Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Το ισχυρό δολάριο «φρενάρει» μια νέα αύξηση επιτοκίων από τη Fed - Επιβραδύνει ανάπτυξη και πληθωρισμό

Bloomberg: Το ισχυρό δολάριο «φρενάρει» μια νέα αύξηση επιτοκίων από τη Fed - Επιβραδύνει ανάπτυξη και πληθωρισμό
Σύμφωνα με υπολογισμούς της Fed, μια ενίσχυση του δολαρίου κατά 10% προκαλεί ετήσια πτώση 30 μονάδων βάσης (-0,3%) στον πληθωρισμό
Η Federal Reserve δείχνει να χάνει το «στοίχημα του δολαρίου» στον απόηχο της πρώτης αύξησης των επιτοκίων της μετά από σχεδόν μία δεκαετία τον Δεκέμβριο 2015, καθώς η αρχική ενίσχυση της ισοτιμίας του αμερικανικού νομίσματος δεν υποχωρεί, προκαλώντας την επιβράδυνση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
Αυτό επισημαίνεται σε άρθρο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η επίμονη ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ δυσχεραίνει το έργο της Fed και έρχεται σε αντίθεση με εκτιμήσεις κάποιων μελών της ότι η όποια ανατίμηση του δολαρίου μετά την αύξηση επιτοκίων θα ήταν περιορισμένης διάρκειας.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι η ισοδύναμη άνοδος του δολαρίου ΗΠΑ από την αύξηση των επιτοκίων της Fed (16.12.2015) μέχρι σήμερα διαμορφώνεται σε 2%, ασκώντας πτωτική επίδραση στον πληθωρισμό των ΗΠΑ, η τόνωση του οποίου αποτελεί ευθύνη της Fed.
Υπό τις συνθήκες αυτές, η JPMorgan Chase μετατόπισε χρονικά κατά ένα τρίμηνο βραδύτερα - από τον Μάρτιο 2016, στον Ιούνιο 2016 - την εκτίμησή του για την επόμενη αύξηση επιτοκίων από τη Fed.
Η διήμερη σύγκλιση της αρμόδιας επιτροπής FOMC της Fed για τη νομισματική πολιτική που συνέρχεται την Τρίτη (26.1) και Τετάρτη (27.1) δεν αναμένεται να «παράξει» κάποια μεταβολή επιτοκίων, αν και οι επενδυτές αναμένεται να σταθούν ιδιαίτερα στο σκεπτικό αναβολής αύξησής τους, όταν δημοσιευτούν τα σχετικά πρακτικά.
Η οικονομία των ΗΠΑ εκτιμάται ότι αναπτύχθηκε κατά μόλις 0,8% στο τέταρτο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με το διάμεσο προβλεπόμενο ρυθμό σε σχετική έρευνα που διεξήγαγε το Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της Fed, μια ενίσχυση του δολαρίου κατά 10% προκαλεί ετήσια πτώση 30 μονάδων βάσης (-0,3%) στον πληθωρισμό.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι για την JPMorgan, η ισοτιμία του δολαρίου θα είναι ο πιο σημαντικός παγκόσμιος μακρο-οικονομικός δείκτης του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης