και Ιταλία αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα τόνισε ο Juncker
Την θέση ότι η Κομισιόν θα πράξει ότι είναι απαραίτητο και δυνατό προκειμένου να προστατευθεί αλλά και να ισχυροποιηθεί η ζώνη Schengen διατύπωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό.
Ο Juncker υποστήριξε ότι δεν υπάρχει χρόνος για καθυστέρηση και για ημίμετρα και κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αντιμετωπίσει ως θέμα έκτακτης ανάγκης τη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.
«Η Κομισιόν δεν είναι η κυβέρνηση της ΕΕ, αλλά όταν το απαιτούν οι περιστάσεις, όταν υπάρχουν απειλές στο σύστημα μας, τότε πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη και να ετοιμάσουμε μια συλλογική απάντηση» τόνισε ο Juncker υπογραμμίζοντας ότι κάτι ανάλογο έγινε και με το τραπεζικό σύστημα, καθώς όταν έγινε αντιληπτό πως οι εθνικές κυβερνήσεις δεν μπορούσαν να αφεθούν μόνες, αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες και δόθηκαν λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Όπως είπε ο Juncker, η πρόταση για τη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής ακολουθεί την ίδια λογική.
«Θα επαναφέρει τον χαμένο κρίκο στην αλυσίδα προκειμένου να ισχυροποιηθούν τα εξωτερικά μας σύνορα και οι πολίτες να συνεχίσουν να ζουν και να κινούνται ελεύθερα μέσα στην ΕΕ.
Εμείς οι Ευρωπαίοι δεν έχουμε πλέον πολλά σύνορα, αλλά ένα σύνορο και έχουμε την κοινή ευθύνη να το προστατεύσουμε» υποστήριξε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Όπως είπε ο Juncker, η Κομισιόν υπό την προεδρία του θα κάνει ότι είναι δυνατό ώστε να προστατευθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο της ζώνης Schengen, να βελτιωθεί και να ισχυροποιηθεί.
«Θέλουμε να προστατεύσουμε οτιδήποτε εκπροσωπεί η Schengen και η αποφασιστικότητα μας είναι πολύ ισχυρή.
Για αυτό σας λέω:
Η Schengen είναι εδώ για να μείνει» τόνισε ο Juncker, ο οποίος αναφερόμενος στην Ελλάδα και στην Ιταλία υποστήριξε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί αλλά «υπάρχουν ακόμα αρκετά που πρέπει να γίνουν».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν πάντως προειδοποίησε πως αν και γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, η πρόοδος είναι αργή και πρέπει τα κράτη – μέλη της ΕΕ να κάνουν περισσότερα και πιο γρήγορα και κυρίως να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για το διαμοιρασμό 160.000 προσφύγων.
«Πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και πρέπει να το κάνουμε τώρα.
Αυτό είναι το μήνυμα που θα επαναλάβω και αύριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» τόνισε ο Juncker.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης