Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Ευπρόσδεκτη η αύξηση των επιτοκίων της Fed - Οι αγορές να αποδεχθούν τις αποκλίνουσες πολιτικές επιτοκίων

El-Erian: Ευπρόσδεκτη η αύξηση των επιτοκίων της Fed - Οι αγορές να αποδεχθούν τις αποκλίνουσες πολιτικές επιτοκίων
Η Fed απέχει πολύ από το να ανακηρύξει λήξασα την αποστολή της «κανονικοποίησης» της νομισματικής πολιτικής της
Αν και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) φαίνεται ότι έκανε καλή δουλειά στο να καταφέρει να μεταβεί στην εποχή αύξησης των παρεμβατικών της επιτοκίων δίχως αναταράξεις στις χρηματο-οικονομικές αγορές, η ηρεμία σε αυτές θα εξαρτηθεί από τη δημοσιονομική πολιτική και τις δομικές μεταρρυθμίσεις στις ΗΠΑ.
Αυτό ήταν το πρώτο γραπτό σχόλιο του Mohamed El-Erian, επικεφαλής επενδυτικού συμβούλου του ασφαλιστικού ομίλου Allianz και πρώην επικεφαλής της κολοσσιαίας εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού PIMCO, απέναντι στην είδηση της αύξησης των επιτοκίων της Fed.
Ο έγκριτος El-Erian μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την ικανότητα των αγορών να «συμφιλιώσουν» τις αποκλίνουσες - πλέον - νομισματικές πολιτικές των ισχυρότερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη, ιδιαίτερα της Fed απέναντι στην ΕΚΤ, στην Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) και στην κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBoC).
Όπως επεσήμανε ο El-Erian, η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, ήταν εξαιρετικά επιφυλακτική στις δηλώσεις της που συνόδευσαν την αύξηση επιτοκίων και κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να πείσει τους επενδυτές ότι οι νέες αυξήσεις των παρεμβατικών επιτοκίων της Fed θα είναι σταδιακές και μάλιστα όχι απαραίτητα κατανεμημένες αρμονικά στο μελλοντικό χρόνο.
Τελικά, ο El-Erian καταλήγει, ότι η Fed απέχει πολύ από το να ανακηρύξει λήξασα την αποστολή της «κανονικοποίησης» της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τραπέζης του δολαρίου ΗΠΑ, ιδιαίτερα εν μέσω της παγκόσμιας αβεβαιότητας και των κινδύνων στη διεθνή ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης