Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κώδωνα κινδύνου κρούουν οι Βρυξέλλες για την ισπανική οικονομία, λόγω απουσίας κυβέρνησης

Κώδωνα κινδύνου κρούουν οι Βρυξέλλες για την ισπανική οικονομία, λόγω απουσίας κυβέρνησης
Η Κομισιόν εκτιμά ότι η Ισπανία δεν θα εκπληρώσει τον στόχο για το έλλειμμα το 2016, εξαιτίας των αυξημένων δημόσιων δαπανών
Με καλό ρυθμό θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται το ισπανικό ΑΕΠ και το 2016, στο 2,8% και λίγο λιγότερο το 2017, στο 2,5%, εκτιμά η Κομισιόν, η οποία ωστόσο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία της Ισπανίας.
«Οι πτωτικοί κίνδυνοι στην εκτίμηση για την ανάπτυξη προέρχονται κατά κύριο λόγο από την αβεβαιότητα που αφορά τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης», υπογραμμίζεται στην έκθεση με τις οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν και την οποία παρουσίασε ο γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici.
«Η πολιτική αναμονή θα είναι επίσης και αναμονή για τους επιχειρηματίες και αυτό είναι ένας κίνδυνος και αυτό είναι που εμείς υπογραμμίζουμε, χωρίς όμως να εκφράζουμε άποψη, διότι δεν έχουμε προτιμήσεις (σ.σ. στο ποιος θα κυβερνήσει)», σημείωσε ο Pierre Moscovici και πρόσθεσε ότι «η πολιτική ζωή επηρεάζει τους οικονομικούς φορείς και αυτό είναι μια αβεβαιότητα».
Παράλληλα, ο γάλλος επίτροπος τόνισε ότι για να εκπληρωθούν οι κανόνες του Συμφώνουν Σταθερότητας και Ανάπτυξης, πρέπει να ληφθούν μέτρα προσαρμογής.
Τα αναγκαία μέτρα, σημείωσε, εξακολουθούν να λείπουν και θα πρέπει να ληφθούν όχι από την τελευταία κυβέρνηση, αλλά από εκείνη που θα προκύψει τις διαπραγματεύσεις.
Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που οι Βρυξέλλες επισημαίνουν τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η πολιτική αβεβαιότητα στην ισπανική οικονομία.
Μια παρόμοια φράση χρησιμοποιείται σε προσχέδιο έκθεσης για την Ισπανία το 2016, που αναμένεται να παρουσιαστεί στα τέλη του μήνα και στο οποίο είχε πρόσβαση η ισπανική εφημερίδα «El Pais».
Σε αυτή την έκθεση αναφέρεται ότι «οι δυσκολίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την μεταρρυθμιστική ατζέντα και να προκαλέσουν απώλεια εμπιστοσύνης και επιδείνωση του κλίματος στην αγορά».

Οι προβλέψεις της Ε.Ε. για την Ισπανία (ΑΕΠ και έλλειμμα)
Bruselas alerta del riesgo para la economía por la falta de Gobierno

Επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης