Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Το μεγαλύτερο λάθος που γίνεται με το πετρέλαιο και τις επενδυτικές αποφάσεις

JP Morgan: Το μεγαλύτερο λάθος που γίνεται με το πετρέλαιο και τις επενδυτικές αποφάσεις
Η σύγκλιση μετοχών και πετρελαίου είναι «ιστορικά ασυνήθιστη» και πιθανώς διότι οι επενδυτές λαμβάνουν την πτώση της τιμής του πετρελαίου ως σημάδι στασιμότητας της παγκόσμιας ανάπτυξης, όταν στην πραγματικότητα οφείλεται στην υπερπροσφορά πετρελαίου
Η εικόνα όσον αφορά το πετρέλαιο είναι ζοφερή. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταρρεύσει περισσότερο από 70% τους τελευταίους 18 μήνες και έχουν φέρει τον όλεθρο στις μετοχές εταιρειών ενέργειας και ορυχείων, ενώ ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο όμιλος BG Group ανακοίνωσε σήμερα, 5 Φεβρουαρίου, ζημίες 1,7 δισ. δολαρίων και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η BP ανακοίνωσε πτώση 51% στα κέρδη της και περικοπές 7.000 θέσεων εργασίας.
Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου σημαίνει ότι πολλοί επενδυτές πρέπει να σκεφθούν εκ νέου τα χαρτοφυλάκιά τους, όμως υπάρχει ένα πολύ μεγάλο λάθος όταν αναφερόμαστε στο πετρέλαιο και τον αντίκτυπο στις επενδυτικές αποφάσεις: οι τρέχουσες χαμηλές τιμές του «μαύρου χρυσού» δεν είναι θετική εξέλιξη.
Μια συνομιλία μεταξύ του αναλυτή της JP Morgan και ενός πελάτη της πρόσφατα, αποτυπώνει την εικόνα.
«Οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι πιθανόν να κινηθούν υψηλότερα από εδώ και πέρα κατά την εκτίμησή μας. Προς το παρόν εκλείπει ένας ξεκάθαρος καταλύτης γι' αυτό, όμως θα περιμέναμε να δούμε πολύ βραχυπρόθεσμα η θετική σύγκλιση μεταξύ μετοχών και τιμών του πετρελαίου να αρχίσει να διακόπτεται.
»Οι πρόσφατες πτώσεις στην τιμή του πετρελαίου, που προκάλεσαν πτώση στις μετοχές, φαίνεται να υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές συνάγουν κάποιου είδους σημάδι σχετικά με την υγεία της παγκόσμιας ζήτησης, όταν στην πραγματικότητα οι μειούμενες τιμές του πετρελαίου είναι προφανώς συνάρτηση της προσφοράς.
»Θα ήταν λάθος να ερμηνεύσει κανείς την πτώση των τιμών του πετρελαίου ως αρνητική, δεδομένου ότι δρα αποτελεσματικά ως μέσο μείωσης των φόρων για τους καταναλωτές, παρέχοντάς τους περισσότερα χρήματα για να δαπανήσουν».
Σύμφωνα με την JP Morgan, η σύγκλιση μετοχών και πετρελαίου είναι «ιστορικά ασυνήθιστη» και πιθανώς διότι οι επενδυτές λαμβάνουν την πτώση της τιμής του πετρελαίου ως σημάδι στασιμότητας της παγκόσμιας ανάπτυξης, όταν στην πραγματικότητα οφείλεται στην υπερπροσφορά πετρελαίου.
Μάλιστα, επισημαίνει τις αγοραστικές ευκαιρίες που ανακύπτουν, σημειώνοντας ότι «οι περισσότεροι επενδυτές συνεχίζουν να αναμένουν αρκετά πεζούς, αλλά θετικούς πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης στον αναπτυγμένο κόσμο –δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να αλλάξουμε αυτή την άποψη.
»Επομένως, οι αγορές αποτιμούν έναν αξιοσημείωτο κίνδυνο ύφεσης, όπως έχουν κάνει και τελευταία».
Όμως, αναφέρεται, αν κοιτάξουμε με δείκτες κοινής λογικής, ορισμένοι σηματοδοτούν μια κατάσταση πανικού και αν μη τι άλλο, αυτό θα έπρεπε να υποδηλώνει μια αγοραστική ευκαιρία για τους επενδυτές.
«Οι τρέχουσες αποτιμήσεις δεν είναι προκλητικές και συνεχίζουμε να αναμένουμε ανάπτυξη των κερδών στην Ευρώπη το 2016.
Πέραν των "ταλαιπωρημένων" κλάδων ενέργειας και εμπορευμάτων, η εγχώρια οικονομία στην Ευρώπη φαίνεται αρκετά υγιής».

european stocks1

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης