Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen (Fed): Η αύξηση επιτοκίων πρέπει να ληφθεί ως σημάδι εμπιστοσύνης στην οικονομία - Μειώνονται οι κίνδυνοι παγκοσμίως

Yellen (Fed): Η αύξηση επιτοκίων πρέπει να ληφθεί ως σημάδι εμπιστοσύνης στην οικονομία - Μειώνονται οι κίνδυνοι παγκοσμίως
Ο πληθωρισμός θα αποτελέσει το βασικό κριτήριο των μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων - Tα αρνητικά επιτόκια είναι κάτι που θα μπορούσε να εξετάσει η Fed, τόνισε η πρόεδρός της
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μεσοπρόθεσμα θα αυξηθεί σε 2%, ενώ θα αποτελέσει το βασικό κριτήριο για τις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), όπως ανέφερε η επικεφαλής της, Janet Yellen κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015 αμέσως μετά την ανακοίνωση της πρώτης αύξησης των παρεμβατικών επιτοκίων της Fed εδώ και περίπου μία δεκαετία.
Όπως ανέφερε η επικεφαλής της Fed, αν καθυστερούσε περισσότερο η πρώτη αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων, η κεντρική τράπεζα θα αναγκαζόταν αργότερα να κάνει πιο βιαστικές και βίαιες κινήσεις.
Οι παράγοντες που κρατούν χαμηλά τον πληθωρισμό θα υποχωρήσουν σταδιακά, όπως εκτίμησε, γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση των επιτοικίων.
Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες αυξήσεις επιτοκίων θα προκύψουν σταδιακά, μετά από ενδελεχή εξέταση της πορείας των οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ και της παγκόσμιας οικονομίας.
Όπως είπε η Yellen γεμάτη αισιοδοξία, οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία έχουν μειωθεί, ενώ προέβλεψε ανάπτυξη 2,4% για την οικονομία των ΗΠΑ το 2016, από 2,1% το 2015.
Η αμερικανική αγορά εργασίας έχει δείξει στοιχεία δυναμικής πορείας, καθώς κάθε μήνα δημιουργούνται 180.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η ανεργία αναμένεται να κινηθεί στο 5% φέτος
Συνεχίζοντας, η επικεφαλής της Fed σημείωσε ότι οι επόμενες αυξήσεις επιτοκίων θα είναι σταδιακές, ενώ οι παράγοντες που κρατούν χαμηλά τον πληθωρισμό θα υποχωρήσουν σταδιακά.
Ακόμη σημείωσε ότι η πολιτική της Fed παραμένει χαλαρή, αλλά το «ουδέτερο» επίπεδο των επιτοκίων είναι ασυνήθιστα χαμηλό.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι εάν καθυστερούσαμε την αύξηση επιτοκίων, θα αναγκαζόμασταν αργότερα να κάνουμε πιο βιαστικές κινήσεις.
Τόνισε ακόμη ότι η Fed είναι σίγουρη ότι τα νέα «εργαλεία» της μπορούν να βοηθήσουν σε μία ήπια αύξηση των επιτοκίων και ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα μπορεί να είναι συνετή όσον αφορά μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων.
«Όλη» η Fed είναι αποφασισμένη να επιτύχει το στόχο του 2% για τον πληθωρισμό, δήλωσε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει ότι «εάν ο πληθωρισμός δεν κινηθεί όπως περιμένουμε, η Fed θα πρέπει να πραγματοποιήσει μία στάση στις αυξήσεις επιτοκίων».
Παράλληλα, είπε ότι «δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή για τον πληθωρισμό, προκειμένου να προχωρήσει η Fed σε νέα αύξηση επιτοκίων».
Αναφερόμενη στο πετρέλαιο, η πρόεδρος της Fed τόνισε ότι «οι τιμές του πετρελαίου πρέπει να σταθεροποιηθούν για να "σβήσει" η επίδραση από τη βουτιά τους στον πληθωρισμό».
Σημείωσε δε ότι «η Fed δεν πρόκειται να εστιάσει στη βραχυχρόνια μεταβλητότητα της αγοράς.
Θα έχουμε το νου μας για πιο «μόνιμες» εξελίξεις στις αγορές», για να συμπληρώσει ότι «τα θεμέλια της αμερικανικής οικονομίας είναι "αρκετά σταθερά"».
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση της Janet Yellen ότι «τα αρνητικά επιτόκια είναι κάτι που θα μπορούσε να εξετάσει η Fed», ενώ επεσήμανε ότι «θα ήταν θετικό να ισορροπήσουν τα επιτόκια, προκειμένου να μπορεί η Fed να ανταποκριθεί σε περίπτωση αντιστροφής της αγοράς».
Και η επικεφαλής της Fed έκλεισε την ομιλία της με την επισήμανση ότι «η αύξηση επιτοκίων πρέπει να ληφθεί ως σημάδι εμπιστοσύνης στην οικονομία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης