Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Πώς η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει πλήξει κρατικά επενδυτικά ταμεία πετρελαιοπαρωγών χωρών

JP Morgan: Πώς η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει πλήξει κρατικά επενδυτικά ταμεία πετρελαιοπαρωγών χωρών
Οι χώρες εξαγωγής πετρελαίου θα δουν τα έσοδά τους από το πετρέλαιο να μειώνονται το 2016, στα 440 τρισ. δολ., με την τιμή του πετρελαίου Brent στα 31 δολ. φέτος
Όσο χαμηλότερα κινούνται οι τιμές του πετρελαίου τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος εξάντλησης των assets των κρατικών επενδυτικών ταμείων πετρελαιοπαραγωγών χωρών, όπως μεταξύ άλλων της Νορβηγίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, σημειώνει η J.P Morgan, καθώς οι χώρες αυτές αγωνίζονται να αναχαιτίσουν τις δαπάνες τους από το να υποχωρήσουν υπερβολικά.
Με βάση τις προβλέψεις της ότι το Brent θα κινηθεί στα 31 δολάρια το βαρέλι το 2016, η JP Morgan προσπαθεί να καταδείξει πώς θα μοιάζουν το 2016 οι χρηματοοικονομικές ροές που σχετίζονται με το πετρέλαιο.
Το 2015, σημειώνει, οι πετρελαιοεξαγωγικές χώρες (Μέση Ανατολή, Νορβηγία, Ρωσία, Αφρική και χώρες Λατινικής Αμερικής) έλαβαν 740 τρισ. δολ. από τις εξαγωγές πετρελαίου και θα δουν τα έσοδά τους από το πετρέλαιο να υποχωρούν περαιτέρω στα 440 τρισ. δολ. αν η τιμή του πετρελαίου Brent διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 31 δολάρια φέτος.
Τα έσοδα των πετρελαιοεξαγωγικών χωρών ανακυκλώνονται μέσω δύο οδών: μέσω των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών από τον υπόλοιπο κόσμο και μέσω της συσσώρευσης χρηματοοικονομικών assets και κυρίως μέσω των SWF (Κρατικά Επενδυτικά Ταμεία).
Το 2015, οι εξαγωγείς πετρελαίου δαπάνησαν περισσότερα από 70 δισ. δολ. από τα έσοδα πετρελαίου προκειμένου να αποτρέψουν τις δαπάνες τους από το να υποχωρήσουν πάρα πολύ, σημειώνει η JP Morgan, η οποία εκτιμά ότι η υπερβολική δαπάνη έγινε μέσω της εξάντλησης περίπου 50 δισ. δολ. συναλλαγματικών αποθεμάτων και 20 δισ. δολ. της εξάντλησης των Κρατικών Επενδυτικών Ταμείων.
Αν υποθέσουμε μια πτώση 22 δολ. στην μέση τιμή του πετρελαίου το 2016 έναντι του 2015, ήτοι από τα 53 δολάρια στα 31 δολάρια, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των εξαγωγέων πετρελαίου είναι πιθανόν να μειωθεί στα περίπου -260 δισ. δολ. έναντι των -70 δισ. δολ. το 2015.
Αυτά η μείωση των 260 δισ. δολ. θα οφείλεται κυρίως στην εξάντληση συναλλαγματικών αποθεμάτων και περιουσιακών στοιχείων των Κρατικών Επενδυτικών Ταμείων, που σύμφωνα με την JP Morgan για το 2016 θα αφορούν 100 δισ. δολ. και 140 δισ. δολ. αντίστοιχα.
Ακόμη σημειώνει ότι οι πωλήσεις ομολόγων από της πετρελαιοπαραγωγές χώρες θα αυξηθεί από τα -45 δισ. δολ. το 205 στα -110 δισ. δολ. και ότι οι πωλήσεις κρατικών μετοχών θα αυξηθούν από -10 δισ. δολ. σε -75 δισ. δολ. το 2016.






www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης