Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JPMorgan: Η φούσκα των εταιρειών τεχνολογίας έχει σκάσει για ακόμη μία φορά

tags :
JPMorgan: Η φούσκα των εταιρειών τεχνολογίας έχει σκάσει για ακόμη μία φορά
Ο αναλυτής Marko Kolanovic προειδοποιεί ότι κάτι αλλάζει στον τρόπο λειτουργίας των επενδυτών και τον τρόπο αποτίμησης των μετοχών
Μόλις πριν από 2 εβδομάδες ο επικεφαλής αναλυτής και παγκόσμιος επικεφαλής του τμήματος παραγώγων της JPMorgan, Marko Kolanovic, του οποίου η πρωτοφανής ικανότητα να προβλέπει βραχυπρόθεσμες κινήσεις της αγοράς αρχίζει να φαίνεται όλο και πιο περίεργη, προειδοποίησε ότι ο επόμενος μεγάλος κίνδυνος για τον S&P 500 ήταν το σπάσιμο της «φούσκας της μακροπρόθεσμης τάσης».
Ειδικότερα, είπε ότι υπάρχει μία αναδυόμενη αρνητική τάση που «καθίσταται ένα σημαντικό ρίσκο για τον S&P500», προσθέτοντας ότι «καθώς κάποια από τα επενδυτικά προϊόντα πλησιάζουν στην κορυφή και κάποια στον πάτο στα ιστορικά τους εύρη κίνησης, προφανώς δεν παρακολουθούμε μία επενδυτικής φούσκα για όλες τις επικίνδυνες τοποθετήσεις, αλλά μάλλον μία φούσκα στις σχετικές αποδόσεις: κάτι το οποίο αποκαλούμε "φούσκας μακροπρόθεσμης τάσης"».
Αναδρομικά, μετά την τεράστια αλλαγή αποτιμήσεων σε αρκετές τεχνολογικές μετοχές, αποδεικνύεται ότι για μία ακόμη φορά ήταν σωστός.
Όπως σημείωσε σε συνέντευξή του, ο Kolanovic τονίζει ότι ενώ ένα μέρος των τεχνολογικών μετοχών έχει λογικές έως και φθηνές αποτιμήσεις, μέρος του τεχνολογικού τομέα έχει ωφεληθεί δυσανάλογα από τη γενική επενδυτική τάση.
Για παράδειγμα, μία δημοφιλής ομάδα μετοχών είναι γνωστή με το ακρωνύμιο FANG (Facebook, Amazon, Netflix, Google).
Συγκεντρώνοντας όλα τα κέρδη των FANG από τη στιγμή που αυτές οι εταιρείες εισήχθησαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο, βλέπει κανείς ότι ο σημερινός λόγος τιμής προς τα συνολικά κέρδη από την εισαγωγή των εταιρειών ανέρχεται στο περίπου 16.
Οι επενδυτές σε μετοχές ταχείας ανάπτυξης περιμένουν ότι οι καινοτομίες θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και θα βοηθήσουν στη διατήρηση υψηλής αποτίμησης.
Μπορεί να στηρίζουν τις ελπίδες τους ακόμη και σε projects όπως αυτοκίνητα που κατασκευάζονται από τους γίγαντες της πληροφορικής, διαστημόπλοια που κατασκευάζονται από αυτοκινητοβιομηχανίες ή εταιρείες ιντερνέτ που κατασκευάζουν drones.
Ενώ πολλά από αυτά μπορεί να αποτελέσουν τεχνολογικές καινοτομίες, μπορεί επίσης να είναι σημάδια υπερβολής και καταστροφής του κεφαλαίου των μετόχων στο μέλλον.
Εν κατακλείδι, πιστεύουμε ότι η προκατάληψη της επενδυτικής τάσης έχει ως αποτέλεσμα τη διαστρέβλωση των αποτιμήσεων.
Τα τελευταία χρόνια αυτή η τάση έχει αναδείξει επενδυτικά προϊόντα, κλάδους και μετοχές που συχνά είχαν λιγότερη σχέση με τις θεμελιώδεις αποτιμήσεις και είχαν να κάνουν περισσότερο με την τάση και το την προβλεπόμενη ανάπτυξη.
Πιστεύουμε ότι το 2016 μπορεί να δούμε την αντιστροφή αυτής της τάσης, γεγονός που θα δώσει την ευκαιρία στους ενεργούς επενδυτές να υπεραποδόσουν των παθητικών και εκείνων που ακολουθούν την τάση.
Ακόμη και αν αυτή η επανισορρόπηση έρθει ως αποτέλεσμα της μεταβλητότητας και της γενικότερη υποχώρησης των μετοχών, μακροπρόθεσμα θα ευνοήσει τις χρηματαγορές και την αποτελεσματικότερη τοποθέτηση κεφαλαίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης