Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μπορούσαν να είναι πρωταγωνιστές αλλά διάλεξαν ρόλο κομπάρσου στο χρηματιστηριακό ταμπλό

tags :
Μπορούσαν να είναι πρωταγωνιστές αλλά διάλεξαν ρόλο κομπάρσου στο χρηματιστηριακό ταμπλό
Τι συμβαίνει με τέσσερα μεγάλα ξενοδοχεία που κατέχουν σημαντική ακίνητη περιουσία
Τέσσερα μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας, τέσσερις εταιρείες με τεράστια ακίνητη περιουσία, τέσσερις περιπτώσεις από τον ίδιο κλάδο που μπορούσαν άνετα να πρωταγωνιστούν.
Όμως διάλεξαν ρόλο κομπάρσου και στο χρηματιστηριακό ταμπλό σέρνονται εδώ και χρόνια.
Κρίμα, γιατί κάποιος θα μπορούσε να τους εμφυσήσει τη μετοχική ιδέα και να αποτελούν λόγο προσέλκυσης επενδυτών στο μικρό μας χρηματιστήριο και όχι λόγο για αρνητικά σχόλια.
Οι μετοχές των εταιρειών Ιονική Ξενοδοχειακή, ΛΑΜΨΑ, Αστήρ Παλάς και ΓΕΚΕ, καθημερινά απαξιώνονται στην χρηματιστηριακή αγορά, ενώ έχουν στην κατοχή τους μεγάλα και ιστορικά ξενοδοχεία.
Δύο από αυτές τις εταιρείες ανήκουν σε τράπεζες και βρίσκονται σε διαδικασία πώλησης (Ιονική Ξενοδοχειακή και Αστήρ Παλάς).
Μάλιστα βρίσκονται και στην κατηγορία χαμηλής διασποράς στο ΧΑ και πραγματοποιούν χαμηλούς όγκους.
Το ερώτημα για αυτές λοιπόν είναι πιο θα είναι το μέλλον τους στο ταμπλό;
Οι άλλες δύο (ΛΑΜΨΑ, ΓΕΚΕ) βρίσκονται στην κατηγορία της κύριας αγοράς, αλλά οι όγκοι τους παραπέμπουν μάλλον στην κατηγορία χαμηλής διασποράς.
Ποιος ο λόγος της απαξίωσης;
Η ΓΕΚΕ που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο President στην Αθήνα έχει κάνει όγκο 14.000 τεμαχίων σε όλο το 2015.
Η Ιονική Ξενοδοχειακή που διαχειρίζεται το Athens Hilton έχει όγκο κάτω από 3.000 τεμάχια στο σύνολο του έτους.
Η ΛΑΜΨΑ που έχει το ιστορικό Μεγάλη Βρετάνια έχει όγκο 22.000 τεμάχια στο σύνολο του 2015.
Τέλος η Αστήρ Παλάς έκανε όγκο 735 χιλ. τεμάχια και παρά το γεγονός ότι είναι στη χαμηλή διασπορά, έχει πολύ καλύτερη συμπεριφορά πάντα σε σύγκριση με τις άλλες μετοχές.
Σε επίπεδο αποτιμήσεων η Αστήρ είναι στα 226 εκατ. ευρώ, η Λάμψα είναι στα 363 εκατ. ευρώ, η ΓΕΚΕ είναι στα 36 εκατ. ευρώ και η Ιονική στα 75 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή οι τέσσερις εισηγμένες έχουν αποτίμηση περί τα 700 εκατ. ευρώ, αλλά η συνεισφορά τους στον ημερήσιο τζίρο είναι πενιχρή.
Η μετοχική σύνθεση δείχνει υψηλή συγκέντρωση.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), μέσω της Alpha Bank ελέγχει το 97,27% της Ιονικής Ξενοδοχειακής, μέσω της Εθνικής Τράπεζας κατέχει το 85,35% της Αστήρ, ενώ στην ΓΕΚΕ, ο Κ. Κεφάλας ελέγχει το 24,395%, η Δ. Κεφάλα το 24,394% και ο Γ. Κεφάλας το 30,412%.
Τέλος στην Λάμψα η Dryna Enterprises ελέγχει το 30,28%, η Namso Enterprises το 30,28%, ο Β. Θεοχαράκης το 10,2% και η Venture Ability το 8,25%.
Ίσως λοιπόν κάποιος θα πρέπει να τους διδάξει την μετοχική ιδέα, ίσως κάποιος θα πρέπει να τους αναλύσει τα θετικά του να είσαι εισηγμένος και δραστήριος αντί να είσαι ο τελευταίος τροχός.
Ίσως κάποιος θα πρέπει να τους εξηγήσει πως λόγω της ιστορίας τους δεν μπορούν να μην συμμετέχουν στην προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης του ΧΑ προς τους επενδυτές.
Ίσως οι ίδιες οι αρμόδιες αρχές του ΧΑ θα πρέπει κάποια στιγμή να κάνουν κάτι, ώστε αυτές οι εταιρείες να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2015

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης