Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία θέτει σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους – Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Bloomberg: Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία θέτει σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους – Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Η Ε.Ε. προβλέπει ότι το Λαϊκό Κόμμα του Mariano Rajoy θα χάσει τους στόχους φέτος και το 2016
Εν μέσω της αβεβαιότητας για το πολιτικό μέλλον της Ισπανίας, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ής Δεκεμβρίου, ένα πράγμα είναι σαφές σύμφωνα με το Bloomberg: οι στόχοι της χώρας για το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι σε κίνδυνο.
Όπως επισημαίνεται, τρία από τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα στο νέο κοινοβούλιο υποσχέθηκαν στους ψηφοφόρους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι θα πείσουν την Κομισιόν να χαλαρώσει τα όρια του ελλείμματος της Ισπανίας.
Το τέταρτο, το Λαϊκό Κόμμα (Partido Popular –PP) του πρωθυπουργού Mariano Rajoy επιμένει ότι θα πετύχει τους στόχους, αν και απέτυχε να τους εκπληρώσει από το 2011, όταν ανέλαβε τα ηνία της χώρας, ενώ και η Κομισιόν επισημαίνει ότι ο προϋπολογισμός του 2016 θα ξεπεραστεί πάλι πάνω από 8 δισ. ευρώ.
Παρά τα θέματα προϋπολογισμού που αντιμετωπίζει ο Mariano Rajoy, η Ισπανία επευφημήθηκε από τους ευρωπαίους ηγέτες, περιλαμβανομένης της γερμανίδας καγκελάριου, Angela Merkel, που έλαβε το φάρμακο που της συνταγογραφήθηκε από τις Βρυξέλλες καθώς προσπαθούσε να ανακάμψει ύστερα από εξαετή ύφεση.
«Υπάρχει συμφωνία –είτε επίσημη είτε σιωπηλή– για ένα μονοπάτι βραδύτερης δημοσιονομικής προσαρμογής», σημειώνει o Ruben Segura-Cayuela, οικονομολόγος της Bank of America Merrill Lynch στο Λονδίνο.
«Δεν πρόκειται για το 2012 πλέον και η Ε.Ε. είναι περισσότερο ευέλικτη από τη στιγμή που θα παρουσιάσεις μεταρρυθμίσεις, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, όπως κάνουν τουλάχιστον ως ένα βαθμό», σημειώνει.
Η απόδοση για τα 10ετή ισπανικά ομόλογα αυξήθηκε κατά 2 μονάδες βάσης, στο 1,78% την Τρίτη, αφού άγγιξε το 1,88% τη Δευτέρα, το υψηλότερο επίπεδο πέντε εβδομάδων.
Ο ισπανικός χρηματιστηριακός δείκτης IBEX 35 σήμερα καταγράφει άνοδο, μετά την πτώση 3,6% την Δευτέρα.
Μια κυβέρνηση υπό τους Σοσιαλιστές μπορεί να προχωρήσει σε μια αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων μόλις ολοκληρωθούν οι λογαριασμοί του 2015, όμως θα εργαστεί από κοινού με την Κομισιόν, όπως ανέφερε ο οικονομικός σύμβουλος του κόμματος, Jordi Sevilla, σε συνέντευξή του τον Οκτώβριο.
Οι Ciudadanos (Πολίτες) προτείνουν στην Κομισιόν περισσότερες μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα για βραδύτερο ρυθμό εξυγίανσης, ενώ το κόμμα ενάντια στη λιτότητα Podemos (Μπορούμε) θέλει να επαναδιαπραγματευθεί τα σχέδια δαπανών της Ισπανίας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.



«Μια δραματική αλλαγή εκτιμάται στο θέμα του ελλείμματος», σημειώνει ο Geoffrey Minne, οικονομολόγος της ING Bank στις Βρυξέλλες.
Πάντως, την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Luis de Guindos, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε, θα πετύχει τους στόχους το επόμενο έτος και ότι δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης