Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Focus σε ρευστότητα και ισχυροποίηση του ισολογισμού από εισηγμένες μέσω πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων

tags :
Focus σε ρευστότητα και ισχυροποίηση του ισολογισμού από εισηγμένες μέσω πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων
Πολλές εισηγμένες έχουν κάνει κινήσεις προκειμένου να αντέξουν και να εκμεταλλευτούν στην συνέχεια τις καλύτερες μέρες, όταν αυτές έρθουν
«Στο σφυρί» βγάζουν περιουσιακά τους στοιχεία προκειμένου να ισχυροποιήσουν τον ισολογισμό ή να βελτιώσουν την ρευστότητά τους οι εισηγμένες τους τελευταίους μήνες.
Πολλοί αναλυτές τονίζουν πως η κρίση των τελευταίων ετών έχει αναγκάσει πολλές εισηγμένες να κάνουν κινήσεις προκειμένου να αντέξουν και να εκμεταλλευτούν στην συνέχεια τις καλύτερες μέρες, όταν αυτές έρθουν.
Μάλιστα προτείνουν μετοχές τέτοιων εταιρειών για αγορά, καθώς θεωρούν πως μπορεί να είναι αυτές που θα καταγράψουν υπεραξίες στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Μέσα στην κρίση οι επιχειρηματίες είδαν τους τζίρους να μειώνονται, τα κέρδη να εξανεμίζονται, τα επιτόκια των δανείων να γίνονται δυσβάσταχτα, την παραγωγή χρήματος (ταμειακές ροές) να γίνεται δύσκολη υπόθεση, με αποτέλεσμα με αποτέλεσμα αρκετοί να αναζητήσουν λύσεις.
Οι πωλήσεις ακινήτων ή δραστηριοτήτων που έχουν αξία και φυσικά μπορούν να προσελκύσουν τα βλέμματα των επενδυτών γρήγορα αποτέλεσε μία καλή λύση.
Αν κάποιος αθροίσει τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που έχουν γίνει τον τελευταίο ένα ή ενάμιση χρόνο θα δει πως η αξία των κινήσεων αυτών ανέρχεται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Εθνική Τράπεζα έχει πάρει βέβαια τη μερίδα του λέοντος αφού πρόσφατα ανακοίνωσε την πώληση της Finansbank, μία κίνηση που ισχυροποιεί τον ισολογισμό της και η αξία του deal αγγίζει τα 3,5 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, η τράπεζα προχωρά και στην πώληση του Αστήρ Παλάς.
Η Alpha Bank πουλάει και αυτή την Ιονική Ξενοδοχειακή που έχει στην κατοχή της το Athens Hilton.
Η Eurobank πούλησε πριν λίγες μέρες την Eurolife.
Η Frigoglass πουλάει τη δραστηριότητα στην υαλουργία προς 225 εκατ. δολάρια. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία εννεαμήνου τα μακροπρόθεσμα δάνεια του ομίλου ανέρχονταν στα 245 εκατ. ευρώ και τα βραχυπρόθεσμα σε 102 εκατ. ευρώ.
Φαίνεται λοιπόν εύκολα πως η κίνηση αυτή θα έχει επιπτώσεις σε τζίρο και κέρδη, αλλά θα μειώσει το ύψος των δανείων, θα εξοικονομήσει χρήματα που θα έδινε σε τόκους και θα βελτιώσει και τα ταμειακά διαθέσιμα.
Σε μία αντίστοιχη κίνηση είχε προχωρήσει πριν μερικούς μήνες η Inform Lykos.
Πούλησε την Austria Card προς 40 εκατ. ευρώ μειώνοντας τον δανεισμό της και επιστρέφοντας σημαντικά κεφάλαια στους μετόχους.
Η MIG πούλησε έναντι 18 εκατ. ευρώ την Skyserv.
Η Ιντρακόμ έχει βελτιώσει σημαντικά τον ισολογισμό της μετά την πώληση της Hellas on Line και της Intracom Telecom.
Η ΕΛΒΕ αν και δεν είχε ιδιαίτερα θέματα ρευστότητας πούλησε το 51% της Calin προς 11,5 εκατ. ευρώ μειώνοντας τον δανεισμό της και αυξάνοντας ρευστότητα προκειμένου να εκμεταλλευτεί πιθανές ευκαιρίες στο μέλλον.
Η Βογιατζόγλου έχει πουλήσει ακίνητα και έχει επίσης επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους, μειώνοντας παράλληλα και τον τραπεζικό της δανεισμό.
Τα περισσότερα εισέπραξε (11,5 εκατ. ευρώ) από πώληση ακινήτου στην Αθηνών-Λαμίας, ένα ακίνητο που αγόρασε η Jumbo.
Η Druckfarben πούλησε το 49% της Sun Chemical Delta BV προς 7,2 εκατ. ευρώ βελτιώνοντας την καθαρή της θέση.
Η Pasal προκειμένου να μπορέσει να μειώσει τις τραπεζικές της υποχρεώσεις και να εξυπηρετήσει τα δάνεια που έχει λάβει πούλησε μετοχές της Trastor έναντι 28,5 εκατ. ευρώ καθώς και ακίνητα που είχε στην κατοχή της.
Η Έδραση επίσης επιθυμεί να πουλήσει μηχανήματα και ακίνητα ώστε να πληρώσει τράπεζες και πιστωτές.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης