Τελευταία Νέα
Διεθνή

JP Morgan: Προχωρά σε νέες προβλέψεις για απώλειες από τα δάνεια του ενεργειακού τομέα

tags :
JP Morgan: Προχωρά σε νέες προβλέψεις για απώλειες από τα δάνεια του ενεργειακού τομέα
Εάν η τιμή του πετρελαίου κινηθεί κοντά στα 25 δολ./βαρέλι για τους επόμενους 18 μήνες, η JP Morgan σημειώνει ότι ίσως χρειαστεί να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των προβλέψεών της κατά 1,5 δισ. δολ.
Σε προειδοποίηση ότι αντιμετωπίζει ισχυρές πιέσεις στο χαρτοφυλάκιο με τα δάνεια προς πετρελαϊκές και ενεργειακές εταιρείες, σημειώνοντας ότι θα αυξήσει τις σχετικές προβλέψεις της κατά 60% στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Η αποκάλυψη, η οποία έγινε στην ετήσια ενημερωτική ημερίδα της αμερικανικής τράπεζας για τους επενδυτές, έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την πρώτη της αύξηση των σχετικών προβλέψεων για ζημίες από τα δάνειά της τα τελευταία 6 χρόνια.
Ειδικότερα, η επιπλέον πρόβλεψη ύψους 67 εκατ. δολ. που ελήφθη στο 4ο τρίμηνο του 2015 αύξησε τις σχετικές προβλέψεις της τράπεζας στα 815 εκατ. δολ., για ένα χαρτοφυλάκιο δανείων συνολικής αξίας 44 δισ. δολ.
Αλλά την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου η τράπεζα είπε ότι θα προσθέσει ακόμη 500 εκατ. δολ. στις προβλέψεις της, ενώ παράλληλα διεξάγει stress-test στο χαρτοφυλάκιό της, με πρόβλεψη για περαιτέρω υποχώρηση του πετρελαίου από τα σημερινά επίπεδα των 32 δολ./βαρέλι.
Εάν η τιμή κινηθεί κοντά στα 25 δολ./βαρέλι για τους επόμενους 18 μήνες, η τράπεζα σημειώνει ότι ίσως χρειαστεί να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των προβλέψεών της κατά 1,5 δισ. δολ.
Η προειδοποίηση της JP Morgan έρχεται σε μια στιγμή που τα στοιχεία από τις αμερικανικές τράπεζες δείχνουν ότι αυξάνουν συνεχώς τις προβλέψεις τους για να καλύψουν τις αναμενόμενες απώλειες από τα κόκκινα δάνεια.
Οι συνολικές προβλέψεις στον κλάδο είχαν διαμορφωθεί κατά 3,8 δισ. δολ. υψηλότερα στο 4ο τρίμηνο του 2015, έναντι ενός χρόνου πίσω.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης