Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τον Φεβρουάριο θα τεθούν σε ισχύ οι νέες μειωμένες τιμές των ακινήτων κατά -5% έως -20%

Τον Φεβρουάριο θα τεθούν σε ισχύ οι νέες μειωμένες τιμές των ακινήτων κατά -5% έως -20%
Ποιοι οι φόροι που επηρεάζονται από το κούρεμα των αντικειμενικών αξιών
Αρχές Φεβρουαρίου του 2016 το αργότερο θα δοθεί στην δημοσιότητα η Υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη με τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων οι οποίες θα είναι μειωμένες από 5% έως και 20% σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Της ανακοίνωσης θα ακολουθήσει ο αναδρομικός επανυπολογισμός δεκάδων φόρων και τελών που επιβαρύνουν σήμερα τα ακίνητα και θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα απόφαση.
Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές οι μειώσεις στις τιμές των ακινήτων αφορούν όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
Ακόμη και αυτές όπου οι αντικειμενικές τιμές ζώνης είναι μικρότερες από τις εμπορικές.
Ωστόσο, αυτό συμβαίνει σε πολύ λίγα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, αφού σε όλα τα άλλα ισχύει το αντίθετο.
Η οικονομική κρίση «πάγωσε» την κτηματαγορά και απομείωσε τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.
Ετσι οι αντικειμενικές έφτασαν να είναι υψηλότερες από τις τιμές της αγοράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε μεσοσταθμική μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 40%. Ωστόσο, ύστερα από δεύτερες σκέψεις και συζητήσεις που έγιναν εντός και εκτός της επιτροπής, αποφασίστηκε το ποσοστό της μείωσης των τιμών να μην υπερβεί το 20% προκειμένου να μη θιγούν τα έσοδα και πληγεί ο προϋπολογισμός.
Από τη στιγμή που όλοι οι φόροι και τέλη που επιβάλλονται στα ακίνητα υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες, μια μεσοσταθμική μείωσή τους κατά 40% θα αποτελούσε πλήγμα για τις εισπράξεις.
Οι νέες τιμές θα τεθούν από τις 21 Μαΐου 2015 σε ισχύ, όπως διατάσσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό Δημόσιο θα αναγκαστεί να επιστρέψει τους επιπλέον φόρους σε όσους αγόρασαν ακίνητα ή απέκτησαν κάποιο ακίνητο με δωρεά, γονική παροχή ή κληρονομιά, ενώ δεν επηρεάζεται ο ΕΝΦΙΑ του 2015 ο οποίος έχει υπολογιστεί με βάση τις τιμές της 1ης Ιανουαρίου 2015.
Οι νέες τιμές θα ισχύσουν για ορισμένους μήνες και συγκεκριμένα μέχρι το σημερινό αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων να αντικατασταθεί από ένα νέο που θα ακολουθεί την πορεία των εμπορικών τιμών.
Στο πόρισμά της, η επιτροπή για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στην Αθήνα δεν περιλαμβάνει τιμές για κάθε περιοχή ξεχωριστά, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά η αναπροσαρμογή έγινε οριζόντια ανάλογα με τις τιμές ζώνης.
Ετσι, η Αθήνα (αντίστοιχα κινήθηκαν και τα μέλη της επιτροπής σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Πάτρα) χωρίστηκε σε 8 ζώνες, με βάση τις τιμές ζώνης και όχι ανά περιοχή, ως εξής:
• 600 - 1.000 ευρώ/τ.μ.
• 1.050 - 1.500 ευρώ/τ.μ.
• 1.550 - 2.000 ευρώ/τ.μ.
• 2.050 - 2.500 ευρώ/τ.μ.
• 2.550 - 3.000 ευρώ/τ.μ.
• 3.050 - 3.500 ευρώ/τ.μ.
• 3.550 - 4.000 ευρώ/τ.μ.
• 4.050 ευρώ/τ.μ. και άνω.

Στις δύο πρώτες ζώνες ή διαφορετικά στις λεγόμενες «φθηνές» περιοχές της Αττικής η μείωση που προτείνεται είναι της τάξης του 5-10%. Στις «μεσαίες» περιοχές και συγκεκριμένα σε αυτές όπου το τετραγωνικό μέτρο κυμαίνεται από 1.550 έως 3.000 η επιτροπή εισηγείται μείωση 15-20%.
Στις «ακριβές» περιοχές η μείωση θα είναι της τάξης του 10%.
Πάντως οι νέες τιμές που προτείνονται από την επιτροπή δεν αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά ακινήτων.
Αντίθετα οι στρεβλώσεις διατηρούνται καθώς σε πολλές περιοχές κυρίως στα ακριβά προάστια του Λεκανοπεδίου οι αντικειμενικές αξίες υπερβαίνουν τις εμπορικές τιμές έως και 50%.
Οπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατόν να απεικονίσει κάποιος την πραγματική κατάσταση της αγοράς, δεδομένου ότι οι πράξεις-αγοραπωλησίες στις ακριβές περιοχές είναι ελάχιστες.
Πάντως, ο αρχικός σχεδιασμός της επιτροπής προέβλεπε τη μείωση των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 3.550 ευρώ κατά 20-30%.
Αντίστοιχες προτάσεις με μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 20% έχουν κάνει τα μέλη της επιτροπής για τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι συνολικά οι μειώσεις των αντικειμενικών αξιών σε ολόκληρη την Ελλάδα θα κυμανθούν σε αυτά τα επίπεδα, δηλαδή στο 20%.
Αν περάσουν οι εισηγήσεις της επιτροπής, ένα διαμέρισμα στον Άγιο Δημητριο με σημερινή αντικειμενική αξία 108.000 ευρώ, θα έχει νέα αντικειμενική τιμή 102.600, ενώ ένα σπίτι 100 τετραγωνικών στην Ηλιούπολη που η αντικειμενική αξία σήμερα είναι των 160.000 ευρώ θα υποχωρήσει στα 128.000 ευρώ.
Οι νέες αντικειμενικές θα αποτελέσουν το «κλειδί» για τη διαμόρφωση των βασικών χαρακτηριστικών του νέου ΕΝΦΙΑ, όπως το ύψος του αφορολόγητου ορίου (εξετάζεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 20.000-50.000 ευρώ) και οι νέοι συντελεστές της κλίμακας με βάση την οποία θα υπολογιστεί ο φόρος που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ.
Για να επιτευχθεί η μνημονιακή δέσμευση που προβλέπει την είσπραξη εσόδων ύψους 2,65 δισ. ευρώ και το 2016, το υπουργείο θα πρέπει να αντισταθμίσει την απώλεια εσόδων που προκαλεί η μείωση των αντικειμενικών αξιών με την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου ακινήτων.
Οσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά μέσο όρο, τόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι η αύξηση φορολογικών συντελεστών για να εισπραχθούν τα προβλεπόμενα έσοδα.
Πρόθεση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη είναι να μεταφέρει τα φορολογικά βάρη στα «ρετιρέ» του ΕΝΦΙΑ.

Οι φόροι που επηρεάζονται από το κούρεμα των αντικειμενικών αξιών είναι:

1. Τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης κατοικίας – επαγγελματικής στέγης
2. Αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης σε ιδοκτήτη ή μισθωμένη α” + β” κατοικία
3.Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ανά περιουσιακό στοιχείο
4. Συμπληρωματικός φόρος επί συνόλου περιουσίας με αφορολόγητο ποσό 300.000 ευρώ
5. Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) (κτίσματα+οικόπεδα)
6. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας Υπεράκτιων Εταιριών
7. Φ.Π.Α. Στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή
8. Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων
9. Φόρος Χρησικτησίας Ακινήτων
10. Φόρος Ανταλλαγής (συνένωσης οικοπέδων)
11. Φόρος Διανομής Ακινήτων
12. Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων
13. Τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών (σύνταξη – μεταγρ. Συμβολαίων)
14. Πρόσθετο Τέλος Μεταγραφής Συμβολαίων
15. Φόρος κληρονομιάς ή γονικής παροχής ακινήτων
16. Φόρος δωρεάς ακινήτων
17.Τέλος Εγγραφής ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο
18. Πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αιθαιρέτων
19. Πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων κλπ
20. Εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη σε σχ. Πόλεων (Ν.1337/83

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης