Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Μείωσε δραματικά τις προβλέψεις της για το πετρέλαιο – Στα 31,25 δολ. το Brent το 2016

JP Morgan: Μείωσε δραματικά τις προβλέψεις της για το πετρέλαιο – Στα 31,25 δολ. το Brent το 2016
Η υπερπροσφορά στην αγορά θα διατηρήσει τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα πριν ανακάμψουν στα τέλη του έτους, σημειώνει η αμερικανική τράπεζα
Σε δραστική μείωση των εκτιμήσεών της για την τιμή του πετρελαίου προχώρησε σήμερα, Δευτέρα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan, εκτιμώντας ότι η τιμή του «μαύρου χρυσού» θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 31,50 δολάρια το βαρέλι το 2016, πριν ανακάμψει στα τέλη του έτους.
Η JP Morgan υπογραμμίζει ότι η υπερπροσφορά πετρελαίου στην αγορά θα διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές του «μαύρου χρυσού» πριν ανακάμψουν περί τα τέλη του έτους.
Με βάση τις νέες προβλέψεις της, η μέση τιμή του αργού πετρελαίου θα διαμορφωθεί στα 31,50 δολάρια το βαρέλι, όταν προηγουμένως εκτιμούσε διαμόρφωσή του στα 48,88 δολάρια, ενώ για το Brent εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στα 31,25 δολάρια έναντι των 51,50 δολ. προηγουμένως.
Η προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της JP Morgan τόσο για το αμερικανικό αργό όσο και το Brent έρχεται μετά την βουτιά άνω του 20% από την αρχή του 2016, εν μέσω μιας τέλειας καταιγίδας παγκόσμιων ανησυχιών για την ανάπτυξη, καλών καιρικών συνθηκών και ανησυχιών ότι οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ θα αποτύχουν να συμφωνήσουν σε μια μείωση παραγωγής.
Την κατάσταση έρχεται να επιδεινώσει η άρση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν, κάτι που θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να αυξήσει την παραγωγή της και να προχωρήσει σε εξαγωγές πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, «εξαπολύοντας» χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου σε μια ήδη κορεσμένη αγορά.
Πέραν αυτών, όμως, υπάρχει και η υποτίμηση του γουάν, που καθιστά την εισαγωγή πετρελαίου πιο ακριβή για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
«Η ραγδαία πτώση των τιμών από τις αρχές του έτους αντικατοπτρίζει αναμφισβήτητα την επιδείνωση των βασικών οικονομικών μεγεθών, αλλά επίσης και μια αυξανόμενη συναίνεση που επικεντρώνεται στην αύξηση του άγχους αναφορικά με τη νομισματική πολιτική της Κίνας», σημειώνει η JP Morgan, η οποία ωστόσο προσθέτει ότι «αν αυτές οι ανησυχίες γίνουν πραγματικότητα, τότε υπάρχει επιπλέον ουσιαστικός πτωτικός κίνδυνος στις αγορές αν η Κίνα έχει μια άνευ προηγουμένου επιβράδυνση στην ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής της».
Σημειώνεται ότι πριν την JP Morgan, η Goldman Sachs ανέφερε ότι εκτιμά πως το πετρέλαιο θα ανακάμψει στα 40 δολάρια το βαρέλι μέχρι τα μέσα του έτους, ενώ αντιθέτως η Standard Chartered προειδοποίησε ότι μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και στα 10 δολάρια το βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης