Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μουζάλας στην El Pais: Υπήρξαν αστοχίες στο προσφυγικό, όμως η Ελλάδα δεν αξίζει τις απειλές της Ε.Ε.

Μουζάλας στην El Pais: Υπήρξαν αστοχίες στο προσφυγικό, όμως η Ελλάδα δεν αξίζει τις απειλές της Ε.Ε.
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε για μια ακόμη φορά ότι τα κέντρα καταγραφής μεταναστών θα είναι έτοιμα στα τέλη Φεβρουαρίου
Τις αστοχίες που υπήρξαν από ελληνικής πλευράς στο προσφυγικό παραδέχεται σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Pais» ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει μερίδιο της ευθύνης, όμως σημειώνει ότι οι απειλές εκ μέρους της Κομισιόν δεν είναι κάτι που αξίζει η χώρα, ούτε όμως εξυπηρετούν και σε τίποτα.
Παράλληλα, τονίζει ότι τα κέντρα καταγραφής μεταναστών (hot spots) θα είναι έτοιμα στα τέλη του Φεβρουαρίου, για να προσθέσει ότι σε κάθε περίπτωση τα hot spots δεν λύνουν το πρόβλημα της ροής προσφύγων, παρά μόνον της καταγραφής τους.
Όσον αφορά την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν και αν υπάρχει ένα «plan B», ο κ. Μουζάλας αναφέρει ότι «αν η Ευρώπη θέλει να συνεχίσει να είναι δίκαιη, δεν έχει κανένα λόγο» να εξωθήσει την Ελλάδα από τη Σένγκεν.

mouz.jpg

Όπως επισημαίνει, μπορεί τον Νοέμβριο να υπήρξαν αστοχίες όσον αφορά την καταγραφή των μεταναστών, όμως σημειώνει ότι ενώ η χώρα ζήτησε 100 μηχανές Eurodac (ευρωπαϊκή βάση δεδομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων), της εστάλησαν μόνον 48 και «έτσι, δεν μπορούν να μας κατηγορούν για μη επαρκή καταγραφή».
Μάλιστα, ανέφερε ως παράδειγμα ότι 48 τέτοιες μηχανές, που λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως μπορούν να καταγράψουν 4.800 άτομα, όμως όταν σε μια μέρα φθάνουν 8.000, απομένει να εγγραφεί σχεδόν το ήμισυ των προσφύγων.
Πάντως, επισημαίνει ότι έκτοτε η κατάσταση έχει βελτιωθεί κατά πολύ και εκτίμησε ότι η Ελλάδα απαντά στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ τόνισε ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να γίνει γνωστό τι έχει συμβεί με την καταγραφή προσφύγων σε άλλες χώρες.
Σημειώνει, ωστόσο, ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα αποκλειστεί από τη Σένγκεν, θα αντιμετωπίσει την κατάσταση, όσο δύσκολη και άδικη και αν είναι, όμως τονίζει ότι θα είναι παράλληλα ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη.
«Μέχρι να υλοποιηθεί το σύστημα μετεγκατάστασης των προσφύγων και μέχρι η Τουρκία να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της Ευρώπης, η Ειδομένη είναι η μόνη νόμιμη έξοδος για τους μετανάστες», σημειώνει και προσθέτει ότι «η Ευρώπη έχει την ευθύνη να ασκήσει εκεί έλεγχο. Αν κλείσουν τα σύνορα, θα μειωθεί η νόμιμη μετανάστευση και θα αυξηθεί η παράνομη μετανάστευση».
Μάλιστα, τονίζει ότι ως απειλή λέγεται ότι η Ελλάδα θα γεμίσει από δεκάδες χιλιάδες ξένους, κάτι που ίσως να είναι αλήθεια, όμως υπάρχει παράλληλα το φαινόμενο του να καταγραφεί ανεξέλεγκτη έκρηξη.
Ερωτηθείς τι προτείνει ως υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, σημειώνει ότι όλη η Ευρώπη συμφωνεί ότι το κλειδί είναι η Τουρκία.
Η Τουρκία χρειάζεται βοήθεια, σημειώνει και προτείνει μια γενναιόδωρη συμφωνίας, όπου θα της δοθούν χρήματα ώστε να κατασκευάσει στρατόπεδα προσφύγων και σε δεύτερη φάση, αφού αυτά έχουν ετοιμαστεί, την επιστροφή όλων των παράνομων μεταναστών στην Τουρκία την επόμενη ημέρα.
Αυτό, όπως σημειώνει, θα έστελνε ένα μήνυμα στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, η Ελλάδα έχει επιδείξει παραδειγματική συμπεριφορά: σώζει τους πρόσφυγες, συμβάλλει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και καταλήγει ότι αυτοί που θέλουν να κατηγορούν την Ελλάδα, εκτίθενται.

Επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης