Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Χρηματιστήριο: Στην εντατική ο κλάδος υγείας λόγω του «rebate» και του «clawback»

tags :
Χρηματιστήριο: Στην εντατική ο κλάδος υγείας λόγω του «rebate» και του «clawback»
Τι συμβαίνει με τις δανειακές υποχρεώσεις των εισηγμένων
Υψηλές υποχρεώσεις, ληξιπρόθεσμα δάνεια και συζητήσεις με τις τράπεζες, ζημιές στην τελική γραμμή για τις περισσότερες του κλάδου, αλλά και προβληματισμός από την παράταση του «rebate και clawback» του ΕΟΠΥΥ που ήδη έπληξε τις εταιρείες, συνθέτουν το σκηνικό στον κλάδο υγείας.
Αναφορικά με την εφαρμογή του rebate και clawback που ξεκίνησε το 2013 και θα ίσχυε μέχρι και το 2015, αλλά πήρε παράταση καθώς ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, οι ιδιώτες πάροχοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ), υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για συμψηφισμό και ματαίωση της είσπραξης των οφειλόμενων ποσών ενώ ταυτόχρονα επιβάλλεται δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας κατά το μέρος που υπερβαίνει το μηνιαίο πλαφόν δαπανών του ΕΟΠΥΥ.
Η εφαρμογή αυτού του μέτρου επηρέασε τις εταιρείες και στο θέμα των δανείων.
Όπως αναφέρει το Ιατρικό Αθηνών, ο νόμος που προβλέπει την επιστροφή στον ΕΟΠΥΥ από τους συμβεβλημένους παρόχους, με την μορφή «αυτόματων επιστροφών-clawback», του υπερβάλλοντος ποσού, σε περίπτωση υπέρβασης των εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και καθιέρωση κλιμακούμενου ποσοστού επί των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες παρόχους, ως επιστροφή (rebate) επηρέασε τις ρήτρες του ομολογιακού.
Η διοίκηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες.
Σε συζητήσεις βρίσκεται και η διοίκηση του Υγεία αφού υπάρχουν ληξιπρόθεσμα ομολογιακά δάνεια, ενώ και η διοίκηση του ΙΑΣΩ βρίσκεται σε συζητήσεις.
Επίσης στη Euromedica σημειώνεται πως στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της Εταιρείας και του Ομίλου περιλαμβάνονται ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ποσού 229,9 εκατ. ευρώ και 273,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και η διοίκηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τράπεζες.
Αναφορικά με τα αποτελέσματα:
* Η Euromedica είχε καθαρή θέση στο εννεάμηνο αρνητική κατά 145,6 εκατ. ευρώ ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονταν στα 605,7 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 342 εκατ. ευρώ ήταν βραχυπρόθεσμες δανειακές.
Οι πωλήσεις υποχώρησαν στα 118,6 εκατ. ευρώ, τα EBITDA ήταν αρνητικά κατά 3,07 εκατ. ευρώ και η ζημιά διαμορφώθηκε στα 27,7 εκατ. ευρώ.
Τέλος τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν στα 6,1 εκατ. ευρώ.
* Το ΙΑΣΩ είχε καθαρή θέση 90 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 248,6 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 162,8 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμες δανειακές και ταμειακά διαθέσιμα 7,6 εκατ. ευρώ.
Οι πωλήσεις υποχώρησαν στα 87,5 εκατ. ευρώ από 93,3 εκατ. ευρώ, τα EBITDA στα 17,8 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 7,1 εκατ. ευρώ από 3,77 εκατ. ευρώ.
* Το Ιατρικό Αθηνών εμφάνισε στο εννεάμηνο καθαρή θέση 64,5 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 316 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 151 εκατ. ευρώ ήταν βραχυπρόθεσμες δανειακές και ταμειακά διαθέσιμα 2,6 εκατ. ευρώ.
Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 116,2 εκατ. ευρώ, τα EBITDA στα 2,7 εκατ. ευρώ από 13,7 εκατ. ευρώ και η ζημιά ανήλθε στα 9 εκατ. ευρώ από 1,1 εκατ. ευρώ.
* Το Υγεία είχε καθαρή θέση 135,8 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 336,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων βραχυπρόθεσμες δανειακές τα 161,4 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 12,9 εκατ. ευρώ.
Οι πωλήσεις ανήλθαν στα 165,4 εκατ. ευρώ, τα EBITDA στα 14,7 εκατ. ευρώ από 10 εκατ. ευρώ και η ζημιά μειώθηκε στα 8,85 εκατ. ευρώ από 11,8 εκατ. ευρώ.

Γ. Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης