Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Στο 92% η πιθανότητα ύφεσης για την αμερικανική οικονομία τα επόμενα 3 χρόνια

JP Morgan: Στο 92% η πιθανότητα ύφεσης για την αμερικανική οικονομία τα επόμενα 3 χρόνια
Ο πιο σημαντικός δείκτης ύφεσης αυτή τη στιγμή είναι τα εταιρικά περιθώρια κέρδους
Παρά αυτά που δείχνουν ως ισχυρά θεμελιώδη και μία χορωδία οικονομολόγων να λένε «χαλαρώστε», οι πιθανότητες μίας ύφεσης στις ΗΠΑ μπορεί να είναι μεγαλύτερες από ότι πιστεύει κανείς, επισημαίνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της JP Morgan για τις ΗΠΑ, Michael Feroli, και τους άλλους οικονομολόγους της τράπεζας, βάσει ενός μοντέλου πολλαπλών παραγόντων που χρησιμοποιούν, οι πιθανότητες μίας ύφεσης πριν από το τέλος του 2017 βρίσκονται τώρα στο 67%, με τις πιθανότητες μίας ύφεσης εντός των επόμενων 3 ετών να βρίσκεται στο 92%.
Αλλά υπάρχει και μία παγίδα: πρόκειται απλά για ένα μαθηματικό μοντέλο.

RECESSION 2 12

«Αντίστοιχα, τα αναδρομικά μας μοντέλα, εάν εκλάβουμε τα αποτελέσματά τους κυριολεκτικά, τώρα τοποθετούν την πιθανότητα να εκκινήσει μία ύφεση μέσα στα επόμενα 3 χρόνια στο εντυπωσιακό 92% και την πιθανότητα μίας ύφεση τα προσεχή 2 έτη στο 67%», γράφει ο Feroli σε σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.
«Αλλά είναι σημαντικό να βλέπει κανείς τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση», σημειώνει.
Ο Feroli προσθέτει ακόμη τα εξής:
Τα στοιχεία αντιπροσωπεύουν το απλό γεγονός ότι είναι ασυνήθιστο να βλέπει κανείς τόσο μεγάλη μείωση των περιθωρίων (σ.σ. κέρδους) χωρίς να επίκειται μία ύφεση.
Αλλά υπάρχουν επίσης άλλοι παράγοντες τους οποίους τα μοντέλα δεν λαμβάνουν υπόψιν τους.
Για παράδειγμα, το επίπεδο των περιθωρίων παραμένει σχετικά υψηλό, υποδεικνύοντας ότι υπάρχει περιθώριο για επιπλέον πίεση από ότι συνήθως.
Εάν τα παλαιότερα επεισόδια συμπίεσης των περιθωρίων έχουν συνοδεύσει μία υπερθερμασμένη αγορά εργασίας που οδήγησε την Fed να αυξήσει τα επιτόκια, το οποίο με τη σειρά του προκάλεσε μία ύφεση, τότε τα περιθώρια μπορεί να υπερβάλουν για τον κίνδυνο ύφεσης, δεδομένης της σημερινής ήπιας στάσης της Fed.
Ο πιο σημαντικός δείκτης ύφεσης αυτή τη στιγμή είναι τα εταιρικά περιθώρια κέρδους.
Αλλά και πάλι, τα περιθώρια κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια, οπότε είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς την πραγματικότητα, μεταξύ μίας απλής ενδιάμεσης αντιστροφής στον οικονομικό κύκλο και των σημαδιών ότι η οικονομία κατευθύνεται προς την ύφεση.
Επιπρόσθετα, η Fed δε μοιάζει ιδιαίτερα πρόθυμη να επιταχύνει τις αυξήσεις επιτοκίων, κάτι το οποίο συνήθως συμβαίνει πριν από μία ύφεση, καθώς ο πληθωρισμός ανεβάζει ταχύτητα, η οικονομία υπερθερμαίνεται, η καμπύλη των αποδόσεων των ομολόγων αντιστρέφεται έπειτα η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνει.
Η ιστορία λέει ότι όταν τα περιθώρια πέφτουν η οικονομία κατευθύνεται προς την ύφεση, με τον Feroli να σημειώνει ότι 9 από τις 11 τελευταίες φορές που τα περιθώρια έχουν υποχωρήσει μέχρι τώρα, «μία ύφεση βρισκόταν σε εξέλιξη ή επρόκειτο να ξεκινήσει μέσα σε λίγα χρόνια».
Και ενώ αυτό μπορεί και πάλι να συμβαίνει, το σκηνικό που βλέπουμε αποτελεί με βεβαιότητα μία ιστορική ανωμαλία.

Screen Shot 2016 02 12 at 9.45.19 AM

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης