Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αυξημένη αβεβαιότητα για τις εκλογές στην Ισπανία – Deutsche Bank, Barclays, Nomura προειδοποιούν για πρόωρες εκλογές το 2016

Αυξημένη αβεβαιότητα για τις εκλογές στην Ισπανία – Deutsche Bank, Barclays, Nomura προειδοποιούν για πρόωρες εκλογές το 2016
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ενισχύουν τις ανησυχίες μεταξύ των αναλυτών του City του Λονδίνου για τον σχηματισμό κυβέρνησης
Η σχετική ηρεμία με την οποία περιμένει η αγορά τις εθνικές εκλογές στην Ισπανία, που θα διεξαχθούν αυτή την Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου, μπορεί να είναι σε κίνδυνο, όπως προειδοποιούν ορισμένες επενδυτικές τράπεζες, μετά τη γνωστοποίηση των τελευταίων δημοσκοπήσεων.
Deutsche Bank, Nomura και Barclays στις τελευταίες τους αναλύσεις για τις ισπανικές εκλογές προειδοποιούν για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών μέσα στο 2016, αν ο κατακερματισμός στο ισπανικό κοινοβούλιο εμποδίσει τον σχηματισμό ενός συνασπισμού ή μιας σταθερής συμφωνίας για τη δημιουργία κυβέρνησης.
Ο Marco Stringa, οικονομολόγος της Deutsche Bank στο Λονδίνο, σε σημείωμά τους προς τους επενδυτές προειδοποιεί για «μια αξιοσημείωτη μετακίνηση στις δημοσκοπήσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ημερών. Η πρώτη αλλαγή είναι η αύξηση κατά 2,5 μονάδες της στήριξης προς το Podemos (Μπορούμε) έναντι μιας πτώσης 2 μονάδων στους Ciudadanos (Πολίτες).
Το Λαϊκό Κόμμα (P.P.) επίσης έχει χάσει έδαφος».
Έτσι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της γερμανικής τράπεζας, «PP και Ciudadanos έχουν χάσει συνολικά 5 έδρες τις τελευταίες ημέρες. Μια διατήρηση αυτής της τάσης θα μπορούσε να φέρει το σύνολο των ποσοστών των δύο κομμάτων κάτω από την απόλυτη πλειοψηφία», δυσκολεύοντας μια συμφωνία μεταξύ των δύο αυτών κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Σε αυτό το σενάριο, σύμφωνα με τον Stringa, «ο βασικότερος κίνδυνος είναι ένα πολιτικό "αδιέξοδο". Αν και στο βασικό μας σενάριο περιλαμβάνεται ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης μειοψηφία του ΡΡ με τη στήριξη των Ciudadanos, τα τελευταία γεγονότα έχουν αυξήσει τον κίνδυνο ενός κατακερματισμού άνευ προηγουμένου στο ισπανικό κοινοβούλιο, οδηγώντας σε μια ασταθή κυβέρνηση ή σε μια ολική δυσκολία σχηματισμού μιας πλειοψηφίας».
Μπροστά στην εν δυνάμει δυσκολία δημιουργίας εναλλακτικών συμμαχιών έναντι αυτής του PP και των Ciudadanos, η Deutsche Bank σημειώνει ότι τα εμπόδια αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε δεύτερες γενικές εκλογές, κάτι που θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για τις αγορές και την ισπανική οικονομία.
Επιπλέον, ο Mario Stringa επικρίνει την εκλογική εκστρατεία των ηγετών του ΡΡ και των Σοσιαλιστών (PSOE), Mario Rajoy και Pedro Sanchez, αντίστοιχα, καθώς και τη στάση τους στο τελευταίο debate.
«Και οι δύο ηγέτες δεν έλαβαν υπόψη τους την πολιτική πρόκληση των Ciudadanos και των Podemos. Κατά τη γνώμη μας, πρόκειται για μεγάλο στρατηγικό λάθος. Όχι μόνο έχασαν την ευκαιρία να κρίνουν τα προγράμματα των Ciudadanos και Podemos, αλλά έδωσαν την εντύπωση να αγνοούν ένα μέρος του εκλογικού σώματος που ζητά αλλαγή. Αυτό δεν πρόκειται να τους βοηθήσει να προσελκύσουν ψηφοφόρους μεταξύ των αναποφάσιστων».
Την πιθανότητα μιας επανάληψης των εκλογών επισημαίνει και η Barclays στην τελευταία της έκθεση για την Ισπανία.
«Μια συμμαχία του ΡΡ και των Ciudadanos φαίνεται η πιο πιθανή, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί μια περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας μετά τις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου και πριν τον ορισμό ενός προέδρου του Κοινοβουλίου που θα έχει συμφωνήσει σχετικά με τη νέα κυβέρνηση», σημειώνει.
«Αυτή η διαδικασία μπορεί να απαιτήσει δύο μήνες και αν δεν υπάρξει συμφωνία θα μπορούσαν να προκηρυχθούν νέες εκλογές», επισημαίνουν οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας.
Ο Λευτέρης Φαρμάκης, αναλυτής της Nomura στο Λονδίνο, βλέπει τέσσερα πιθανά σενάρια μετά την 20ή Δεκεμβρίου.
Μια συμμαχία των ΡΡ και Ciudadanos, μια συμμαχία του PSOE με τους Ciudadanos, μια συμαχία του PSOE με Ciudadanos και Podemos και μια μακρά περίοδο κενού εξουσίας, αν δεν υπάρξουν συμφωνίες που θα καταλήξουν σε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
«Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες γενικές εκλογές, που θα μπορούσαν να διεξαχθούν την επόμενη άνοιξη», επισημαίνει η ιαπωνική τράπεζα.
Πέραν τούτου, η Nomura εκτιμά ότι η αγορά ήδη αντανακλά αυτή την αβεβαιότητα και εκτιμά ότι το χειρότερο σενάριο, που θα ήταν μια νίκη του Podemos, πλέον αποκλείεται να συμβεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης