Τελευταία Νέα
Διεθνή

JP Morgan: Αναβιώνει ο εφιάλτης της ύφεσης για την αμερικανική οικονομία

tags :
JP Morgan: Αναβιώνει ο εφιάλτης της ύφεσης για την αμερικανική οικονομία
Το διψήφιο ποσοστό μείωσης στα εταιρικά κέρδη «δείχνει» ύφεση
Η αμερικανική αγορά εργασίας συνεχίζει να παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα παρά την μικρότερη, της αναμενόμενης, ανάπτυξη στις λίστες μισθοδοσίας.
Η ανεργία έπεσε στο 4,9%, για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο του 2008, ενώ ο μέσος όρος των εργάσιμων ωρών αυξήθηκε κατά 0,5%.
Παρόλα αυτά, και παρά το ότι η επίσημη αγορά εργασίας συνεχίζει να εντυπωσιάζει, είναι ένας οικονομικός δείκτης που συνεχίζει να υστερεί και αντανακλά μάλλον την παρελθούσα ισχύ της αμερικανικής οικονομίας, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, παρά το που βαίνει σήμερα αυτή η οικονομία.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα της JP Morgan, την οποία απαρτίζουν οι Bruce Kasman, David Hensley και Joseph Lupton, η στάσιμη παραγωγικότητα της αγοράς εργασίας, σε συνδυασμό με την απότομη μείωση της τιμής στο πετρέλαιο και την πρόσφατη ενίσχυση του δολαρίου, επηρεάζει τις προοπτικές εταιρικής κερδοφορίας, κάτι που σημαίνει ότι εντείνεται ο κίνδυνος οι εταιρείες να πάψουν να προσλαμβάνουν και να ξοδεύουν, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε νέα οικονομική επιβράδυνση -ή κάτι ακόμη χειρότερη- τα επόμενα τρίμηνα.
Τι λένε με δύο λόγια οι αναλυτές της JP Morgan:
Η συμπίεση της αμερικανικής οικονομίας είναι πιο σοβαρή και οι κίνδυνοι περαιτέρω καθόδου μεγαλύτεροι.
Εκτός από την άνοδο, συνολικά, κατά 21% του δολαρίου από τα μέσα του 2014, οι ΗΠΑ είναι επίσης σημαντικός παραγωγός ενέργειας.
Ταυτόχρονα, η στάσιμη παραγωγικότητα έχει συμβάλλει στην άσκηση περαιτέρω πιέσεων στην αγορά εργασίας που οδηγεί σε αύξηση του μισθολογικού πληθωρισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση της παραγωγικότητας αυτής της εβδομάδας στο 4Q15 δείχνει πτώση 10% στα εταιρικά κέρδη σε σύγκριση με αντίστοιχα επίπεδα πέρυσι.
Μια διψήφια μείωση των εταιρικών κερδών είναι σπάνια σε περιόδους που δεν υπάρχει ύφεση, και έχει καταγραφεί ως τέτοια μόνο δύο φορές στον προηγούμενο μισό αιώνα.
Όπως ακριβώς επισημαίνει η ερευνητική ομάδα της JP Morgan σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις που καταγράφηκε πτώση ύψους 10% στα εταιρικά κέρδη επηρέασε τις δαπάνες των εταιρειών και το ρυθμό των προσλήψεων, και κατέληξε σε ύφεση.
Όπως τονίζεται δεν σημαίνει ότι έρχεται μετά βεβαιότητας ύφεση, αλλά ότι αυξάνεται ο κίνδυνος μιας τέτοιας εξέλιξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης